مقام های اسرائیلی روز 30 مارس سال 1976 هزاران هکتار از زمین های فلسطینیان در منطقه "الجلیل" واقع در شمال فلسطین اشغالی را مصادره کردند. در پی این اقدام جنایتکارانه، مردم فلسطین به اعتصاب غذا و تظاهرات اعتراض آمیز دست زدند.
اعتراض فلسطینی ها به اقدام غاصبانه اسرائیل در فلسطین اشغالی به درگیری های شدید بین آنها و نظامیان اسرائیلی انجامید که در این درگیری ها 6 فلسطینی به ضرب گلوله اشغالگران به شهادت رسیده و هزاران نفر دیگر زخمی شدند.
بر این اساس، مردم فلسطین هم در کرانه باختری و هم در باریکه غزه و حتی در اردوگاههای آوارگان هر ساله روز 30 مارس را با هدف پاسداشت شهدای سال 1976 گرامی داشته و تظاهرات ضد اسرائیلی در این روز برگزار می کنند.
چهل و چهارمین سالگرد روز زمین در حالی فرا رسید که دو تفاوت عمده با سال های گذشته دارد.
تفاوت نخست این است که برای نخستین بار تظاهرات مردم فلسطین در این روز برگزار نمی شود زیرا ویروس کرونا هم در فلسطین و هم در فلسطین اشغالی شیوع پیدا کرده و برگزاری هر نوع تجمعی نیز با هدف حفاظت از جان مردم ممنوع اعلام شد.
تفاوت دوم این است که چهل و چهارمین سالگرد روز زمین دو ماه پس از رونمایی دونالد ترامپ از طرح نژادپرستانه معامله قرن است. دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا روز 28 ژانویه 2020 با حضور بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر رژیم صهیونیستی در کاخ سفید از طرح معامله قرن رونمایی کرد.
مهمترین بعد این طرح نژادپرستانه، بعد جغرافیایی است. در واقع، در این طرح زمین متعلق به فلسطینی ها به رژیم صهیونیستی واگذار شد که از جمله آن واگذاری کامل قدس و همچنین واگذاری 30 درصد از کرانه باختری به این رژیم است.
نامگذاری 30 مارس به عنوان روز زمین، تاکیدی بر دفاع مردم فلسطین از تمامیت ارضی و مقاومت در مقابل اشغال زمین شان توسط رژیم اسرائیل است. این تاکید به اهمیتی است که مردم فلسطین روز 30 مارس 2018 را به عنوان نخستین روز تظاهرات موسوم به «حق بازگشت» برگزیدند. در نخستین روز تظاهرات "حق بازگشت" که 30 مارس به مناسبت «روز زمین» در باریکه غزه برگزار شد، 16 فلسطینی شهید و بیش از 1500 نفر نیز زخمی شدند.
نکته دیگر این است که 44 سال پس از جنایت رژیم اشغالگر صهیونیستی علیه فلسطینی و تصاحب هزاران هکتار از زمین فلسطینی ها، رژیم صهیونیستی اکنون 85 درصد از خاک فلسطین تاریخی را تحت اشغال خود دارد.
با اشغال 85 درصد از جغرافیای فلسطین، ترکیب جمعیتی مناطق اشغالی نیز تغییر زیادی کرده است. سازمان مرکزی آمار فلسطین در گزارشی به مناسبت چهل و چهارمین سالگرد روز زمین اعلام کرد شمار شهرک نشینان در کرانه باختری به 671 هزار نفر تا پایان سال 2018 رسیده است. مطابق این گزارش، در کرانه باختری نسبت جمعیت شهرک نشینان به ازای هر یکصد فلسطینی 23 شهرک نشین است در حالی که در استان قدس به ازای هر یکصد فلسطینی 70 شهرک نشین ساکن است. به عبارت دیگر، تمرکز رژیم صهیونیسستی بر استان قدس بود چرا که درصدد بود قدس را به طور کامل اشغال کند، موضوعی که در طرح معامله قرن به نوعی محقق شد زیرا ترامپ قدس را به طور کامل به رژیم صهیونیستی واگذار کرد.
نکته پایانی این است که روند به شدت تصاعدی جنایت های رژیم صهیونیستی علیه فلسطینی ها از جمله کوچک شدن جغرافیای فلسطین بیش از همه ناشی از دو عامل است. یکی از این علل، حمایت همه جانبه آمریکا از رژیم صهیونیستی است به نحوی که دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا با نادیده گرفتن قطعنامه 2334 شورای امنیت که دسامبر 2016 تصویب شد، عملاً به شهرک سازی رسمیت بخشید و با طرح معامله قرن نیز اوج حمایت خود را از رژیم صهیونیستی نشان داد زیرا این طرح تماماً در خدمت منافع اسرائیل قرار دارد.
عامل دیگر نیز راهبرد کشورهای عربی است. کشورهای عربی و در راس آنها عربستان سعودی به خصوص در یک دهه اخیر ابتدا در قبال جنایت های رژیم صهیونیستی سکوت کرده و گام هایی در جهت عادی سازی روابط با این رژیم برداشته اند و سپس با علنی سازی روابط خود با این رژیم رسما از جنایت های آن حمایت و حتی بعضاً نیز فلسطین را محکوم کردند.
محمد بن سلمان ، ولیعهد عربستان روز ۲۷ مارس 2018 در نشستی با سران سازمان های یهودی آمریکا در نیویورک با انتقاد از فلسطین ها و دفاع از اسرائیل گفت: رهبران فلسطینی طی چهل سال گذشته فرصت ها یکی پس از دیگری از دست داده و تمام پیشنهادات را رد کردند. وقت آن است که فلسطینی ها پیشنهادات را قبول کرده و برای نشستن بر سر میز مذاکرات موافقت کنند یا اینکه ساکت شوند و از گلایه دست بردارند.118
نویسنده: سید رضی عمادی
بیشتر بخوانید:
شهادت 337 فلسطینی از آغاز راهپیمایی حق بازگشت تاکنون