در دیدار وزیر دفاع مالزی و پادشاه عربستان سعودی مناسبات دو کشور در بخش های مختلف مورد بررسی قرار گرفت.
وزیر دفاع مالزی سه ماه پیش نیز به عربستان سفر کرد و پس از مذاکرات خود با مقامات این کشور اعلام کرد، مقامات ریاض و کوالالامپور طرح راه اندازی یک مرکز مقابله با تفکرات تروریستی و افراط گرایی را بررسی می کنند.
مناسبات مالزی و عربستان درنزدیک به سه سال گذشته و با آغاز حملات خصمانه ریاض علیه مردم بی دفاع یمن درداخل مالزی و حتی در سطح منطقه مورد توجه ویژه قرار گرفت.
عربستان از مالزی خواسته بود در ائتلاف شکست خورده آن کشور ضد مردم یمن مشارکت کند که مقامات کوالالامپور به دلیل مخالفت های گسترده داخلی و برخی ملاحظات، در عملیات نظامی ضد یمن مشارکت نکردند.
اگر چه ارتش مالزی در سال گذشته در رزمایش «رعد الشمال» با حضور بیست کشور دیگر به مدت یکماه در شمال عربستان مشارکت کرد ولی در عملیات ضد یمن حضور نیافت.
این در حالی است برخی نمایندگان پارلمان مالزی اعلام کرده اند دولت این کشور از ائتلاف ضد یمنی عربستان حمایت مالی کرده است.
پاسخ منفی مالزی به عربستان در قبال مشارکت مستقیم در ائتلاف ضد یمن در حالی است که هدف وزیر دفاع مالزی در دو بار سفر به ریاض در سه ماه گذشته، انتقال نگرانی کشورهای منطقه به مقامات سعودی در خصوص نفوذ گروه تروریستی داعش به این کشورها از جمله در مالزی، اندونزی و فیلیپین است که بارها مقامات آنان در این باره ابراز نگرانی کرده اند.
نگرانی مالزی از نفوذ داعش به شرق آسیا
با توجه به این که عربستان به حمایت از گروه های تروریستی از جمله داعش در منطقه متهم است و حتی مدارکی وجود دارد که نشان می دهد ریاض حامی اصلی داعش در منطقه است، وزیردفاع مالزی تلاش دارد ضمن انتقال نگرانی کشورهای شرق آسیا در خصوص نفوذ داعش به این منطقه مقامات عربستان را وادار کند که با درک این نگرانی ها مانع از این نفوذ بشوند.
انتظار متقابل عربستان و مالزی از یکدیگر در حالی است که دو طرف بنا به ملاحظات خود حاضر نیستند که توقع طرف مقابل را برآورده کنند.
عربستان با وجود شکست های پی درپی اهداف خود در حمایت از گروه های افراطی و تفکرات تکفیری در سوریه و عراق که عنصراصلی سیاست خارجی ریاض است، حاضر به عقب نشینی از این سیاست مخرب نیست.
در مقابل مالزی هم که در مسیر توسعه اقتصادی قرار دارد و جذب سرمایه گذاری را اولویت قرار داده، حاضر به ریسک پذیری در این زمینه نیست.
مقامات مالزی می دانند که تن دادن به خواسته های عربستان می تواند برای آن کشور چالش برانگیز باشد.
به همین دلیل است که کمک های عربستان به برخی مدارس دینی در مالزی موجب نگرانی گروه های مختلف در این کشور به جهت رشد و ترویج تفکرات افراطی شده است.
حتی پس از اعلام وزیر دفاع مالزی درباره بررسی طرح راه اندازی مرکزی برای مقابله با تفکرات افراطی، این پرسش مطرح شد که عربستان که خود بزرگترین کشور مروج تفکرات تروریستی است چگونه می تواند درصف مقابله کنندگان با چنین اندیشه ای قرار بگیرد.
بنابراین، می توان گفت که اگر چه رایزنی های دوطرف تداوم دارد اما نبود تفاهم در تحقق انتظارات یکدیگر، مانعی جدی در توسعه روابط مالزی و عربستان است. 114/110
بیشتر بخوانید:
توافق مالزی، اندونزی و فیلیپین برای مبارزه مشترک با داعش/ تحلیل
هشدار مالزی درباره نفوذ داعش در میانمار/ تحلیل