دربیانیه امروز جمعه ارتش روسیه، هدف ازاین رزمایش، افزایش سرعت عمل نظامیان این کشور ، هماهنگی نیروهای روس با نظامیان تاجیک درعملیات ضد تروریستی اعلام شده است. برگزاری رزمایش نظامیان روسی مستقر در پایگاه لشکر 201 ارتش این کشور درتاجیکستان پس از استقرار جنگ افزارهای پیشرفته روسی در تاجیکستان، اهمیتی دوچندان یافته است.
رزمایش نظامیان روس و یا مشترک با نیروهای تاجیکستان ، سابقه ای طولانی در این کشور دارد، اما در فواصل زمانی مختلف تحت تاثیر تحولات منطقه و جهان بوده است. عمده این تحولات به نا امنی های افغانستان باز می گردد.
ظهور پدیده داعش در افغانستان و پاکستان، موجب تقویت ارتش ملی تاجیکستان وافزایش توان نظامی وعملیاتی ارتش روسیه در تاجیکستان شده و زمینه ورود روسیه را به معادلات سیاسی و نظامی افغانستان فراهم کره است.
آغاز استقرار مجموعه ای ازجنگ افزارهای پیشرفته در پایگاه نظامی روسیه در تاجیکستان طی هفته های اخیر و تحویل تسلیحات جدید به یگان های روسی در پایگاه لشکر 201 روسیه در تاجیکستان در همین راستا قابل ارزیابی است.
در واقع هم برگزاری رزمایش روز20 ژانویه نیروهای روس در تاجیکستان و هم استقرار ادوات نظامی روسیه در این جمهوری پس از اجلاس اخیر کشورهای عضو سازمان پیمان امنیت جمعی جامعه مستقل مشترک المنافع در سن پترزبورگ، حاکی ازاهمیت همنوایی دیگر کشورهای جامعه مستقل مشترک المنافع با اقدامات سیاسی و نظامی روسیه در جمهوریهای عضو این پیمان است.
استقرار تجهیزات نظامی جدید روسیه در منطقه قرقان تپه واقع در200 کیلومتری مرزافغانستان،نیز در راستای تأمین امنیت بیشتر مرزهای جنوبی جغرافیای سازمان پیمان امنیت جمعی بوده است و به نظر میرسد هدف اصلی از رزمایش جاری نیز اطمینان بخشی روسیه به کشورهای هم پیمان مسکو برای تامین امنیت این کشورها باشد.
دراین میان، تاجیکستان به خط مقدم جبهه مقابله با تسری ناامنی از افغانستان با مرزهای اتحاد سابق شوروی تبدیل شده است. از اینرو توقعات دوشنبه از مجموع اعضای سازمان پیمان امنیت جمعی در تامین امنیت می تواند بیانگر و انتظارات دوشنبه از اعضای این سازمان برای ارتقای جایگاه تاجیکستان در سازوکارهای نظامی وامنیتی منطقه ای همچون سازمان پیمان امنیت جمعی وسازمان همکاری شانگهای ونیز همکاریهای نظامی دو جانبه با چین باشد. شرایطی که البته سبب تعریف ویژه ای از امنیت، تامین منافع ملی و راهبردهای استراتژیک بازیگران منطقه ای در همکاریهای نظامی با تاجیکستان شده است.
چنین وضعیتی در کنار تحرکات سیاسی و نظامی روسیه در قالب برگزاری رزمایشهای مختلف درتاجیکستان عملا به محدود شدن فرصت حضور کشورهای غربی وامریکایی در منطقه منجر خواهد شد. هدفی که شاید در مسکو ترجیح می دهد در هیاهوی ناشی از برگزاری رزمایشهای ادواری در منطقه کمتر به آن اشاره شود.118/112