وزرای خارجه آمریکا و روسیه برای شرکت در شورای شمالگان به فنلاند سفر کرده بودند. با توجه به افزایش اختلافات دو طرف درباره مسائل مختلف که با هشدارهای متقابل همراه بوده است، دیدار این دو مقام ارشد آمریکا و روسیه از اهمیت زیادی برخوردار بود.
ازمهمترین موضوعات مورد بحث وزیران امور خارجه روسیه و آمریکا در فنلاند، تحولات ونزوئلا بود. روسیه پشتیبان دولت قانونی ونزوئلا است، در حالی که آمریکا از "خوان گوایدو" رهبر مخالفان ونزوئلا که بدنبال براندازی حکومت قانونی این کشور است حمایت میکند.
لاوروف پس از دیدار با همتای آمریکایی خود در فنلاند اعلام کرد، به پمپئو یادآوری کرده است که هیچ کشوری خارج از چارچوب شورای امنیت حق اقدام نظامی علیه کشور دیگری ندارد.
لاوروف تصریح کرد: در ونزوئلا امکان مداخله نظامی در هیچ حالتی مشاهده نمی شود، ضمن اینکه ما مخالف اقدامات نظامی در هر کجای جهان و نقض قوانین بین المللی هستیم و معتقدیم که فقط شورای امنیت می تواند اجازه بکارگیری نیروی نظامی را در پاسخ به تجاوز به یک کشور مستقل بدهد.
اشاره لاوروف به اظهارات مکرر مقامات ارشد آمریکایی از جمله پمپئو است که در روزهای اخیر و به ویژه پس از شکست شورش نظامی 30 آوریل در ونزوئلا، مساله دخالت نظامی در ونزوئلا را مطرح کرده اند.
"خوان گوایدو" که مورد حمایت همه جانبه آمریکاست، در یک پیام ویدیویی از مردم و نیروهای مسلح این کشور خواسته بود که علیه "نیکلاس مادورو" رییس جمهوری قانونی ونزوئلا شورش مسلحانه کنند، اما این درخواست با استقبال نظامیان و مردم ونزوئلا روبرو نشد و شبه کودتای "گوایدو" و همپیمانانش شکست خورد.
این مساله خشم شدید واشنگتن را برانگیخت و به همین دلیل آمریکا ضمن ادعای اینکه واشنگتن «انتقال مسالمتآمیز قدرت» را در ونزوئلا ترجیح میدهد، اما تهدید کرد اگر لازم باشد به گزینه نظامی متوسل میشود.
پمپئو روز چهارشنبه در مصاحبه با شبکه "فاکس نیوز" ضمن تهدید دولت قانونی ونزوئلا مدعی شد: در صورت لزوم، واشنگتن آماده ورود به جنگ با این کشوراست.
اقدام نظامی علیه ونزوئلا ممکن و ضروری است. اقدامات مداخله گرانه واشنگتن در ونزوئلا با واکنش منفی قدرتهای بین المللی رقیب آمریکا یعنی روسیه و چین مواجه شده است.
علاوه بر این دو کشور، بسیاری از کشورها از جمله ایران و ترکیه هم این رویکرد آمریکا را محکوم و بر لزوم احترام به حاکمیت و تمامیت ارضی ونزوئلا تأکید کرده اند.
واشنگتن درابتدای بحران سیاسی در ونزوئلا تصور می کرد که همانند گذشته به ویژه دوره جنگ سرد، با اعمال زور و اقدامات خصمانه خواهد توانست دولت چپگرای ونزوئلا و نیکلاس مادورو، رئیس جمهور آن را سرنگون کند، اما مخالفت جدی دیگر قدرتهای بین المللی به ویژه روسیه و چین و اقدامات آنها به منظور حمایت از مادورو با اعزام نظامیان شان به ونزوئلا به مقامات آمریکایی فهماند که دوره یک جانبه گرایی و اقدامات زورمدارانه واشنگتن برای تحقق اهدافش در دیگر کشورها به پایان رسیده است.
موضع اخیر لاوروف در دیدار با همتای آمریکای خود مبنی بر مخالفت با مداخله نظامی هر کشور علیه کشور دیگر و نیز مشروعیت چنین اقدامی صرفا با مجوز شورای امنیت نشان می دهد که روسیه با رویکرد زورمدارانه واشنگتن که مبتنی بر کاربرد قدرت سخت و مداخله نظامی در دیگر کشورها است بشدت مخالفت می ورزد.
در واقع ساختار کنونی نظام بین المللی که مبتنی برنظام چند قطبی است، نشان می دهد که رویکرد یکجانبه گرایانه و زورمدارانه دولت ترامپ مبتنی بر واقعیات محیط بین الملل و روندهای جهانی نیست.138/118
نویسنده: سيدرضا ميرطاهر
بیشتربخوانید:
هشدار لاوروف به پمپئو؛ اقدامات خصمانه علیه ونزوئلا پیامدهای سنگین خواهد داشت
لاوروف: آمریکا برای تحقق منافع خود از سیاست تحریم استفاده میکند