ظریف و «قربانقلی بردیمحمداف» رئیس جمهوری ترکمنستان با اشاره به حُسنهمجوارى، اشتراکهای تاریخى، سیاسى و فرهنگی ایران و ترکمنستان بر روابط مستحکم ٢٥ سال گذشته و گسترش هر چه بیشتر در آینده بر اساس منافع دو کشور و مصالح منطقهاى تأکید کردند.
گسترش و تعمیق همکارىها در زمینه حمل و نقل، ترانزیت ریلى، هوایى، زمینى، انتقال انرژى و سوآپ گاز، مسائل امنیتى، فرهنگى و اقتصادى نیز از دیگر محورهای گفت وگوهای روز دوشنبه وزیر خارجه ایران و رئیس جمهوری ترکمنستان بود. در جریان دیدار ظریف و «رشید مرادف» وزیر خارجه ترکمنستان هم همین موارد مورد تاکید مجدد قرار گرفت.
دستیابی به مناسبات دوجانبه به ویژه در بخش اقتصادی
«رشید مرداف» در دیدار ظریف با مهم خواندن سفر وزیر خارجه ایران به ترکمنستان، گفت موفقیتهای بسیاری در مناسبات دوجانبه به ویژه در بخش اقتصادی به دست آمده است. ظریف هم روابط کنونی ایران و ترکمنستان را خوب ارزیابی کرد.
به گفته «گوانچ رجباف» قائم مقام وزارت اقتصاد و توسعه ترکمنستان، ارزش مبادلات تجاری تهران و عشقآباد در سال گذشته یک میلیارد و 700 میلیون دلار بوده است. هم اکنون ایران در 87 طرح در کشور ترکمنستان مشارکت و سرمایهگذاری کرده است و 30 شرکت ایرانی در ترکمنستان به کارهای اجرایی طرحها مشغولند.
همکاری مثبت و مفید ایران و ترکمنستان در بخش اقتصادی
همکاری مثبت و مفید ایران و ترکمنستان در بخش اقتصادی، دو کشور را در مسیر توسعه بیشتر مناسبات تشویق کرده است و همین نکته در جریان دیدار وزیر خارجه ایران با رئیس جمهوری و وزیر خارجه ترکمنستان مورد توجه و تاکید قرار گرفت.
مناسبات اقتصادی ایران و ترکمنستان، نمونه موفقی از مناسبات دوجانبه در سطح منطقه بوده و تقویت این نوع همکاری، نیاز منطقه آسیای مرکزی و قفقاز است و این مقوله، اهمیت سفر ظریف به منطقه را دوچندان میکند.
ایران از نخستین کشورهایی بوده که کشورهای استقلال یافته را به رسمیت شناخت
سفر دورهای وزیر خارجه ایران به منطقه آسیای مرکزی و قفقاز که از ترکمنستان شروع شده و سپس با سفر به گرجستان و در نهایت حضور در قرقیزستان پایان مییابد در 25 سالگی روابط ایران با این کشورها پس از فروپاشی شوروی انجام شده است. ایران از نخستین کشورهایی بوده که کشورهای استقلال یافته از اتحاد جماهیر شوروی را به رسمیت شناخته است.
یکی از اهداف مذاکرات ظریف در سفر به آسیای مرکزی و قفقاز، تقویت روابط با همسایگان و کشورهای حوزه شمالی ایران است. مهمترین اولویت سیاست خارجی ایران همواره افزایش مناسبات با کشورهای همسایه بوده است و در همین چارچوب ظریف علاوه بر تمرکز بر روابط اقتصادی دوجانبه و منطقهای، تهدید تروریسم و افراطگرایی را دیدار با مسوولان ترکمنستان، گرجستان و قرقیزستان در دستور کار دارد.
گسترش تعاملات اقتصادی دوجانبه ایران و کشورهای منطقه
ظریف به موازات گسترش تعاملات اقتصادی دوجانبه ایران و کشورهای منطقه، همکاریهای منطقهای با مشارکت کشورهای آسیای مرکزی و قفقاز را در دستور کار دارد. موقعیت جغرافیایی منطقه، امکان همکاریهای ترانزیتی برای وصل کردن دریای سیاه به خلیج فارس و اقیانوس هند وجود دارد که راه مطلوبی برای آینده ترانزیت و راهگذر «شمال- جنوب» در جهان خواهد بود.
این هدف در سفر ظریف به گرجستان و قرقیزستان بیش از پیش مورد توجه است. مشارکت کشورهای آسیای مرکزی و قفقاز در ایجاد خط ترانزیت «شمال- جنوب» نفع همگانی دارد و علاوه بر این که این همکاری، مناسبات اقتصادی کشورهای منطقه را توسعه خواهد داد، به موازات آن «امنیت پایدار» را مورد توجه دارد.
منطقه آسیای مرکزی و قفقاز مانند دیگر مناطق با خطر افراطگرایی و تروریسم مواجه بوده و در چنین شرایطی همکاری گسترده و سازنده کشورهای منطقه ضروری است. در سایه «امنیت پایدار»، هدفگذاری کلان اقتصادی در ابعاد دوجانبه و منطقهای تضمین و امکانپذیر خواهد شد. 118/112
بیشتر بخوانید:
تشریح اهداف سفر «محمد جواد ظریف» به کشورهای آسیای مرکزی و قفقاز
ظریف وارد عشق آباد شدظریف وارد عشق آباد شد