«عمران خان»در دیدار ژنرال ژو کلیانگ فرمانده ستاد مشترک ارتش چین در اسلام آباد ضمن تاکید بر گسترش روابط نظامی دو کشور گفت، چین و پاکستان روابط دیرینه و بسیار خوبی باهم دارند.
نخست وزیر پاکستان گفت، پکن و اسلام آباد می توانند برای حل بحران کشمیر باهم متحد شوند و از طریق سازمان ملل و شورای امنیت این پرونده را دنبال کنند.
ژنرال ژو کلیانگ فرمانده ستاد مشترک ارتش چین نیز در این دیدار اعلام کرد، پروژههایی مانند کریدور اقتصادی مشترک چین و پاکستان باعث نزدیک شدن خواستههای دو کشور شده است.
هیات چینی همچنین با «عارف علوی» رئیس جمهوری پاکستان دیدار و گفتگو و آمادگی پکن را برای برگزاری رزمایش مشترک چین با پاکستان اعلام کرد.
سفر هیات چینی در بحبوحه تنش در روابط هند و پاکستان بر اثر لغو خود مختاری کشمیرتوسط دولت دهلی نو، مهم ارزیابی شده است.
پس از لغو خودمختاری کشمیر توسط دولت و پارلمان هند،پاکستان علاوه بر برخی اقدامات داخلی از جمله اخراج سفیر و دیپلماتهای هندی از اسلام آباد روابط تجاری با آن کشور را نیز تعلیق کرد.
البته برنامه ریزی عمده پاکستان در مواجهه با اقدام تحریک آمیز هند در لغو خود مختاری کشمیردر محیط بین المللی است که تلاش می کند با معطوف کردن توجه جامعه جهانی به تضییع حقوق اولیه مردم ساکن کشمیرو همچنین ارجاع این پرونده به شورای امنیت سازمان ملل و فعال کردن چین درپیگیری این پرونده در شورای امنیت،دهلی نو را تحت فشارهای بین المللی قرار دهد.
اگرچه نتیجه نشست حدود دو هفته پیش شورای امنیت سازمان ملل درباره کشمیر تنها دعوت طرفها به خویشتنداری بود اما طرح پرونده کشمیردراین شورا برای اولین بار در نیم قرن اخیر دستاوردی برای پاکستان برای ارجاع این پرونده به این نهاد و جلب توجه جامعه بین المللی به تضییع حقوق مردم مسلمان کشمیر بود.
سفر هیات عالی رتبه چینی به سرپرستی ریاست ستاد مشترک ارتش این کشور به پاکستان فرصتی برای ترغیب پکن به افزایش حمایتها از موضع اسلام آباد درپیگیری پرونده لغو خودمختاری کشمیراست.
پس از لغو خودمختاری کشمیر،شاه محمود قریشی وزیر خارجه پاکستان در سفری از قبل پیش بینی نشده به پکن رفت تا بتواند حمایت مقامات چین از ارجاع این پرونده به شورای امنیت سازمان ملل را جلب کند که اظهارات وزیر خارجه چین نشان از موفقیت سفر قریشی داشت.
وانگ یی وزیر خارجه چین با اشاره به آنکه هیچ تصمیمی به صورت یکطرفه درکشمیر پذیرفته نخواهد شد افزود: موضع اسلام آباد و پکن در قبال کشمیر کاملا مشخص است و ما اجازه نمی دهیم خودمختاری این منطقه برهم بخورد.
این موضع وانگ یی ،وزیر خارجه پاکستان را تاحدودی مطمئن کرد که کشورش می تواند بر روی حمایت و کمک چین برای طرح پرونده کشمیر در شورای امنیت سازمان ملل و پیگیری حقوق مردم مظلوم این منطقه حساب کند.
البته خواسته پاکستان فراتر از دعوت شورای امنیت به خویشتنداری طرفها شامل مردم و شخصیتهای کشمیری و دولت هند است.
ملت و دولت پاکستان انتظار دارند که چین با اتخاذ روشی هدفمند پیگیر صدور قطعنامه ای در شورای امنیت باشد که به نوعی اقدام دولت هند در لغو خودمختاری را محکوم کرده و راهکاری برای دست یابی مردم کشمیر به حقوق سیاسی و اجتماعی انان ارائه کند که البته در این رهگذر به کمک روسیه هم امید بسته است.
باید توجه داشت که درمسیر پیگیریهای چین درشورای امنیت،مانع تراشی آمریکا در مسیر صدور قطعنامه علیه هند از طریق حق وتو بزرگترین چالش پیش رو است.
نویسنده: محمدرضا عسگری
141/118
بیشتر بخوانید:
تلاش های پاکستان برای باز کردن پای بازیگران دیگر به موضوع کشمیر/ تحلیل
تاکید سران چین و پاکستان بر گسترش همکاریهای اقتصادی/ تحلیل