دراین نامه تاکید شده که اقدامات جمهوری اسلامی ایران در چارچوب حقوق مشروع مندرج در بندهای ۲۶ و ۳۶ برجام و در واکنش به خروج یکجانبه و غیرقانونی آمریکا از توافق صورت گرفته است. هم چنین ایران تاکید کرده که تروئیکای اروپایی تعهدات خود در رفع تحریمها را نقض کرده و با اعمال تحریمهای جدید، از جمله علیه خطوط کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران و بخش هوایی، به سیاستهای خصمانه خود ادامه داده است. ایران ادعاهای مطرحشده از سوی تروئیکا مبنی بر اینکه نامه ایران به آژانس بینالمللی انرژی اتمی در ۲۲ اکتبر ۲۰۲۴ نشاندهنده قصد برای دستیابی به تسلیحات هستهای است، را کاملاً بیاساس و گمراهکننده توصیف کرده است.این نامه تنها بهمنظور هشدار در مورد تهدیدات رژیم صهیونیستی علیه تأسیسات صلحآمیز هستهای ایران ارسال شده است.
ایران تأکید کرده است که برنامههای هستهای آن کاملاً در چارچوب انپیتی بوده و تسلیحات هستهای هیچ جایگاهی در دکترین دفاعی ایران ندارند.جمهوری اسلامی ایران بر پایبندی خود به تعهدات تحت معاهده انپیتی تأکید کرده و حق انکارناپذیر خود برای توسعه، تحقیق، تولید و استفاده از انرژی هستهای برای اهداف صلحآمیز را مطابق با مواد ۱و ۲ این معاهده مورد تصریح قرار داده و بار دیگر تعهد خود به راهحلهای دیپلماتیک را مورد تاکید قرار داده است.
نمایندگان تروئیکای اروپایی در نامه خود، بدون توجه به ریشههای بحران کنونی، جمهوری اسلامی ایران را به عدم پایبندی به تعهدات برجامی و نقض قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت متهم کرده بودند.به نظر می رسد اقدامات اروپایی ها در راستای سیاست تشدید فشارهای همه جانبه علیه ایران با هدف واداشتن تهران به قبول خواسته های غیر منطقی و غیر قانونی غربی ها در زمینه ایجاد محدودیت های متعدد علیه برنامه هسته ای صلح آمیز ایران از یک سو و در سطحی کلان تر ، پذیرش خواسته های زیاده طلبانه آمریکا و اروپا از ایران در زمینه محدودیت ها بر توان نظامی بازدارنده و تغییر سیاست های منطقه ای اش است.تروئیکای اروپایی در این راستا به همراه آمریکا در ۲۱ نوامبر قطعنامهای را در نشست شورای حکام به رای گذاشتند که در آن از ایران خواسته شده تا برای حل و فصل مسائل ادعایی پادمانی «اقدامات ضروری و فوری» صورت دهد.
جمهوری اسلامی ایران پیشتر اعلام کرده بود که اتخاذ هرگونه اقدام تقابلی و سوء استفاده از شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی برای پیشبرد اهداف نامشروع و سیاسی با پاسخ متقابل ایران مواجه خواهد شد. بر همین اساس، رئیس سازمان انرژی اتمی ایران دستور انجام اقدامات موثر از جمله راهاندازی مجموعه معتنابهی از سانتریفیوژهای جدید و پیشرفته از انواع مختلف را صادر کرد.
به نظر می رسد اروپایی ها که اکنون در مقام مدعی خواهان برخورد با ایران از جانب شورای حکام آزانس بین المللی انرژی اتمی هستند فراموش کرده اند که وضعیت بن بست کنونی در زمینه برجام و نیز اقدامات ایران در زمینه توسعه فن آوری و افزایش ذخایر اورانیوم غنی شده اش واکنش مستقیم تهران به بد قولی و خلف وعده تروئیکای اروپایی و نیز خروج آمریکا از توافق هسته ای برجام است.
جمهوری اسلامی ایران در چارچوب توافق هسته ای برجام چند سال به اجرای کامل تعهدات هسته ای و محدود سازی فعالیت ها ، مواد و تاسیسات هسته ای خود مبادرت کرده بود، اما امریکا در دوره ریاست جمهوری دونالد ترامپ در مه ۲۰۱۸ با خروج از برجام به اجرای شدیدترین تحریم ها علیه ایران در چارچوب سیاست فشار حداکثری پرداخت. از سوی دیگر با توجه به عهد شکنی مکرر اعضای اروپایی گروه ۱+۴ در عمل به تعهدات خود ، تهران ابتدا در ۵ گام تعهدات هسته ای خود را کاهش داده و سپس در راستای اجرای مصوبه محلس شورای اسلامی ، گام های جدیدی در راستای توسعه هسته ای فرا برجامی برداشت.از جمله موارد قابل ذکر در این زمینه ، غنی سازی ۲۰ درصدی و سپس غنی سازی ۶۰ درصدی ، تهیه اورانیوم فلزی و گسترش تاسیسات و تجهیزات هسته ای است که این مساله موجب نگرانی ادعایی واشنگتن و متحدان اروپایی و منطقه ای آن به ویژه رژیم صهیونیستی شده است.
نکته مهم اینکه تروئیکای اروپایی تاکنون به رغم وعده های متعددی که پس از خروج آمریکا از برجام داده بود نه فقط آثار تحریم های یک جانبه ضد ایرانی را خنثی نکرد بلکه در دوره ریاست جمهوری جو بایدن به شریک آمریکا برای تشدید فشارها علیه ایران تبدیل شده و این نشان داده تداوم عهد شکنی اروپایی ها است.ضمن اینکه اروپایی ها که اکنون با دورنمای بازگشت دونالد ترامپ به کاخ سفید و از سرگیری کارزار فشار حداکثری مواجه هستند از هم اکنون در جبهه واحدی با آمریکا برای تشدید فشارها علیه ایران قرار گرفته اند.
نویسنده: سيدرضا مير طاهر
112
بیشتر بخوانید:
ایران: اتهامات مطرحشده از سوی تروئیکای اروپا، دارای انگیزههای سیاسی است