ایران پرس- رزمایش مشترک نیروهای نظامی شش کشور عضو جامعه مستقل همسود در پایگاه‌های نظامی قزاقستان، روسیه و تاجیکستان برگزار می‌شود.

در این تمرینات مشترک، نیروهای مسلح شش کشور ارمنستان، بلاروس، قزاقستان، قرقیزستان، روسیه و تاجیکستان شرکت دارند.

این تمرینات که  تحت عنوان «مبارزه دسته جمعی- 2017» و از 14 آگوست آغاز شده و تا روز 22 سپتامبر سال جاری ادامه دارد، در پایگاههای نظامی «سر شاگان» قزاقستان، «اشولوک» روسیه و «حرب میدان» تاجیکستان برگزار می شود که طی آن از نیروهای دفاع هوایی کشورهای مستقل مشترک المنافع برای مبارزه با اقدامات ضد تروریستی و درگیری های مسلحانه استفاده می شود. 

طبق برنامه، برای این رزمایش از دهه دوم سپتامبر سال جاری (امروز)  تیراندازی عملیاتی از سیستم موشک ضد هوایی С-300, С-200, С-125, С-75 برنامه ریزی شده است.

این رزمایش اگر چه ادواری و بصورت سالانه برگزار می شود اما هدف عمده آن در شرایط جاری بین المللی مهار و مقابله با وخامت اوضاع امنیتی منطقه، به ویژه در مرزهای مشترک افغانستان با کشورهای مستقل مشترک المنافع است.

پیش از این اعضای جامعه مستقل همسود با هدف افزایش تعاملات نیروهای هوایی خود و کنترل شرایط دفاعی در زمان حمله احتمالی دشمن، مانور دفاع هوایی مشترک برگزار کرده بوند.

رزمایشی که البته با شرکت نظامیان هفت کشور عضو و به صورت همزمان در 130 مرکز فرماندهی همراه با 100 فروند هواپیمای جنگی برگزار شد و در رزمایش جاری البته ازبکستان غایب بزرگ محسوب میشود.

واقعیت آن است که رزمایش های سالانه کشورهای مستقل مشترک المنافع بخشی از تلاش اعضا برای ایجاد سپر دفاع هوایی مشترک است.

شبکه دفاع هوایی یکپارچه کشورهای این سازمان در روز 10 فوریه 1995 توسط ده عضو این سازمان ایجاد شد که هدف از ایجاد آن ابراز اطمینان از حفاظت از حریم هوایی کشورهای عضو و همچنین هشدار زودهنگام درباره وقوع حملات موشکی و هماهنگی تلاش های مشترک برای خنثی کردن تهدیدهای هوایی احتمالی بوده و هست.

ضمن این که افزایش ضریب آمادگی نیروهای کشورهای عضو در استفاده فردی و جمعی در ادوات نظامی هوایی و حفظ امادگی برای مقابله با هرگونه تهدید از دیگر اهداف این قبیل رزمایشها عنوان می شود.

بویژه که هر بار طیف ابزار و اداوات و تسلیحات دفاع هوایی استقفاده شده در این رزمایشها متفاوت از رزمایش پیشین است تا بلکه از این رهگذر همه نیروهای کشورهای جامعه مستقل از توانمندی دفاع مشترک هوایی خود اگاهی یافته ، اطمینان پیدا کنند.

از اینرو اگر در رزمایش گذشته، 100 فروند هواپیمای جنگنده؛ «سوخو-27»، «میگ-29»، «میگ-31»، جنگنده‌های بمب‌افکن «سوخو-24»، «سوخو-34»، جنگنده‌های مخصوص حمله «سوخو-25»، جنگنده‌های دوربرد «تو-22»،«تو-160»،«تو-95»، هلکوپترهای «کا-27» و «می-8» و همچنین واحدهای نیروهای جنگ الکترونیک و واحدهای سیستم دفاع هوایی کشورهای عضو، مورد استفاده قرار گرفت در رزمایش جاری  با هدف کنترل شرایط در زمان دفاع هوایی ازمایش موشک‌های دوربرد حامل «تو-160»، «تو-95ام‌اس» و بمب‌افکن‌های دوربرد «تو-22ام3» روسیه که نقش دشمن فرضی را دارند، در دستور کار قرار دارد.

گاهی به طیف ادوات و تسلیحات استفاده شده در این رزمایشها نشان میدهد که استفاده از این تسلیحات تابعی از تحولات جاری منطقه ای و بین المللی در بستر گستره جامعه جهانی است. وضعیتی که از آخرین ماههای حضور باراک اوباما تا پس از روی کار آمدن «دونالد ترامپ» در امریکا و به جهت افزایش سطح اختلافات دو کشور بر آرایش ادوات مورد استفاده در رزمایشهای تقویت توان دفاعی کشورهای مستقل جامعه همسود بی تاثیر نبوده است.

شرایطی که عملا یادآور دوران نه چندان دور جنگ سر و دوران صلح مسلح در جامعه بین المللی است.

وضعیتی که اکنون بگونه ای دیگر در تعاملات و رعایت اصول حاکم بر روابط بین الملل خودنمایی می کند. 113/110

بیشتر بخوانید:

رزمایش مشترک چین و پاکستان/تحلیل

رزمایش مشترک رومانی و آمریکا