ایران پرس - نمایندگان مجلس اعیان بریتانیا بعد از چند روز بحث درباره لایحه خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا (برگزیت) که از جانب دولت ترزا می، نخست وزیر این کشور ارائه شده است، به این لایحه جنجالی رأی مثبت نداد و خواهان انجام اصلاحاتی در آن شد.

نمایندگان مجلس اعیان بریتانیا که حزب حاکم محافظه‌کار در آن اکثریت کرسی‌ها را در اختیار ندارد، با 358 رای موافق، در مقابل 256 رای مخالف خواهان انجام اصلاحات در لایحه برگزیت شدند. بدین ترتیب این لایحه برای مشورت بیشتر و انجام اصلاحات درخواستی به مجلس عوام بازگردانده شد.

رای منفی نمایندگان مجلس اعیان به لایحه برگزیت و در خواست اصلاحات در آن تحولی مهم در باره مساله سرنوشت ساز برگزیت محسوب می شود. یکی از دلایل مخالفت اکثریت نمایندگان مجلس اعیان با لایحه برگزیت لزوم حفظ حقوق سه میلیون شهروند اروپایی ساکن بریتانیا است.

در واقع یکی از مهمترین مسائل و اختلافات اتحادیه اروپا و بریتانیا، سرنوشت اروپایی های ساکن در بریتانیا و آینده وضعیت آنها و نیز مساله آینده تردد نیروی کار بین کشورهای اتحادیه اروپا و بریتانیا است.

نمایندگان مجلس عوام در 8 فوریه 2017 با اکثریت آراء، لایحه جنجالی مربوط به فعال کردن ماده 50 پیمان لیسبون را که سرآغاز فرآیند خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا است، تصویب کردند. بر اساس رویه قانونی، نمایندگان مجلس اعیان نیز بایستی این لایحه را تصویب می‌کردند تا به دولت بریتانیا اجازه داده می شد مذاکرات برگزیت را آغاز کند.

این در حالی است که با توجه به رای مجلس اعیان، انجام اصلاحات درخواستی و تصویب قطعی لایحه برگزیت احتمالاً چند هفته طول خواهد کشید. در حالی که «ترزا می» بارها تاکید کرده است که پیش از 31 مارس، ماده 50 پیمان لیسبون را که شروع دو سال مذاکره خروج با اتحادیه اروپا خواهد بود، فعال خواهد کرد. بر اساس ماده 50 پیمان لیسبون که در دسامبر 2007 تصویب شد، دولت‌هایی که بخواهند از اتحادیه اروپا خارج شوند، باید این ماده را فعال و مطابق آن عمل کنند.

روشن شدن وضعیت نهایی برگزیت، دغدغه مهم اتحادیه اروپاست

مخالفت مجلس اعیان با لایحه برگزیت موجب تاخیر درتصویب و در نتیجه اجرای آن خواهد شد. این مساله مسلما نارضایی هرچه بیشتر اتحادیه اروپا را از بریتانیا به دنبال خواهد داشت. با توجه به آشکار شدن فزاینده پیامدهای برگزیت، اکنون یکی از مهمترین دغدغه های اتحادیه اروپا ، تعیین تکلیف هر چه سریعتر وضعیت مبهم عضویت بریتانیا است که پس از رای مثبت مردم این کشور در همه پرسی خروج، این نهاد بزرگ اروپایی را با وضعیت دشواری مواجه کرده است.

بریتانیا از تامین کنندگان اصلی بودجه اتحادیه اروپا است. از این رو، نحوه تامین بودجه این اتحادیه بر اساس تقسیم مجدد سهم اعضای اتحادیه اروپا، ضرورت یافته است. در عین حال مقامات اتحادیه اروپا به مقامات بریتانیایی گوشزد کرده اند که انتظار نداشته باشند تا این کشور همان دسترسی قبلی را به بازار متحد اتحادیه اروپا داشته باشد. همچنین سران اتحادیه اروپا توافق کردند که هیچ مذاکره ای با لندن تا اجرای رسمی روند دو ساله خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا انجام نخواهد گرفت.

با توجه به اینکه پس از فعال سازی ماده 50 پیمان لیسبون ، بریتانیا فقط دو سال زمان دارد تا با 27 عضو دیگر این اتحادیه برای تعیین چارچوب همکاری در زمینه تجارت و مهاجرت به توافق برسد، دولت جدید بریتانیا اصرار دارد که پیش از آغاز شمارش معکوس، زمینه این مذاکرات مهم و سرنوشت ساز فراهم شود.

با توجه به عمق، گستردگی و پیچیدگی روابط بریتانیا در ابعاد مالی، اقتصادی، صنعتی، تجاری، سیاسی و امنیتی با اتحادیه اروپا ، حتی در صورت کوشش فراوان دولت محافظه کار ترزا می ، این روند چند سال به طول خواهد انجامید.114/111

بیشتر بخوانید: 

مجلس اعیان بریتانیا به «برگزیت» رای مثبت نداد

تونی بلر: علیه برگزیت به پا خیزید

هشدار به مجلس اعیان انگلیس درباره مخالفت با برگزیت

رای مثبت مجلس عوام بریتانیا به برگزیت/ تحلیل

مخالفت بیشتر اعضای حزب کارگر انگلیس با برگزیت