دور جدید روند آستانه درحالی برگزار شده است که پیش ازاین، دور هشتم مذاکرات ژنو درباره سوریه تحت نظارت سازمان ملل متحد پیشرفتی نداشت. روند آستانه با ابتکار جمهوری اسلامی ایران، روسیه و ترکیه شکل گرفته و این روند خارج از اراده مستقیم آمریکا است. مذاکرات صلح سوریه در آستانه، حل بحران این کشور را درمسیر درست قرار داده است و با اتکاء به نظر و اراده مردم سوریه، طرح و برنامههای خود را پیش میبرد.
چشمانداز مذاکرات آستانه، مثبت و مورد تایید دولت قانونی سوریه نیز است و همزمان با مبارزه جدی با تروریسم، روند سیاسی حل بحران سوریه پیگیری میشود. درهمین چارچوب؛ دردور چهارم مذاکرات آستانه درماه مه گذشته، توافق مهم ایجاد مناطق کاهش تنش شکل گرفت و این توافق به کاهش خشونت درسوریه منجر شده است. اکنون درچهار منطقه سوریه در محدوده غوطهشرقی نزدیک پایتخت سوریه، جنوب، غرب و شمال غرب این کشور، مدیریت تحولات میدانی سوریه درسایه توافق مناطق کاهش تنش بهخوبی انجام میشود.
این مهم درپایان دادن به سیطره داعش دردیرالزور، شرق سوریه کمک کرد و امروز درنتیجه همکاری ایران، روسیه، ترکیه و سوریه، افق حل بحران هفت ساله این کشور از مسیر روند آستانه نویدبخش است. استمرار روند آستانه و حضور پررنگ مخالفان سوریه دراین روند، نشان از موفقیت مذاکرات آستانه درحل بحران سوریه دارد که روندی کاملا بیطرف و مبتنی بر واقعیتهای سوریه و احترام به خواست سوریها است.
نقطه مقابل روند آستانه، مذاکرات ژنو قرار دارد که «استفان دیمیستورا»، نماینده سازمان ملل متحد درامور سوریه آن را راهبری میکند. مذاکرات ژنو هم مانند روند آستانه، هشتمین دور خود را تجربه کرده اما درعمل موفقیتی نداشته است. به عبارتی میتوان گفت، مذاکرات ژنو به شوی سیاسی سازمان ملل متحد و حامیان مخالفان خارجنشین سوری تبدیل شده است. نقش نماینده سازمان ملل متحد درروند مذاکرات ژنو، کاریزماتیک نیست و مورد انتقاد دولت قانونی سوریه است. درهمین زمینه؛ «فیصل المقداد» معاون وزیر امور خارجه سوریه درباره هشتمین دور مذاکرات ژنو گفت: «عربستان ائتلاف مخالفان وابسته به خود را تشکیل داد و استفان دیمیستورا هم نقش شاهد جعلی و دروغین را بازی میکند.»
«استفان دیمیستورا» و حامیان غربی و عربی مخالفان خارجنشین سوری، دولت دمشق را مسوول شکست مذاکرات ژنو معرفی میکنند؛ درحالی که قبل از شروع دور هشتم مذاکرات ژنو، مخالفان سوری طیف ریاض خواستههایی مطرح کردند که خارج از اراده مردم سوریه و تحمیلی است. مخالفان سوری نوامبر 2017 در ریاض نشست برگزار و دربیانیهای برکنارهگیری «بشار اسد» رئیس جمهوری سوریه از قدرت تاکید کردند و همین موضعگیری باعث شکست دور هشتم مذاکرات ژنو شد. درهمین چارچوب؛ وزارت امور خارجه سوریه با اشاره به بیانیه نشست ریاض و مواضع از پیش مشخص این بیانیه، اعلام کرد: «بیانیه ریاض برای یک هدف تدوین شد و آن به بنبست کشاندن و شکست دور هشتم مذاکرات در ژنو بود.»
تجربه نقش بازیگران مختلف دربحران سوریه نشان میدهد، بازیگرانی دراین کشور دست برتر را دارند که واقعیتهای کنونی سوریه را درعرصه میدانی و سیاسی درک میکنند و روند آستانه، برآیند این تفکر واقعی است. 118/112
نویسنده: علیکرمی
بیشتر بخوانید:
دیدار و رایزنی معاون وزیر خارجه ایران با نماینده پوتین در آستانه
رایزنی معاون وزیر خارجه ایران با نماینده دائم سوریه در سازمان ملل، در آستانه