ایران پرس: حسین امیر عبداللهیان وزیر امور خارجه عصر شنبه پیش از بازگشت به ایران گفت: پیامهای متعارض آمریکایی ها  که از کانال های رسانه ای یا کانال های دیپلماتیک به ما منتقل می شود، ملاک تصمیم گیری نهایی ما نخواهد بود.

 وزیر امور خارجه کشورمان، پیش از این هم در دیدار با "جوزپ بورل" مسئوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در نیویورک گفته بود ؛ما با جدیت در حال بررسی سوابق مذاکراتی هستیم و دولت جدید مذاکرات را از سر خواهد گرفت. وزیر امور خارجه در عین حال تصریح کرد : ملاک ما، عمل طرف های مقابل است و نه اظهار نظر آنها. دولت جدید در حال مرور و مطالعه پرونده مذاکرات انجام شده است. نه اتلاف وقت می کند، نه رفتار غیر سازنده آمریکا را می پذیرید و نه کشور را معطل وعده های توخالی سابقه‌دار خواهد کرد.

اظهارات وزیر خارجه کشورمان در باره  برجام و شروع مجدد مذاکرات در وین دوجنبه  مهم دارد.

جنبه نخست ؛ طرح  این مسئله  است که آیا امریکا  اراده جدی برای بازگشت به  برجام و عمل به تعهداتش  را دارد؟ در وضعیت فعلی در این زمینه تردید های زیادی وجود دارد زیرا درعمل ، جز بخش بسیار کوچکی از تعهداتی که امریکا و اروپا در برجام پذیرفته بودند آنهم در مقطعی خاص، اتفاق دیگری رخ نداده است.

ضمن آنکه رفتار آمریکا در برجام  متعارض است. آنها از یک طرف دعوت و درخواست برای بازگشت به برجام را مطرح می کنند و از طرف دیگر همزمان  تحریم های جدید را برضد ایران اعمال می کنند.

جنبه  دوم درسخنان وزیر خارجه ؛ پاسخ معنا دار به اروپایی‌هاست که با فشار برایران برای بازگشت به میز مذاکره سعی دارند بدون توجه به  بدعهدی ها و علل بی اعتمادی ایران به امریکا ،برجام را یکطرفه اجرا کنند .

امریکا در واقع اگر نگران گذشت زمان به ضرر برجام بود، می توانست با پایبندی به تعهداتش، مانع ایجاد شرایط فعلی شود.

تجربه  نشان می دهد  زمانی می‌توان ماهیت اقدامات دیپلماتیک آمریکا را بدرستی تجزیه و تحلیل نمود که سیاست کلان امریکا  در قبال ایران مد نظر قرار بگیرد.

"جو بایدن " در شروع کار خود بعنوان رییس جمهور امریکا در مصاحبه ای  با نیویورک تایمز گفته بود: «ما از طریق مشاوره با هم‌پیمانان و شرکای خود، قصد داریم وارد مذاکرات و توافق‌های بعدی برای تحکیم و تمدید محدودیت‌های هسته‌ای ایران و رسیدگی به برنامه موشکی ایران شویم. آمریکا همواره گزینه بازگرداندن تحریم‌ها در صورت لزوم را در اختیار دارد و ایران این را می‌داند».

«هِیِس براون» نویسنده و تحلیلگر مسایل روابط بین الملل  با اشاره به غیر منطقی بودن سیاست واشنگتن درباره برجام،می گوید؛ " این رفتاراز سوی ایالات متحده، مسخره است چون این ما بودیم که ابتدا توافق برجام را ترک کردیم. دیپلمات‌های آمریکایی نمی‌توانند از این موضوع اجتناب کنند که وضعیت موجود، تقصیر ایالات متحده است. آژانس بین‌المللی انرژی اتمی مکرر تا سال ۲۰۱۸ تایید کرده بود که ایران به مفاد توافق پایبند بود. هیچ توجیهی برای خروج از توافق وجود نداشت البته به جز اینکه "ما خواهان چیزهای بیشتری هستیم" اما این موضوع مغایر با اساس مذاکرات از روی حسن نیت است.»

در واقع سیاست ایالات متحده آمریکا در برابر ایران، ادامه دیپلماسی همراه با  فشارحداکثری اقتصادی است. به این معنا که آمریکا بدنبال آن است  که  با استفاده از دیپلماسی و حفظ زیر ساخت تحریم ها ،ایران را وادار به بازگشت به برجام و مذاکره در موضوعات دیگر نماید.

اظهارات "امیرعبداللهیان" وقضاوت رفتار امریکا در این زمینه کاملا" شفاف  و  منطقی است . وزیر خارجه ایران گفت ، برای یافتن مقصر باید نگاه ها به پایتخت‌های اروپایی‌ها و واشنگتن باشد نه تهران. ایران در مذاکره بر مبنای رفتار عملی آمریکایی ها قضاوت می کند.

نویسنده: جمشيد امین زاده

112

 بیشتر بخوانید:

امیرعبداللهیان: رفتار آمریکا نتیجه مذاکرات برجام را مشخص می‌کند