ایران پرس- در پی موفقیت ارتش سوریه و متحدان آن در جنگ با تروریسم و آزادسازی اغلب مناطق اشغال شده، دمشق پایتخت سوریه بار دیگر میزبان دیدارهای دیپلماتیک با مقام ها و هیات های کشورهای مختلف است.

وزیر خارجه جمهوری چک و یک هیات تجاری اردنی روز گذشته (پنجشنبه) در دمشق با مقام های سوری دیدار و گفتگو کردند.

این دیدارها تائید کننده این دیدگاه است که سوریه از مرحله جنگ با تروریسم عبور کرده است. شخصیت هایی نظیر سید «حسن نصرالله» و «بشار اسد» پیش از این اعلام کرده بودند که سوریه از مرحله جنگ با تروریسم عبور کرده است. 

سفر وزیر خارجه جمهوری چک و هیات تجاری اردنی به دمشق، دو نوع  پیام خاص و مشترک است. 

سفر «یان هاماچک» Jan Hamáček، وزیر امور خارجه جمهوری چک بیش از همه از این جهت اهمیت دارد که بیانگر تمایل کشورها به خصوص کشورهای اروپایی برای احیا یا تقویت روابط با سوریه است.

جمهوری چک از جمله کشورهایی است که در این مقطع خواستار تقویت روابط با سوریه است؛ زیرا این کشور طی سال های گذشته سفارت خود را در مشق باز نگه داشته بود. 

«یان هاماچک» نیز در دیدار با «ولید معلم»، با تأکید بر درست بودن تصمیم جمهوری چک مبنی بر باز نگه داشتن سفارت خود در دمشق، خواستار تقویت روابط سیاسی با سوریه شده است. 

سیاست اردن در قبال سوریه در راستای منافع ملی آن نبوده است

 مهمترین پیام سفر هیات تجاری اردن به دمشق نیز این است که سیاست اردن در قبال سوریه طی سال های اخیر در راستای منافع ملی آن نبوده است.

اردن با تبعیت از سیاست های آمریکا و عربستان در قبال سوریه، مرزهای خود را برای آموزش و همچنین عبور و مرور عناصر تروریستی به داخل سوریه باز گذاشته بود.

این سیاست در حالی توسط دولت اردن پیگیری شد که این کشور از همجواری با سوریه درآمدهایی به خصوص در حوزه حمل و نقل و توریسم داشته است.

برای مثال، گذرگاه نصیب که یک ماه پیش (روز ششم ژوئیه) توسط ارتش سوریه و متحدانش از اشغال تروریستها آزاد شد، محل رفت و آمد گردشگر میان اردن و کشورهای دیگر و همچنین بستری برای درآمد از بخش حمل و نقل بود.

در واقع، همسویی دولت اردن با سیاست های ضد سوری عربستان و آمریکا سبب شد این کشور از دستیابی به بخشی از درآمدهای اقتصادی خود محروم و ناامنی های اجتماعی در این کشور ایجاد شود که شکل گیری تظاهرات ضد دولتی طی ماههای گذشته از جمله این ناامنی ها است.

در دیدار روز گذشته هیات تجاری اردن با «احمد الحمو» Ahmad Al-Hamo، وزیر صنعت و تجارت سوریه نیز ازسرگیری همکاری های تجاری زمینی از گذرگاه نصیب یکی از محورهای گفتگو بود. 

سوریه آمادگی بازگشت به جامعه جهانی را دارد

برخی مقام های اقتصادی در اردن گذرگاه نصیب را مهمترین حلقه در بخش تجارت اردن عنوان کردند که این کشور طی سالهای گذشته از مزایای اقتصادی این گذرگاه راهبردی محروم شده بود.

گذرگاه نصیب در مرز سوریه و اردن

 

پیام مشترکی که در درون سفرهای دیپلماتیک به سوریه وجود دارد، این است که با عبور سوریه از مرحله جنگ با تروریسم، این کشور آمادگی بازگشت به جامعه جهانی را دارد و کشورهایی که روابط خود را با سوریه قطع کرده بودند نیز اکنون باید به فکر بازگرداندن سفرای خود به دمشق باشند.

از سوی دیگر، سفرهای دیپلماتیک به دمشق بار دیگر ضرورت به کارگیری راهکار سیاسی را برای حل بحران سوریه نشان می دهد و گویای شکست، راهبرد نظامی کشورهای مخالف در سوریه است.

نویسنده: سيد رضی عمادی

133/110

بیشتر بخوانید:

رأی‌الیوم: اردن و درس‌های از جنگ سوریه

آزادسازی گذرگاه نصیب در مرز اردن؛ برد راهبردی برای سوریه/ تحلیل و ویدئو