ایران پرس- در حالی که در نشست شانگهای، سران کشورهای مختلف حاضر بودند؛ روابط پکن با مسکو در کانون توجهات قرار گرفت و رئیس جمهوری چین نشان داد که روابط دوجانبه با رئیس جمهوری روسیه در بالاترین سطح نسبت به هر زمانی است.

روزنامه بیزنس تایمز سنگاپور در تحلیلی با عنوان «سیاست آمریکا- کره، پوتین و شی جین پینگ را به یکدیگر نزدیک کرد» نوشت: شی جین پینگ در روز یکشنبه از موفقیت نشست سازمان همکاری شانگهای در چینگ دائو تمجید کرد.

در حالی که در این نشست سران مختلف حاضر بودند، روابط پکن با مسکو در کانون توجهات بود و شی نشان داد که روابط دوجانبه با ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه در بالاترین سطح نسبت به هر زمانی است.

دیدار روسای جمهور چین و روسیه در نشست سازمان همکاری شانگهای

 

برخلاف نشست گروه هفت که در سایه اختلاف افکنی آمریکا برگزار شد، نشست سازمان همکاری شانگهای آهنگ متحدتری داشت و روسای جمهوری و نخست وزیران از چین، روسیه، قزاقستان، قرقیزستان، تاجیکستان، ازبکستان، هند و پاکستان به همراه کشورهای  گروه ناظر شامل افغانستان، بلاروس، ایران و مغولستان با وحدت بیشتری در این نشست شرکت کردند.

سازمان همکاری شانگهای در اصل در 2001 به عنوان نهادی برای حل مسائل مرزی، مبارزه با تروریسم و مقابله با نفوذ آمریکا در منطقه تشکیل شد و از آن پس نقش اقتصادی مهمی را نیز برعهده گرفت. آقای شی (رئیس جمهوری چین) در این نشست اعلام کرد که چین چهار میلیارد و هفتصد میلیون دلار در این سازمان وام خواهد داد.

وی گفت که حضور پاکستان و هند که به عنوان اعضای جدید عضویت کامل را در سازمان همکاری شانگهای بدست آوردند، اهمیت تاریخی بسیار زیادی دارد اما وی از پوتین به شکل ویژه ای تمجید کرد.

آقای شی گفت که روابط دوجانبه با روسیه در بالاترین سطح، بسیار قوی و به لحاظ راهبردی با اهمیت ترین روابط بین کشورهای بزرگ در سطح جهان  است و با تمجید از رئیس جمهوری روسیه وی را بهترین و صمیمی ترین دوست خود خطاب کرد.

پوتین در روز جمعه یک روز زودتر از آغاز نشست سازمان همکاری شانگهای وارد پکن شد و این نشانه افزایش گفتگوی دوجانبه بین پکن و مسکو درباره مسائل کلیدی و جهانی از جمله کره است.

دو کشور توافق های متعددی از جمله درباره پروژه های هسته ای به ارزش حدود سه میلیارد دلار و سرمایه گذاری صنعتی به ارزش یک میلیارد دلار امضاء کردند.

چین و روسیه گفتگوی گسترده اقتصادی دارند و این روابط به خصوص از زمان اقدام مسکو در الحاق کریمه به خود در چندین حوزه گرم تر شده است.

در دوره پس ازاین تنش ها، روسیه مثلا از طرح های همکاری متعدد با چین خبر داد که از جمله آنها شیوه های جدید مبادلات بین بانکی و آژانس اعتباری مشترک برای ایجاد زیرساخت اقتصادی و مالی مشترک بود که به آنها اجازه خواهد داد به صورت مستقل از نهادهای مالی تحت سیطره غرب عمل کنند.

نهادهای جایگزین

چین و روسیه همچنین از کشورهایی هستند که به دنبال ایجاد نهادهای جایگزین برای بانک جهانی و صندوق بین المللی پول از جمله با ایجاد بانک جدید توسعه رفتند.

این بانک زیرساخت ها و پروژه های دیگر در کشورهای بریکس (برزیل، روسیه، هند، چین و آفریقای جنوبی) را تامین اعتبار خواهد کرد.

علاوه براین، در بخش انرژی دو  کشور توافق گازی به ارزش چهارصد میلیارد دلار جهت احداث خط لوله گازی از شرق سیبری به شمال شرقی چین امضا کردند و همچنین درباره احداث دومین خط لوله گازی از غرب سیبری به استان سین کیانگ چین به توافق رسیدند.

مسکو همچنین بخش هایی از نفت و گاز خود را به روی سرمایه گذاری مستقیم پکن باز کرد و شرکت های چین در حال فراهم کردن فناوری برای شرکت های روسی هستند.

بانک های چینی به منبع مهمی برای وام دهی به کسب و کار روسی در زمان تحریم های غربی تبدیل شدند. علاوه بر همکاری اقتصادی، دو کشور مواضع مشترک درباره مسائل مهم منطقه ای و جهانی دارند و دو طرف به دنبال افزایش هماهنگی راهبردی از خاورمیانه تا آسیا –اقیانوس آرام تا کشورهای قاره امریکا هستند.

در آستانه نشست سنگاپور بین دونالد ترامپ و کیم جونگ اون، کره شمالی مهمترین محور گفتگوی آخر هفته پوتین و شی بود.

رئیس جهموری روسیه روز جمعه گفت که دو طرف تمایل به برقراری صلح و ثبات در شبه جزیره کره دارند.

هم چین و هم روسیه در سال دوهزار و هفده درگیر بهترین پاسخ به آزمایش های موشکی پیونگ یانگ و همچنین آزمایش هسته ای بودند.

لفاظی ترامپ در 2017 موجب شد پکن نگرانی های خود را در پی جدی بودن واشنگتن در حمله پیشگیرانه به قابلیت های هسته ای کره شمالی افزایش دهد.

لفاظی واشنگتن یکی از علت هایی بود که وانگ لی وزیر امور خارجه چین گفت که اولویت چین اکنون اعلام چراغ قرمز و توقف رفتارهای آمریکا و کره شمالی برای جلوگیری از برخورد است. با توجه به این که پکن و مسکو سال گذشته نگران بودند که تنش ها در شبه جزیره کره ممکن است از حالت کنترل خارج شود، آنها به صورت محطاتانه از نشست سنگاپور استقبال کردند.  

اما هر دو کشور نگران هستند که به تماشاچیان منفعل در این حوادث تبدیل نشوند و می خواهند نقش خود را به عنوان بازیگران اصلی در بازی ژئوپولتیک که  در شبه جزیره کره در جریان است، ایفا کنند.

به همین جهت، شی دو بار در چند ماه گذشته با کیم دیدار کرد و به همین دلیل سرگئی لاوروف وزیر امور خارجه چین در اواخر ماه گذشته به پیونگ یانگ رفت تا با رهبر کره شمالی دیدار کند.

140/110

مترجم: محمدعلی محمودی 

بیشتر بخوانید:

لوموند: نشست سازمان همکاری شانگهای و رقابت‌های منطقه‌ای

تاکید بر لزوم پایبندی به «برجام» در بیانیه پایانی اجلاس سران سازمان همکاری شانگهای/ تحلیل و ویدئو

 قرقیزستان، رئیس جدید سازمان همکاری شانگهای شد

اینفوگرافی: محورهای مهم سخنرانی روحانی در اجلاس سران سازمان همکاری شانگهای

 

 

 

 

دیدار روسای جمهور چین و روسیه در نشست سازمان همکاری شانگهای