با توجه به نزدیک بودن زمان برگزاری انتخابات ریاست جمهوری آمریکا اکنون بازار این اتهامات بیش از پیش داغ شده است؛ این مساله واکنش روسیه را موجب شده است. سرگئی لاوروف وزیر امور خارجه روسیه روز جمعه گفت، اتهامات وارد شده علیه کشورش مبنی بر استفاده از هکرها با هدف مداخله در امور داخلی آمریکا «بیاساس» هستند. اخیرا شرکت مایکروسافت مدعی شد هکرهای مرتبط با روسیه تلاش کردهاند از افراد مرتبط با دونالد ترامپ و جو بایدن، نامزدهای جمهوریخواه و دموکرات انتخابات ریاست جمهوری آمریکا جاسوسی کنند.
لاوروف عنوان کرد، این خود آمریکا است که از راههای غیرقانونی منافعش را به پیش میبرد. ماریا زاخارووا سخنگوی وزارت امور خارجه روسیه نیز در نشست خبری هفتگی خود گفت: روسیه هیچگاه در انتخابات آمریکا مداخله نکرده و قصد ندارد در روند انتخابات این کشور یا هر کشور دیگر مداخله کند.
وزارت خزانهداری آمریکا اخیرا در بیانیهای از افزوده شدن نام چهار شهروند روس به فهرست تحریمهای دفتر کنترل داراییهای خارجی (اوفک) که از نهادهای زیرمجموعه این وزارتخانه محسوب میشود، خبر داد.
در این بیانیه ادعا شده است، چهار شهروند روسیه تلاش کردهاند، بر روند انتخابات ریاست جمهوری آمریکا تأثیر گذاشته و نهادهای دموکراتیک این کشور را تضعیف کنند. با این حال هیچ مدرکی دال بر مداخله روسیه در انتخابات آمریکا ارائه نشده است.
ویلیام اوانینا، رئیس مرکز ملی ضدجاسوسی و امنیت آمریکا نیز در اوت 2020 مدعی شد، روسیه، چین و ایران با «عملیاتهای مخفی و آشکار» به دنبال اثرگذاری بر انتخابات 2020 آمریکا هستند؛ او گفته این دولتها «به دنبال پیروزی نامزدی هستند که با ترجیح آنها» همسو است.
از دیدگاه مسکو، این آمریکا است که در راستای رویکرد مداخله جویانه خود در امور داخلی دیگر کشورها به نحو مستقیم و یا غیر مستقیم دخالت کرده و به امر و نهی پرداخته و یا اساسا سعی در تغییر روندهای سیاسی در راستای منافع خود دارد. به طور خاص روسیه بارها شاهد دخالت آشکار آمریکا در انتخابات خود و نیز تشویق مخالفان دولت روسیه از سوی واشنگتن برای برپایی اعتراضات و تجمعات در واکنش به نتایج انتخایات پارلمانی و یا ریاست جمهوری روسیه بوده است.
آمریکاییها از زمان برگزاری انتخابات ریاست جمهوری 2016 و پس از پیروزی دونالد ترامپ، جنجال بزرگی درباره دخالت روسیه در این انتخابات به نفع ترامپ و به ضرر هیلاری کلینتون نامزد دموکرات به راه انداختند و حتی دولت اوباما به این بهانه در دسامبر 2016 ضمن بستن برخی دفاتر دیپلماتیک روسیه در آمریکا به اخراج شماری از دیپلماتهای روسی اقدام کرد. اکنون نیز دموکراتها نگرانی مشابهی مطرح میکنند.
کامالا هریس، معاون جو بایدن، نامزد دموکراتها در انتخابات آتی ریاستجمهوری آمریکا، در 6 سپتامبر گفت: «اگر بایدن در انتخابات شکست بخورد به دلیل دخالت روسیه است». پیشتر نیز سایر مقامات رسمی آمریکا مانند رابرت اوبرایان، مشاور امنیت ملی آمریکا ادعا کرده بودند که روسیه، ایران و چین قصد دارند تا در انتخابات ریاستجمهوری در آمریکا دخالت کنند.
این ادعا در برهه کنونی از سوی دموکراتها مطرح شده تا در صورت شکست دستآویزی برای عدم پذیرش نتایج انتخابات داشته باشند. به گفته «پاول شاریکوف» کارشناس سیاسی روس، دلیل تیرگی روابط دوجانبه آمریکا وروسیه این است که «مساله روسیه» به موضوعی برای مبارزات داخلی سیاسی آمریکا تبدیل شده است.
اکنون مساله دخالت ادعایی قدرتهای خارجی در انتخابات آمریکا به موضوع روز در این کشور تبدیل شده و از مقامات فدرال تا برخی شرکتهای فنآوری مانند مایکروسافت به طرح این اتهام پرداختهاند. البته این بار دامنه اتهامات از روسیه فراتر رفته و دو کشور دیگر یعنی چین و ایران را نیز در گرفته است.
به نظر میرسد آمریکا در راستای رویکرد فرافکنی تلاش دارد که کشورهای رقیب یا مخالف خود را متهم به دخالت در انتخابات این کشور نماید، در حالی که واشنگتن خود سابقه بسیار طولانی در زمینه مداخله در امور دیگر کشورها از دخالت مستقیم و غیر مستقیم در انتخابات تا انواع اقدامات براندازانه به ویژه تدارک و انجام کودتا برای سرنگونی سران مخالف و روی کار آوردن عوامل دست نشاندهاش در کارنامه خود دارد. 113
نویسنده: سید رضا میرطاهر