ایران پرس- آمریکا بعد ازخروج از توافق هسته‌ای  برجام، رویکرد تشدید فشار ضد ایران را در ابعاد مختلف در پیش گرفته است.

«دونالد ترامپ» رئیس جمهور آمریکا، 18 اردیبهشت با تکرار اتهام‌های بی‌اساس علیه ایران، خروج آمریکا از برجام و بازگشت تحریم‌های هسته‌ای ضد ایران را اعلام کرد. دور اول تحریم‌های آمریکا علیه ایران از روز هفتم اوت 2108 (16 مرداد) اجرایی شده است. 

دور دوم تحریم آمریکا علیه ایران که شامل تحریم‌های نفتی نیز می‌شود از چهارم نوامبر 2018 (آبان ماه) آغاز خواهد شد.

هدف اصلی آمریکا در برهه کنونی با اعمال مجدد و دو مرحله‌ای تحریم‌های هسته‌ای، ممانعت از فروش نفت و نیز هرگونه تعاملات مالی، بانکی، تجاری و اقتصادی بین ایران و دیگر کشورها و در نهایت فروپاشی اقتصاد ایران است.

در واقع آمریکا وارد جنگ اقتصادی گسترده‌ای با ایران شده است.

در این چارچوب؛ «مایک پمپئو» وزیر خارجه آمریکا روز پنجشنبه در نشست خبری اعلام کرد وزارتخانه تحت امرش یک (گروه اقدام ویژه) را برای هدایت و هماهنگ‌سازی تلاش‌ها علیه ایران پس از خروج واشنگتن از برجام تشکیل داده است.

طبق اعلام پمپئو، ریاست این گروه برعهده «برایان هوک»، مدیردفتر سیاست‌گذاری وزارت خارجه آمریکاست که پیش از خروج ترامپ از برجام، سرپرستی مذاکرات واشنگتن با اتحادیه اروپا برای آنچه اصلاح این توافق خوانده می‌شد را برعهده داشت.

به گفته برایان هوک، واشنگتن در برابر تهران راهبردی جامع را در پیش می‌گیرد. هدف این گروه تلاش در سطح جهانی برای تغییر رفتار ایران است؛ اگر ایران به تغییر بنیادین رفتار خود تعهد نشان دهد، می‌توان از گفت وگو با ایران سخن گفت.

در واقع؛ هدف از تشکیل این گروه اقدام ویژه متقاعد کردن دیگر کشورها برای همراهی با واشنگتن در زمینه تشدید فشارها علیه ایران است.

آیا ترامپ می‌تواند از ایران تمکین بگیرد؟

هدف رسمی این گروه اقدام ویژه همان گونه که رئیس آن نیز خاطر نشان کرده است، تمکین ایران به شروط 12 گانه‌ای است که چندی قبل پمپئو وزیر خارجه آمریکا از تهران خواسته است تا بدین‌ترتیب تغییر رفتار ایران در این حوزه‌ها عملی شود.

در این چارچوب آمریکا خواهان توقف کامل برنامه هسته‌ای ایران، توقف برنامه موشکی و کنار گذاشتن سیاست و اقدامات منطقه‌ای ایران است. در واقع؛ آمریکا به دنبال براندازی نظام جمهوری اسلامی ایران است.

در این راستا؛ تاکنون تیمی از وزارت خارجه آمریکا و وزارت خزانه‌داری به بیش از 24  کشور درخصوص تحریم ایران سفر کرده و طی ماه‌های آتی به جاهای دیگر سفر خواهند کرد.

آمریکایی‌ها مدعی هستند مذاکرات مثبتی داشته‌اند و امیدوار هستند که کشورهای خریدار نفت ایران به عملی کردن هدف آمریکا در زمینه به‌صفر رساندن صادرات نفت ایران کمک کرده و به آن متعهد بمانند.

با این حال؛ شواهد نشان دهنده آن است که امید واشنگتن درباره تحریم نفتی ایران واهی است، کما اینکه برخی مشتریان اصلی نفت ایران مانند چین و ترکیه بر ادامه خرید نفت از ایران تاکید کرده و هند نیز خواهان خرید نفت ایران با استفاده از معافیت‌های تحریمی آمریکاست.

ضمن اینکه که ادعای آمریکایی‌ها در این باره که با حذف نفت ایران از بازارهای بین‌المللی اتفاق خاصی رخ نخواهد داد، نادرست است. فعالان بازار نفت پیش‌بینی می‌کنند که تحریم‌های آمریکا ضد صادرات نفت ایران می‌تواند قیمت نفت را به ۱۵۰ دلار برساند.

«پیر آندوراند» Pierre Andurand  کارشناس نفتی می‌گوید: ظرفیت مازاد اوپک اکنون به پایین‌ترین حد خود در تاریخ رسیده است، چالشی بزرگ در پیش خواهد بود و قیمت نفت در دو سال آینده به ۱۵۰ دلار برای هر بشکه خواهد رسید.

این مساله تاثیری منفی بر رشد اقتصاد جهانی گذاشته و مورد قبول بسیاری از کشورها نخواهد بود. ضمن اینکه آمریکا در دور جدید تحریم‌های خود علیه ایران دیگر همراهی متحدان اروپایی خود و دیگر کشورها را نیز نداشته و صرفا بر با استفاده از زور درصدد واداشتن دیگر کشورها برای رعایت تحریم‌ها ضد ایران است.

نویسنده: سید رضا میرطاهر

138/120

بیشتربخوانید:

چالش‌های اقتصادی ایران و مذاکره با امریکا از نگاه رهبر انقلاب/ تحلیل و ویدئو

اعتراف سناتور امریکایی: دیگر انسجام جهانی علیه ایران نداریم+ ویدئو