رئیس مجلس شورای اسلامی ایران، کمیسیون مشترک همکاریهای پارلمانی را محلی برای توسعه همکاریهای اقتصادی ایران و روسیه دانست و ابراز امیدواری کرد، برگزاری این کمیسیون به تقویت مناسبات راهبردی دو کشور کمک کند.
مناسبات ایران و روسیه طیف گسترده ای از همکاری ها را شامل می شود؛ اما موضوعی که اهمیت این همکاری را در این برهه مضاعف کرده؛ راهبردی بودن سطح روابط دو کشور است.
اهمیت مذاکرات روسای مجالس ایران و روسیه
با توجه به این مولفه؛ مذاکرات روسای مجالس ایران و روسیه از سه جنبه حائز اهمیت است:
جنبه نخست؛ تاثیر گذار بودن تصمیمات کمیسیون مشترک پارلمانی برتقویت روابط راهبردی دو کشور است.
جنبه دوم؛ اهمیت این نشست؛ توجه ویژه مجالس دو کشور به مسائل و چالش های پیرامونی و چگونگی مقابله با تهدیدهای مشترک است.
لاریجانی در همین خصوص با اشاره به رایزنیهای نزدیک ایران و روسیه در مسائل مختلف اظهار کرد: "دو کشور گامهای بلند مشترکی به خصوص در مبارزه با تروریسم برداشتهاند و همچنین همکاریهای امنیتی - نظامی خوبی دارند که نمونه اخیر آن برگزاری مانور مشترک ایران، روسیه و چین بود."
جنبه سوم اهمیت این گفت و گوها؛ پیگیری روند اجرایی توافقات دو جانبه و سرعت بخشیدن به همکاری های دو کشور است.
تحولات سال های اخیر در منطقه نشان داد که ایران و روسیه با چالشهای مشابه و تهدیدات مشترک فرامنطقهای مواجه اند.
دومای روسیه و مجلس شورای اسلامی دو نهاد مستقل با اختیارات وسیع هستند که تعامل میان آنها تاثیرات قابل توجهی بر دفع تهدیدها و تقویت روابط اقتصادی و پویاتر شدن همکاری های راهبردی دو کشور دارد.
به همین علت استمرار تعامل و همکاری های پارلمانی یک ضرورت در روبط دو کشور است.
حضرت آیت الله خامنهای، رهبر معظم انقلاب اسلامی در دیدار «ولادیمیر پوتین» رییس جمهوری روسیه در تهران ( نوامبر 2017) همکاری برای مقابله مشترک با تحریمهای آمریکا ضد ایران و روسیه را مفید دانستند و گفتند: "آمریکاییها متأسفانه به یاغیگری خود ادامه میدهند که باید با تکیه بر عقل و استفاده از راههای صحیح با آنان برخورد شود."
رئیس جمهوری روسیه نیز در دیدار با رهبر معظم انقلاب، ایران را «شریکی استراتژیک» و «همسایه ای بزرگ» دانست و تصریح کرد، از هر زمینه و فرصتی برای گسترش و تحکیم همه جانبه روابط استفاده میکنیم.
رایزنی های یران و روسیه در باره تحولات منطقه
ایران و روسیه علاوه بر برجام در باره تحولات منطقه نیزرایزنی های مستمر دارند.
در بعد نظامی و امنیتی؛ برگزاری مانور دریایی مشترک ایران با روسیه و چین دردریای عمان و شمال اقیانوس هند، همچنین مشارکت در روند مبارزه با تروریسم در منطقه و پیگیری روند مذاکرات سوریه از دیگرموضوعاتی هستند که روابط راهبردی ایران و روسیه شکل داده اند.
در همین راستا اوایل ژانویه مجمع گفت وگوی تهران با محوریت طرح "صلح هرمز"، با حضور اندیشمندان و سیاستمداران کشورهای مختلف از جمله روسیه برگزار شد.
این سطح از همکاری ها، در شرایطی که آمریکا سعی دارد مانع از همگرایی و گسترش مناسبات بین ایران و کشورهای منطقه شود، از اهمیتی استراتژیک برخوردار است.
این موضوع را رئیس مجلس شورای اسلامی ایران با اشاره به اینکه آمریکاییها شرایط منطقه را به سمت دیکتاتوری بینالمللی میبرند، مورد تاکید قرار داد و گفت؛ در این شرایط همکاریهای ایران و روسیه بسیار مهم است.
در این جهت باید از همه ظرفیت ها از جمله نقش مجالس دو کشور برای حفظ منافع و مصالح مشترک استفاده کرد.
ایران وروسیه تاکنون نشان داده اند که نسبت به تامین امنیت ومنافع منطقه ای و بین المللی درک مشترکی دارند.
دومین کمیسیون عالی مشترک همکاریهای پارلمانی ایران و روسیه نیز درهمین چارچوب برگزار شد.
نویسنده: جمشید امین زاده
133/116
بیشتر بخوانید:
روحانی: روابط ایران و روسیه بر خلاف خواست آمریکا رو به پیشرفت است
تاکید ایران و روسیه بر گسترش روابط پارلمانی