رییس جمهوری روابط ایران و جمهوری آذربایجان را برادرانه و راهبردی توصیف کرد و گفت: این رابطه در طول سه سال گذشته پیشرفت های قابل ملاحظه ای داشته است.

به گزارش ایران پرس به نقل از پایگاه اطلاع رسانی ریاست جمهوری، حجت الاسلام و المسلمین «حسن روحانی» روز یکشنبه در نشست مشترک خبری با رییس جمهوری آذربایجان ضمن خوشامدگویی به الهام علی اف و هیات همراه وی افزود: این پیشرفت هم از لحاظ سیاسی و ارتباطات سیاسی بین دو کشور و هم از نظر مسائل منطقه ای، بین المللی، اقتصادی و فرهنگی با اهمیت است.

وی ادامه داد: حجم تجارت 10 ماهه امسال بین ایران و آذربایجان نشانگر آن است که دو کشور به سمت تلاش بیشتر و توسعه روابط گام بر می دارند. رییس جمهوری اظهار داشت: در زمینه ترانزیت دو کشور نقش مهمی درترانزیت شمال و جنوب دارند و با اتصال راه آهن  آستارا - آستارا اولین قدم مهم در این زمینه برداشته شده است.

روحانی گفت: آذربایجان در زمینه راه آهن رشت به آستارا مشارکت خواهد کرد و دو کشور با مشارکت هم مسیر با اهمیت ترانزیتی را به زودی آغاز خواهند کرد. وی اضافه کرد: در زمینه مسائل انرژی دو کشور آمادگی همکاری بیشتر دارند و ایران آمادگی دارد برای سوآپ نفت و فرآورده های نفتی از آذربایجان به آب های جنوب اقدام نماید و امیدواریم روابط دو کشور را شاهد باشیم.

مساله عدم آلودگی زیست محیطی برای دو کشور مهم است

رییس جمهوری اظهار داشت: دو کشور در زمینه سرمایه گذاری مشترک در جمهوری آذربایجان در خصوص ساخت خودرو و دارو قدم های خوبی برداشته اند و امیدواریم به زودی طرح ها به نتیجه برسد. روحانی با بیان این که دو کشور همچنین در ساحل دریاچه خزر قرار دارند و مساله عدم آلودگی زیست محیطی برای دو کشور مهم است، اظهار کرد: بخشی از مباحث مطرح در جلسات عمومی و خصوصی امروز در این زمینه بود تا کنوانسیون ها و توافقات پنج کشور زودتر اجرایی شود و در زمینه محیط زیست دریای خزر شاهد قدم های مهمی باشیم.

وی تاکید کرد: در زمینه مسائل حقوقی دریای خزر نیازمند اجماع پنج کشور هستیم. در این زمینه همکاری، همفکری و رایزنی بین ایران و آذربایجان اهمیت خاصی دارد که در سال های پیش این مسائل دنبال شده و در این جلسه به ادامه آن تاکید شد.

رییس جمهوری افزود: در زمینه بهره برداری از منابع نفتی در دریای خزر که قبلا دو کشور مذاکرات زیادی داشتند، امروز مباحث ادامه داشت و وزرای نفت دو کشور این مباحث را تا رسیدن به نتیجه ادامه خواهند داد. روحانی خاطرنشان کرد: مسائل سه جانبه از جمله همکاری های سه جانبه بین ایران، آذربایجان، روسیه و ایران، آذربایجان، ترکیه و همکاری های ایران، آذربایجان، گرجستان هم جز مسائل امروز ما بود.

وی گفت: در دو زمینه اول یعنی همکاری های ایران و آذربایجان و روسیه قدم های خوبی قبلا برداشته شده بود و اجلاس سه جانبه ای هم برگزار شد. در خصوص همکاری های سه جانبه ایران، آذربایجان و ترکیه نیز اقدامات خوبی صورت گرفته که باید ادامه یابد و در رابطه با اجلاس ایران، آذربایجان و گرجستان هم مذاکراتی صورت گرفت که قرار شد، دنبال کنیم.

باید فکر و ایده تروریستی در منطقه خشکانده شود

رییس جمهوری ادامه داد: بخشی از مباحث امروز در خصوص مسائل منطقه ای بین ایران و آذربایجان بود که نظرات نزدیکی بین دو کشور وجود دارد و تروریسم که متاسفانه نشات گرفته از تفکر وهابیت و سلفی گری است را بعنوان خطر بزرگ در منطقه می دانیم و معتقدیم باید فکر و ایده تروریستی در منطقه خشکانده شود.

روحانی افزود: در زمینه مسائل سوریه و عراق دو کشور دارای نقطه نظرات مشترکی هستیم و امیدواریم تلاش های ایران، ترکیه و روسیه در زمینه سوریه به نتیجه برسد و در مسیر اجلاس آستانه باشد. راه حل نهایی برای سوریه، سیاسی خواهد بود.وی تصریح کرد: ایران معتقد است تمامیت ارضی کشورها باید محترم شمرده شود و مشکلات منطقه از طریق سیاسی و گفت وگو حل شود. رییس جمهوری همچنین با اشاره به مساله قره باغ یادآور شد: جمهوری اسلامی ایران معتقد است مسئله قره باغ را تنها از طریق گفت و گو به راه حل می رسد.

الهام علی اف: روابط سیاسی  ایران و جمهوری آذربایجان در سطح عالی جریان دارد

«الهام علی اف » رئیس جمهوری آذربایجان هم در این نشست خبری، روابط  نزدیک کشورش با ایران را هدیه ای برای منطقه دانست و گفت: دیدارهای متعدد با رئیس جمهوری ایران در سه سال گذشته ، نشان دهنده گسترش روابط دو کشور است.

الهام علی اف تصریح کرد: روابط سیاسی  ایران و جمهوری آذربایجان در سطح عالی جریان دارد و دو کشور در تمامی سازمانهای بین المللی از یکدیگر حمایت می کنند.

وی همچنین از جمهوری اسلامی ایران به دلیل تلاش برای حل مناقشه قره باغ قدردانی کرد و افزود: موضوع قره باغ متکی بر تمامیت ارضی، عدالت و انصافی است که جمهوری اسلامی ایران از آن دفاع می کند.

«الهام علی اف» رئیس جمهوری آذربایجان، امروز یکشنبه وارد فرودگاه مهرآباد تهران شد.

سفر «الهام علی اف» به تهران سومین سفر رسمی وی در سه سال اخیر به ایران است.

118/111

بیشتر بخوانید:

استقبال رسمی روحانی از الهام علی اف در تهران

سفر «الهام علی اف» به تهران؛ فرصتی تازه برای برداشتن گام های مشترک/تحلیل

تهران و باکو دو یادداشت تفاهم همکاری امضا کردند