ایران پرس - وزارت دفاع ارمنستان، گزارش جمهوری آذربایجان مبنی بر آزادسازی بخشی از اراضی مورد اختلاف را رد کرد .

«آرتسرون هوانیسیان» سخنگوی وزارت دفاع ارمنستان گزارش های اخیر وزارت دفاع جمهوری آذربایجان و رسانه های باکو مبنی بر آزادسازی 11 هزار هکتار از اراضی جمهوری خودمختار نخجوان و یک کارخانه متروک در منطقه «سدرک» این جمهوری را بی اساس دانست .

پیش از این ، ارتش جمهوری آذربایجان مستقر در جمهوری خودمختار نخجوان از تسلط بر 11 هزار هکتار اراضی نخجوان در مرز با ارمنستان خبر داده بود .

تکذیب خبر آزادسازی بخشی دیگر از اراضی جمهوری آذربایجان در حالی است که ، در ماه آوریل سال 2016 میلادی ، در جریان جنگ 48 ساعته، ارتش جمهوری آذربایجان موفق به آزادسازی یک روستا از شبه نظامیان ارمنی شده بود .

اختلاف ارمنستان و جمهوری آذربایجان بر سر قره باغ

واقعیت آن است که ، برغم تلاش های بین المللی ، رایزنی های کشورهای منطقه و حتی تلاش های رهبران دو کشور متخاصم به منظور عادی سازی روابط دوجانبه و بازگشت اعتماد به طرفین، برخی اظهارنظرهای نامناسب ، زمینه های بروز بحران میان دو کشور را تشدید می کند. از جمله می توان به تهدیدهای طرفین اشاره کرد. به عنوان مثال ، ژنرال «ذاکر حسن اف» وزیر دفاع جمهوری آذربایجان هفته گذشته، در جریان بازدید از تمرینات صحرایی نیروهای نظامی جمهوری آذربایجان طی سخنانی ، تاکید کرد: « راه منتهی به منطقه لاچین - که نیروهای ارمنی درآنجا مستقرند - تحت کنترل جمهوری آذربایجان قرار دارد به همین دلیل ، ارمنستان نخواهد توانست به راحتی به جدایی طلبان ارمنی قره باغ سلاح و مهمات ارسال کند.»

کارشناسان، تهدیدهای پی درپی ارامنه از سوی مقام های باکو بویژه سخنان اخیر وزیر دفاع جمهوری آذربایجان را تلاشی به منظور خنثی سازی تمامی تلاش های مثبت بین المللی و منطقه ای قلمداد می کنند.

در عین حال، باید گفت: وزیر دفاع جمهوری آذربایجان در شرایطی به تهدید طرف ارمنی اقدام کرده است که ، روسای گروه میانجی گر مینسک سازمان امنیت و همکاری اروپا بارها بر حل مسالمت آمیز مناقشه قره باغ تاکید کرده اند. به عنوان مثال در ماه ژوئن سال گذشته میلادی ، سرگئی لاوروف وزیر امور خارجه روسیه در آستانه سفر روسای گروه مینسک سازمان امنیت و همکاری اروپا به منطقه تاکید کرد: «بحران قره باغ غیر از گفتگو ، راه حل دیگری ندارد. چند بار به حل این مساله از طریق گفتگو نزدیک شدیم ، اما بی اعتمادی میان طرف های بحران بروز کرده است.»

در واکنش به این اظهارات ، «الخان شاهین اوغلو» کارشناس سیاسی و مدیر «مرکز تحقیقاتی اطلس» جمهوری آذربایجان نیز سخنان سرگئی لاوروف را هشداری به جمهوری آذربایجان برای پرهیز از عملیات نظامی دانست و افزود: «ارمنستان برای تداوم وضعیت موجود و جمهوری آذربایجان برای تغییر آن تلاش می کنند. تغییر وضعیت موجود نیازمند اعمال فشار بر طرف اشغالگر است ، اما این نیز برای کرملین و سرگئی لاوروف خوشایند نیست.»

به هر حال ، روی هم رفته باید گفت : طی یک دهه گذشته ، همزمان با بی نتیجه ماندن روند مذاکرات آذری - ارمنی بر سر مالکیت قره باغ ، مقام های باکو همواره به استفاده از اهرم نظامی برای باز پس گیری قره باغ توسل جسته اند. این در حالی است که، این تهدیدها ، صرفاً در یک مورد ، هیچگاه به اجرا در نیامده اند. در واقع ، این تهدیدها چندان جدی نیستند و صرفاً به منظور نشان دادن این امر که، ارتش جمهوری آذربایجان هم در صورت نیاز توانایی پاسخگویی دارد. 114/112

نویسنده: محمد علی طالبی

بیشتر بخوانید:

واکنش باکو به اظهارات پاشینیان درباره قره باغ/ تحلیل

باکو خواستار برقراری مذاکرات برای حل مناقشه قره باغ شد

درخواست از جمهوری آذربایجان و ارمنستان برای کاهش تنش در منطقه قره باغ/ تحلیل

 

اختلاف ارمنستان و جمهوری آذربایجان بر سر قره باغ