ایران پرس- سرانجام علیرغم چانه زنی های بسیار و هشدارهای "ترزا می" نخست وزیر بریتانیا مبنی بر اهمیت برگزیت در آینده سیاسی این کشور و روابط با اروپا، مجلس عوام (پارلمان) بریتانیا با 432 رأی مخالف در برابر 202 رأی موافق، توافق برگزیت را رد کرد.

رد توافق برگزیت در مجلس عوام بریتانیا، برای دولت "ترزا می" که دولتش رای اعتماد گرفته بود تا برگزیت را عملی کند و طی دو سال گذشته تمام اعتبار خود را پای این توافق‌ خرج کرده بود، شکست سنگینی محسوب می شود؛ شکستی که حتی ممکن است به برگزاری انتخابات زود هنگام سراسری منجر شود.

مخالفان برگزیت و اعضا حزب کارگر پیش از این هشدار داده بودند در صورتی که ترزا می موفق به تصویب توافقنامه برگزیت نشود برگزاری انتخابات زودهنگام  را درخواست خواهند کرد.

اکنون پس از رأی منفی مجلس عوام بریتانیا به توافق دولت این کشور با اتحادیه اروپا درباره برگزیت، طرح اعلام بی کفایتی ترزا می آغاز شده است. درصورتی‌ که نمایندگان مجلس عوام به بی کفایتی دولت رأی دهند، ترزا می دو هفته فرصت خواهد داشت تا رأی اعتماد نمایندگان را دوباره به دست آورد؛ در غیر این صورت انتخابات سراسری برگزار خواهد شد.

این در حالی است که 29 مارس 2019 آخرین تاریخ خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا تعیین شده است. با این حال مقامات اروپایی نیز از رای منفی پارلمان بریتانیا خشنود نیستند. چنانکه "ژان کلود یونکر"،رییس کمیسیون اروپا در توییتی نوشت: من از پیامد رای گیری مجلس عوام بریتانیا درباره برگزیت ابراز تاسف می کنم و از لندن می خواهم که هر چه زودتر اهداف و قصد خود را درباره این مسئله مشخص کند.

تقریبا دیگر فرصتی باقی نماند.از سوی دیگر برخی مقامات اروپا از آمادگی اروپا برای مذاکرات دوباره برای تغییر جزئی در برخی مواد توافقنامه چگونگی خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا سخن گفته اند.

به نظر می رسد، بحران سیاسی در بریتانیا بسیار فراگیر، جدی و پیچیده شده است؛ به طوری که اگر ترزا می بتواند رای دوباره مجلس را به دست آورد می تواند بار دیگر بر سر برگزیت مذاکره نماید و یا گزینه خروج بدون توافق را پیش برد. البته برخی نیز از شکست کامل برگزیت و باقی ماندن بریتانیا در اتحادیه اروپا و یا برگزاری دوباره همه پرسی سخن به میان آورده اند.

در چنین شرایطی نباید تاثیرات برگزیت در ابعاد مختلف سیاسی، اقتصادی و امنیتی را به ویژه در صورت خروج بدون توافق از نظر دور داشت. در این راستا می توان به مواردی چون آشفتگی های کنونی که برگزیت را به گروکشی سیاسی در بریتانیا میان حزب محافظه کار و حزب کارگر تبدیل کرده و تاثیرات اقتصادی مانند نامعلوم نبودن وضعیت تعرفه های گمرکی، افزایش هزینه مبادلات بانکی و نیز تاثیرات امنیتی از جمله احتمال جدایی طلبی اسکاتلند و ایرلند شمالی و خطر تجزیه بریتانیا، اشاره کرد.

این وضع نگرانی ها را بیش از پیش در زمینه برگزیت افزایش داده است. در این زمینه «جاناتان لیز» (Jonathan Lis) تحلیلگر مسایل سیاسی 15 ژانویه در گفتگو با شبکه خبری الجزیره گفت: همه گزینه ها مطرح است و پیامدهای هیچ یک از آنها مشخص نیست.

همه چیزهایی که دیروز، بعید بود، امروز امکان پذیر شده است. به همین علت، با اینکه پیش از این، همه پرسی مجدد بعید بود، اما ممکن است چنین گزینه ای هم عملی شود.

به نظر می رسد بریتانیا روزهای سختی را تجربه می کند، روزهایی که اعتبار سیاسی این کشور در عرصه بین المللی، امنیت و یکپارچگی داخلی آن به چالش کشیده شده و در خطر است، در این شرایط باید منتظر گذشت زمان و وقایع جدید از برگزیت سخت بدون توافق تا به گفته ترزا می، تجزیه بریتانیای کبیر بود.

نویسنده: آتوسا دینیاریان

117/118

بیشتر بخوانید:

واکشن ها به عدم تصویب توافق برگزیت در پارلمان بریتانیا

پارلمان بریتانیا توافق برگزیت را رد کرد

حساسیت برگزیت؛ خروج با توافق یا بدون توافق؟