دولت استرالیا اعلام کرد، هدف این تمرین نظامی- امنیتی 17 روزه کشورهای استرالیا، مالزی، بریتانیا، نیوزیلند و سنگاپور در دریای چین جنوبی که از روز سهشنبه تحت عنوان «برساما لیما 2018» آغاز شد، آزادی رفت و آمد دریایی در این پهنه آبی است.
دراین رزمایش تمرینات مشترک نظامی شامل آموزش میدانی خاکی-آبی - هوایی انجام خواهد شد.
آمریکا واسترالیا در ماههای گذشته با چین درآبهای دریایچین جنوبی تنشهای مختلفی داشتند.
چین پیش ازاین به استرالیا هشدارداده بود، پکن راهبردهای کانبرا را ضد چین در دریای چینجنوبی برنمیتابد.
رزمایش مشترک پنج کشور استرالیا، مالزی، بریتانیا، نیوزیلند و سنگاپور در دریای چینجنوبی، بیش از آنکه با هدف تقویت توان رزمی نظامیان این کشورها انجام شده باشد، دارای انگیزههای سیاسی است که البته چنین رویکردی درموضع اعلامی دولت کانبرا درباره هدف این رزمایش هم به آن اشاره شده است.
براساس اعلام دولت استرالیا، این تمرین مشترک نظامی با هدف آزادی تردد دریایی دراین پهنه آبی در دستور کار قرار گرفته است.
این موضع کانبرا درصدد القای این مسئله است که آزادی تردد در دریای چینجنوبی با موانعی ازسوی پکن روبهرو است که دولتهای دچار اختلاف با چین برسرمالکیت براین پهنه دریایی ازجمله مالزی بارها پکن را به ایجاد محدودیت در تردد آزادانه کشتیها دراین دریا متهم کردهاند.
درشرایطی استرالیا؛ مالزی، نیوزیلند، سنگاپور و بریتانیا در دریای چین جنوبی رزمایش مشترک برگزار کردهاند که این مسئله میتواند بار دیگر به افزایش چالش بین این کشورها و چین منجر شود.
البته تنش در دریای چینجنوبی تنها به پکن و کشورهای همجوار این پهنه دریایی محدود نیست و برخی بازیگران فرامنطقهای ازجمله آمریکا و بریتانیا در سالهای اخیر اقدامات تحریکآمیز گستردهای را در دریای چینجنوبی با هدف ایجاد جنگروانی علیه چین در دستور کار قرار دادهاند.
«جایو شیائو جو» Jiao Xiao Joe کارشناس مسائل سیاسی در چین میگوید، آمریکا به دنبال ورود به دریای چینجنوبی و تثبیت موقعیت خود در منطقه با هدف اختلال در وضعیت امنیتی و تجاری است. این در حالی است که به دلیل آمادگی چین این حضور میتواند منجر به رویارویی نظامی شود.
ارتش آمریکا با اعزام ناوهای خود به دریای چین جنوبی، برگزاری رزمایشهای مشترک با کشورهای منطقه از جمله، ژاپن، کره جنوبی و استرالیا، تحریک کشورهای دچار مناقشه با پکن درباره مالکیت بر دریای چینجنوبی و همچنین تلاش برای حفظ منازعه دریایی ژاپن و چین در دریای چین شرقی سعی دارد، پکن را درگیر یک تنش دامنهدار و فرسایشی کند که میتواند بر روابط چین با همسایگان و کشورهای منطقه هم تاثیر منفی بگذارد.
البته چین هم مقابل این اقدامات تحریکآمیز ضمن آنکه بارها بر لزوم رجوع به دیپلماسی برای حل مناقشه در دریای چینجنوبی تاکید کرده، افزایش توان بازدارندگی خود در این منطقه را هم مورد توجه جدی قرار داده است که برگزاری رزمایش واستقرار سامانه موشکی از سوی چین در این دریا از جمله این اقدامات است.
«لی جی»، کارشناس نظامی چین گفته است، «رزمایش و آزمایشهای موشکی چین حامل این هشدار به آمریکاست که ارتش چین سلاحهای قدرتمندی برای مقابله با تهدیدات نظامی آمریکا در اختیار دارد.»
به نظر میرسد، رزمایش مشترک استرالیا، بریتانیا، مالزی، نیوزیلند و سنگاپور در راستای سیاست آمریکا در دریای چینجنوبی است که تلاش دارد با کشاندن چین به تنشهای نظامی و دریایی، در رشد اقتصادی این کشور اختلال ایجاد کند.
نویسنده: محمدرضا عسگری
117/120
رزمایش مشترک 5 کشور در دریای چینجنوبی
واکنش پکن به اقدامات تحریکآمیز واشنگتن در دریای چینجنوبی
پرواز بمبافکنهای آمریکایی در مجاورت دریای چینجنوبی
تعبیر وانگیی؛ آمریکا مزاحم نظامی در دریای چینجنوبی