چرا مهم است:
این تصمیم ترامپ نشاندهنده عزم او برای بازگشت به سیاستهای سختگیرانه علیه ایران است، که تأثیرات عمیقی بر روابط بینالمللی و امنیت منطقهای خواهد داشت.
زمینه خبر:
دونالد ترامپ که در دور اول ریاست جمهوری خود، سیاست فشار حداکثری علیه جمهوری اسلامی ایران را اعمال کرده بود، بار دیگر در دولت دوم خود پس از از امضای یادداشت اجرایی علیه ایران و تداوم این سیاست شکست خورده خود ادعا کرد: "امیدوارم نیازی به استفاده از این گزینه (فشار حداکثری) نباشد، باید دید آیا میتوانیم به توافقی با ایران برسیم؟"
البته ترامپ پس از امضای یادداشت اجرای علیه ایران مدعی آمادگی برای گفت و گو با رئیس جمهوری ایران شده است.
این یادداشت عملا تاکیدی بر احیای فرمان ترامپ در سال ۲۰۱۸ مبنی بر خروج آمریکا از برجام و اعمال فشار حداکثری بر ایران است و به طور خاص مدعی مسدود کردن هرگونه مسیر دستیابی ایران به سلاح هستهای و مقابله با نفوذ منطقه ای ایران است.
نکات کلیدی:
- امضای یادداشت اجرایی از جانب ترامپ به وزیر خزانه داری آمریکا اجازه میدهد تا تحریمها و سازوکارهای اجرایی بیشتری را برای اعمال فشار و مقابله با نقض تحریمهای موجود علیه ایران اعمال کند.
- قیمت نفت پس از این خبر افزایش یافته است، که نشاندهنده نگرانیها از تشدید تنشها با تهران است.
نگاه عمیقتر:
دونالد ترامپ در دوره اول ریاست جمهوری خود همواره توافق هسته ای برجام را بدترین توافق ممکن برای واشنگتن قلمداد کرده و سرانجام در ۸ مه ۲۰۱۸با اعلام خروج آمریکا از برجام ، عمل به تعهدات خود ذیل توافق برجام و قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل را با وجود مخالفت های گسترده جهانی، کنار گذاشت.
دولت ترامپ برای واداشتن ایران به قبول خواسته های غیر قانونی خود بی سابقه ترین تحریم ها را در چارچوب کارزار فشار حداکثری علیه تهران به اجرا گذاشت و با هرگونه طرحی برای حفظ برجام مخالفت ورزید.
در مقابل ایران در چارچوب سیاست مقاومت حداکثری توانست بر بسیاری از دشواری های حاصل از تحریم های یک جانبه آمریکا فائق آید.
117