«عبدالعزیز صالح بن حبتور» نخست وزیر یمن، در تحلیلی که در روزنامه رأی الیوم چاپ لندن منتشر شد، به بررسی دلایل این نگرانی ها پرداخته است.
در این مقاله تحلیلی آمده است، گزارش کمیته حقیقت یاب سازمان ملل که در تاریخ 29 اوت 2018 در ژنو منتشر شد، نخستین گزارشی نیست که از زمان تجاوز نظامی وحشیانه عربستان سعودی و همپیمانانش به جمهوری یمن، درباره اوضاع انسانی، نظامی و امنیتی این کشور از سوی سازمان ملل منتشر شده است.
با توجه به این که حمله نظامی به یمن همچنان ادامه داشته و انحراف و کینه، ذهنیت سران کشورهای متجاوز به یمن را پُر کرده است، قطعا این گزارش آخرین گزارشی نخواهد بود که در این رابطه منتشر می شود.
در این مقاله تحلیلی تلاش شده است تا علت رفتارهای دیوانه وار سران کشورهای متجاوز به یمن پس از شنیدن مهم ترین بندها و محتوای گزارش کمیته حقیقت یاب سازمان ملل درباره یمن به ریاست «کمال الجندوبی» کارشناس بین المللی که در کنفرانسی مطبوعاتی در دفتر سازمان ملل در ژنو قرائت شد، مورد بررسی قرار گیرد.
دلایل خشم و نگرانی های سران این کشورها را می توان در موارد ذیل خلاصه کرد:
1- در این شرایط حساس درگیری های نظامی و سیاسی یمن با عربستان سعودی و امارات و مزدوران آنها، انتشار گزارش کمیته حقیقت یاب سازمان ملل درباره این کشور و ارائه این گزارش مهم به شورای حقوق بشر این سازمان، عربستان سعودی و امارات را غافلگیر کرده است.
قرار است سی و نهمین دوره نشست شورای حقوق بشر سازمان ملل در روزهای 10 – 28 سپتامبر 2018 در ژنو برگزار و در این نشست گزارش کمیته حقیقت یاب درباره یمن، مورد بررسی قرار گیرد.
2- کشورهای متجاوزبه یمن تصور نمی کردند گزارش کمیته حقیقت یاب با این شکل و محتوا ارائه شود. عربستان سعودی و امارات به این مسأله عادت کرده بودند که پیش از انتشار گزارش ها، از محتوای آنها اطلاع یافته و چه بسا از طریق واسطه های خود، از انتشار چنین گزارش هایی جلوگیری کنند.
کشورهای متجاوز به یمن عادت کرده اند تا از طریق گروه های فشاری که به ویژه در کشورهای غربی ایجاد کرده اند، مواضع کمیته ها و افراد و همچنین بسیاری از سازمان های بین المللی، قاره ای و منطقه ای را به مواضع خود نزدیک کنند؛ از این رو عربستان سعودی و امارات مانند دیگر کشورها هنگامی که در جریان این گزارش قرار گرفتند، دچار شوک بزرگی شدند.
3- ریاض و ابوظبی اصلا، انتظار نداشتند که حجم جنایات آنها در یمن، با چنین شفافیت و صحتی در گزارش سازمان ملل افشا شود، (آمار قربانیان غیرنظامی در یمن کاملا محفوظ است) زیرا عربستان سعودی و امارات به ارتکاب جنایات بدون توجه به نتایج شوم و زشت آن عادت کرده اند و جان مردم یمن برای این متجاوزان هیچ ارزشی ندارد.
4- در این گزارش اسامی سران سیاسی و نظامیِ (فرماندهان و شیوخ) کشورهای متجاوز به یمن که در کشتار غیرنظامیان یمنی و حتی پناهندگان سومالیایی، اتیوپیایی و اریتره ای در مناطق کاملا مسکونی و غیرنظامی نقش داشته اند، ذکر شده است.
