در این راستا، ششمین مرحله رایزنیهای سیاسی وزارتخانه های امور خارجه ایران و ازبکستان در چارچوب حوزه تمدنی نوروز، روز دوشنبه در تهران آغاز به کار کرد.
هیات ازبکستان به سرپرستی «فرقت صدیق اف» معاون وزیر امور خارجه ازبکستان در ارتباط با همکاری های دوجانبه با مقام های ایران رایزنی خواهد کرد.
مقرر شده است که طرفین، چگونگی و چشم انداز همکاری های دوجانبه، تقویت گفت وگوهای سیاسی و روابط بین پارلمانی، تحکیم همکاری اقتصادی و بازرگانی، سرمایه گذاری و همکاری ها در امور مالی - فنی و افزایش مبادلات فرهنگی را بررسی کنند.
پیش از برگزاری ششمین نشست رایزنیهای سیاسی وزارتخانه های امور خارجه ایران و ازبکستان در چارچوب حوزه تمدنی نوروز، کارشناسان مرکز مطالعات سیاسی و بینالمللی ایران و موسسه مطالعات استراتژیک و منطقهای وابسته به نهاد ریاست جمهوری ازبکستان در نشستی مشترک، بر ضرورت تسریع روند اتصال خطوط حمل و نقلی - لجستیکی دو کشور و تشدید همکاریهای متقابل به منظور برقراری صلح دائمی درافغانستان تأکید کردند.
«سید محمدکاظم سجادپور» رئیس مرکز مطالعات سیاسی و بینالمللی ایران در این نشست - که ازطریق ویدئو کنفرانس برگزار شد - درسخنانی تصریح کرد: "افزایش علاقه محافل بازرگانی ایران به ازبکستان و به طور کلی به جمهوری های منطقه آسیای مرکزی، به سیاست روز منطقهای تاشکند نیز بستگی دارد."
درجریان این نشست، «بختیار مصطفی یف» نماینده مؤسسه مطالعات استراتژیک و منطقهای ازبکستان نیز درسخنانی گفت: "تغییرات مهم ایجاد شده در فضای سیاسی آسیای مرکزی در نتیجه دیپلماسی فعال تاشکند برای افزایش جذابیت سرمایه گذاری و بهبود شاخصهای اقتصادی منطقه کمک کرد."
این واقعیت را نباید نادیده گرفت که با روی کار آمدن «شوکت میرضیایف» در ازبکستان و اتخاذ رویکردهای نوین این کشور در سیاست خارجی، امیدهای جدیدی در ارتباط با بازسازی روابط ازبکستان با کشورهای منطقه و جهان ازجمله روابط ایران و ازبکستان شکل گرفت.
ایران و ازبکستان در مسیر گسترش مناسبات دوجانبه
صرف نظر از اراده سیاسی و اشتراکات فرهنگی و تاریخی، روابط دوجانبه تهران و تاشکند در حوزههای غیرسیاسی همچون مبادلات تجاری، کسب و کارهای کوچک و مواردی ازاین دست، درحال ارتقاء است.
این درحالی است که بسیاری ازکارشناسان منطقه آسیای مرکزی، حضور ایران در جمهوری های این حوزه ازجمله ازبکستان را زمینه ساز برقراری صلح و آرامش در این منطقه مهم قلمداد می کنند.
به عنوان مثال، «گلی یولداش اوا» نویسنده، روزنامه نگار، تحلیلگر سیاسی و کارشناس مسائل بین المللی در گفت وگو با پایگاه خبری - تحلیلی «ازبکستان تودی» گفته است: "بدون مشارکت ایران با ثباتسازی منطقه بزرگ آسیای مرکزی و جنوبی - که شامل افغانستان نیز میشود - غیرممکن است."
ازبکستان یکی از مهمترین جمهوری های آسیای مرکزی است که با 447 هزار و 400 کیلومتر مربع وسعت و 33 میلیون نفر جمعیت با افغانستان، تاجیکستان، ترکمنستان، قزاقستان و قرقیزستان مرز مشترک دارد.
شرایط این کشور مانند دیگر جمهوری های آسیای مرکزی به گونه ای است که حضور پر رنگ ایران در این کشور می تواند از آشفتگی و پریشانی مقام های ازبکستان به میزان زیادی بکاهد.
بویژه که ازبکستان درمعرض تهدیدهای جریان های تروریستی نظیر گروه تروریستی داعش قرار دارد و برخی کشورهای سلطه گر نظیر آمریکا تلاش می کنند شبه نظامیان گروه تروریستی داعش را در کشورهای این منطقه مستقر سازند.
به دلیل تجربیات ایران در زمینه مبارزه با جریان های تروریستی، بدیهی است که حضور پر رنگ ایران در ازبکستان به ثبات و امنیت این کشور کمک خواهد کرد.
در این شرایط، قرار گرفتن ایران و ازبکستان در حوزه تمدنی نوروز و برخورداری از مشترکات قراوان فرهنگی، تاریخی و دینی امکان نزدیکی هر چه بسشتر روابط تهران و تاشکند و رساندن حجم مبادلات تجاری دوکشور به ارزش یک میلیارد دلار در سال را میسر و امکان پذیر خواهد ساخت.
نویسنده: محمدعلی طالبی
117
بیشتر بخوانید:
تاکید بر گسترش مناسبات، محور رایزنی سیاسی ایران و ازبکستان