ایران پرس: دولت آمریکا پس از افشای اسناد سری این کشور قصد دارد رصد شبکه‌های اجتماعی و تالارهای گفت‌وگو را گسترش دهد.

یک مقام ارشد دولت بایدن و یک مسئول در کنگره آمریکا اعلام کردند:ا"سناد محرمانه وزارت دفاع آمریکا چند هفته در فضای مجازی در حال انتشار بود و نهادهای اطلاعاتی ایالات متحده نتوانستند این وضعیت را رصد کنند. بنابراین دولت درصد گسترش نظارت و رصد شبکه‌های اجتماعی و تالارهای گفت‌وگو در فضای مجازی است."

تغییر در نحوه جمع‌آوری اطلاعات جاسوسی نیز یکی دیگر از راهکارهای مقام‌های آمریکایی است. در عین حال، آنها در پی کشف نحوه انتشار این اسناد و جلوگیری از بروز یک اتفاق مخرب دیگر هستند.

برخی از این اسناد در اوایل ماه مارس در شبکه اجتماعی «دیسکورد» و برخی دیگر نیز در ماه فوریه انتشار یافته بودند.

رسوایی انتشار اسناد سری پنتاگون یکی از مهمترین موارد نشت اطلاعاتی آمریکا در چند دهه اخیر محسوب می شود.

پنتاگون روز دوشنبه اعلام کرد: "افشای اسناد محرمانه آمریکایی مخصوصا درباره اوکراین، خطری «بسیار جدی» برای امنیت ایالات متحده آمریکا ایجاد می‌کند."

«کریس میگر» سخنگوی وزارت دفاع آمریکا می گوید: "واقعیت این است انتشار این اسناد به‌صورت آنلاین خطر بسیاری جدی برای امنیت ملی است و پتانسیل ایجاد اطلاعات نادرست را دارد."

اسناد پنتاگون چه اطلاعاتی را فاش کرد؟

بیش از صد سند درز یافته اطلاعاتی آمریکا حاوی اطلاعات حساس و طبقه بندی شده درباره جنگ اوکراین، فعالیت‌های نظامی روسیه، چین و غرب آسیا است.

در بخشی از اسناد فاش شده پنتاگون آمده است که مصر در حال آماده شدن برای ارسال مهمات به روسیه است. همچنین این سندها از جمله شامل اسناد و جزئیات محرمانه طرح آمریکا و ناتو برای تجهیز ارتش اوکراین برای حمله به روسیه و نیز اسناد محرمانه دیگر دولت بایدن است که در شبکه‌های اجتماعی توئیتر و تلگرام منتشر شده و بازتاب‌های بسیاری داشته و افشا کننده وقایع بسیاری درحوزه های مختلف است.

از جمله این اسناد حاوی شیوه های جاسوسی آمریکا ونیز اقدامات جاسوسی این کشور از دشمنان و متحدان خود است. مقامات آمریکایی در رده های مختلف برای کنترل پیامدهای داخلی و خارجی افشای این صد سند سری در فضای مجازی همچنان در تکاپو هستند. البته چندین فرضیه و احتمال تاکنون در رابطه با موضوع افشای اسناد محرمانه پنتاگون که بخشی از آن به جنگ اوکراین مربوط می‌شود، مطرح شده است.

از جمله مقام‌های آمریکایی مدعی هستند که روسیه پشت درز این اسناد قرار دارد. مسکو در این خصوص اظهارنظر نکرده است. از سوی دیگر عده‌ای از کارشناسان نظامی روس نظریه جعلی بودن این اسناد و انتشار عمدی آن را مطرح نموده اند.

این رسوایی آخرین رسوایی در سلسله افشای اقدامات و اسناد محرمانه وسری آمریکا در چند دهه اخیر است. پیش از این، «ادوارد اسنودن» کارمند پیشین آژانس امنیت ملی آمریکا در سال 2013 در اولین افشاگری خود در یک مصاحبه تلویزیونی که پس از پناهندگی به روسیه پخش شد، از جاسوسی آژانس امنیت ملی آمریکا از متحدان اروپایی خود و همچنین شهروندان عادی پرده برداشت.

وی اسناد مربوط به استراق سمع این نهاد امنیتی آمریکایی و همچنین سازمان امنیت بریتانیا را رسانه‌ای کرده بود.این افشاگری ضربه مهمی به آژانس امنیت ملی آمریکا و به طور کلی نهادهای امنیتی و اطلاعاتی ایالات متحده وارد نمود.

ضمن اینکه افشای جاسوسی گسترده نهادهای اطلاعاتی آمریکا از کشورهای مختلف و حتی از از متحدان نزدیک واشنگتن موجب بروز تنش بین ایالات متحده و این کشورها از جمله آلمان شد.

اکنون افشای اسناد سری وزارت دفاع آمریکا در شبکه های اجتماعی به ویژه در باره طرح های نظامی اوکراین، موجب واکنش تند مقامات کی یف شده است. این درز اطلاعاتی آسیب زیادی به اوکراین در زمینه طرح های عملیاتی و اقدامات آتی ارتش این کشور علیه نیروهای روسی در نقاط مختلف اوکراین وارد آورده است.

ضمن اینکه این درز اطلاعاتی موجب بی اعتمادی هر چه بیشتر متحدان و  بی اعتباری فزاینده آمریکا شده است.

اکنون این سوال مطرح است که دولت آمریکا که حتی قادر به حفظ و صیانت از اسناد سری خود در مسائل حساسی مانند جنگ اوکراین نیست چگونه مدعی حفاظت از متحدان خود در سایر نقاط جهان از جمله اروپا و غرب آسیا بوده و با چه ترتیبی می خواهد با اقدامات اطلاعاتی رقبای جهانی خود یعنی روسیه و چین مقابله نماید؟

نویسنده: سيدرضا ميرطاهر

117