با توجه به این که این افراد در مناطق جنگی کشته نشده اند، سران سیاسی و نظامی این کشورها باید به جرم کشتار مردم فقیر و مبارز و آزاده یمن و ویرانی این کشور، تحت محاکمه عادلانه قرار گیرند.
5- بارها و به طور آشکار و نهان گفته شده است متجاوزان به یمن، پس از پایان جنگ باید پیامدهای قانونی این حمله مانند پرداخت غرامت و جبران زیان وارده به یمن را متحمل شده و از مردم بزرگوار این کشور عذرخواهی کنند.
این گزارش ابزاری خواهد بود تا همه آزادگان یمنی و آزادگان جهان مجازات سران کشورهای متجاوز به یمن (عربستان سعودی و امارات) را در زمان دور یا نزدیک، خواستار شوند زیرا خون شهدای یمنی با گذشت زمان و انجام سازش و یا توسط واسطه ها و لابی ها، پایمال نخواهد شد و این کشورها باید بر اساس قانون بین الملل و در دادگاه های بین المللی محاکمه شوند.
6- گرچه کشورهای متجاوز به یمن روح و روان جامعه این کشور را جریحه دار کرده و با ایجاد زندان های مخفی و آشکار در عدن و دیگر مناطق اشغال شده یمن و به کارگیری باندهای محلی و عناصر مسلح داعش و القاعده به ترور، آدم ربایی و شکنجه افراد اقدام کرده و مردم این کشور را در معرض انواع اهانت ها قرار داده اند و زشت ترین جنایات و اقدامات غیر اخلاقی و شرم آور را علیه یمنی های آزاده مرتکب شده اند، اما متجاوزان، این اقدامات را با کمک یمنی هایی انجام داده اند که خود را دولت قانونی، ارتش ملی، مبارزان و جدایی طلبان آزاده ای می خوانند که برای استقلال جنوب یمن می جنگند.
متاسفانه بیشتر این افراد مزدوران و منافقانی هستند که با بهای اندک به خدمت متجاوزان درآمده و در صحنه سیاسی و نظامی این کشور، همچون مهره های شطرنج، علیه ملت و سرزمین بزرگ یمن به کار گرفته می شوند.
7- پرسش مهمی که از سوی افکار عمومی یمن مطرح است، این است که آیا می توان کشورهای متجاوز به یمن به سرکردگی عربستان سعودی و مزدوران آنها را که همچون جلاد هستند، با ارتش، کمیته های مردمی و انصار الله وهمپیمانان آنها و کنگره مردمی که از مرزهای جغرافیایی و ارزش های یمن دفاع می کنند، برابر و همسان دانست؟ این مسأله نکته مهمی است که شهروندان یمنی، خود درباره آن تصمیم گیری می کنند.
خلاصه آن که این گزارشِ مهم باید محاسبات دقیقی را در زمینه های سیاسی و نظامی در رابطه با همه طرف های درگیرانجام دهد. سرنوشت جبهه های جنگ توسط تسلیحات نظامی رقم نمی خورد بلکه راه های مسالمت آمیزی که در میز مذاکرات آینده به همه طرف های درگیر ارائه می شود، در تعیین سرنوشت جنگ تاثیرگذار خواهد بود.
پس از انتشار این گزارشِ جدیِ سازمان ملل درباره یمن که در آن حقایق درباره جنایتکاران متجاوز به این کشور روشن شده است، باید به مزدورانی که همچنان از طریق تریبون شبکه های ماهواره ای منطقه ای و خارجی از جنایات این کشورها دفاع می کنند، پیام داد که با انتشار این گزارش دیگر آیا حرفی برای گفتن دارند و آیا وجدان، اخلاق و مردانگی در آنها باقی مانده است؟
139/110
مترجم: سیده زهرا محب احمدی
بیشتر بخوانید:
ائتلاف سعودی به کشتار کودکان یمنی اعتراف کرد
دیدبان حقوقبشر: قتلعام دانشآموزان یمنی جنایتجنگی است
نیویورکتایمز: استفاده آلسعود از بمبهای هوشمند و نقطهزن آمریکایی در یمن