ایران پرس - روابط روسیه و ناتو در سالهای اخیر به ویژه پس از بحران اوکراین در سال 2014 پر تنش بوده و مقامات این سازمان نظامی با دستاویز قرار دادن وجود تهدید از جانب مسکو علیه کشورهای این ائتلاف در شرق اروپا، همواره بر حضور نظامی خود در این حوزه دریای بالتیک و دریای سیاه افزوده اند.

این در حالی است که مسکو همواره از تحرکات نظامی ناتو در جوار مرز های غربی خود انتقاد کرده و آن را موجب تنش آفرینی در روابط روسیه و غرب اعلام کرده است.

در عین حال مسکو بارها بر لزوم تنش زدایی از روابط  دو جانبه با ناتو سخن رانده است.

در این راستا یک مقام وزارت امور خارجه روسیه اعلام کرد: کشورش آماده است به منظور جلوگیری از رویارویی نظامی با ناتو گفتگوها را با این سازمان افزایش دهد.

«الکساندر گروشکو» معاون وزیر امور خارجه روسیه روز پنجشنبه گفت: روسیه و کشورهای عضو ناتو دلایل کافی برای جلوگیری از حوادث نظامی خطرناک دارند و مسکو آماده است در این رابطه گفتگوها را افزایش دهد.

گروشکو تاکید کرد: دلایل کافی داریم که به ما این امکان را می دهد تا از حوادث نظامی خطرناک جلوگیری کنیم، در عین حال، آماده ایم در جهت پیشبرد تفاهمات دو جانبه حرکت کنیم.

این مقام روس اظهار داشت: مسکو بیش از 10 توافق با کشورهای عضو ناتو دارد که همه این توافقات به موضوع های هوایی و زمینی مربوط می شود و آماده ایم با کشورهای عضو ناتو مشورت هایی داشته باشیم.

افزایش تحرکات ضد روسی ناتو با ارسال ادوات جنگی به آلمان

حرکت ناتو در مسیر افزایش توان رویارویی با مسکو

هر چند مقامات ارشد ناتو از جمله «ینس استولتنبرگ» دبیر کل این سازمان نیز اظهاراتی در باره آمادگی برای تنش زدایی با روسیه داشته اند، با این حال روند کلی تصمیمات و اقدامات ناتو بر افزایش توان رویارویی با تهدیدات احتمالی روسیه و نیز افزایش حضور در مناطقی مانند حوزه بالتیک و دریای سیاه که برای روسها حساسیت آفرین است قرار داشته است.

یکی از این اقدامات که اهمیت زیادی نیز دارد، قصد ناتو برای تشکیل یک نیروی ویژه‌ جدید است.

ایجاد این نیرو به پیشنهاد آمریکا انجام می شود.

این نیروی جدید که از آن تحت عنوان «30-4» یاد می شود، مرکب از 30 گردان (متشکل از 30 هزار نفر)، 30 اسکادران هواپیمای جنگنده و 30 شناور رزمی است که باید ظرف مدت 30 روز به عنوان یک نیروی واکنش سریع تشکیل شود تا بتواند با تهدیدات ادعایی روسیه مقابه کند.

هدف ادعایی ناتو، افزایش توانمندی واکنشی خود به حملات احتمالی روسیه و تقویت تجهیز نیروها است که این به مفهوم آمادگی برای نبرد و هشداری به مسکو است.

روابط روسیه و ناتو در دوره پساجنگ سرد اکنون در بدترین شرایط قرار دارد.

ناتو که تحت نفوذ آمریکا به عنوان قدرت مسلط قرار دارد، در سالهای اخیر کاملا درراستای منافع  و اهداف واشنگتن در صحنه اروپا عمل کرده است.

آمریکا در اسناد کلان امنیتی و نظامی خود روسیه را به عنوان بزرگترین تهدید مطرح کرده است.

این مساله باعث شده تا «ولادیمیر پوتین» رئیس جمهوری روسیه در انتقادی بی سابقه از ناتو، آن را ابزار سیاست خارجی آمریکا قلمداد کند.

به گفته پوتین، در این سازمان نظامی، کشورهای هم پیمان حضور ندارند، بلکه ناتو صرفا متشکل از کشورهایی وابسته به آمریکا است.

افزایش رویارویی ناتو با روسیه در شرق اروپا که در راستای سیاست خارجی آمریکا برای مهار روسیه انجام می شود، نشان دهنده ماهیت ابزاری ناتو برای واشنگتن است.

رویکرد خصمانه ناتو با افزایش استقرار نظامیان خود در شرق اروپا و ادامه تلاش آن برای پیشروی به سوی شرق باعث شده تا روسیه در دکترین امنیت ملی خود، ناتو را به عنوان یک تهدید امنیت ملی روسیه تلقی کند.

نویسنده: سيدرضا مير طاهر

141/116

بیشتر بخوانید:

آمادگی روسیه برای گفت وگو با ناتو با هدف جلوگیری از رویارویی نظامی

اسپوتنیک: مشکلات جدی ناتو در صورت رویارویی با روسیه