جمعیت انصار فلسطین و چند گروه غیر دولتی دیگر در تونس با برگزاری نشستی، درخصوص تحرکات رژیم صهیونیستی در قاره آفریقا هشدار دادند و از کشورهای مختلف خواستند به مقابله با تلاش های این رژیم غاصب برای گسترش نفوذ در قاره آفریقا برخیزند.
این نشست در حالی برگزار می شود که مقامات رژیم صهیونیستی همچنان در تلاش برای گسترش روابط خود با کشورهای مختلف آفریقا هستند.
در این راستا طی ماه های گذشته نیز تحرکات ویژه ای از سوی مقامات اسرائیلی صورت گرفت.
سفر«بنیامین نتانیاهو» نخست وزیر رژیم صهیونیستی به چهار کشور آفریقایی در اوایل سال جاری همچنین تلاش برای برگزاری کنفرانس آفریقایی – اسرائیلی با حضور مقامات کشورهای مختلف قاره آفریقا را باید در این زمینه دانست.
تلاش های مقامات تل آویو برای نفوذ بیشتر در آفریقا را باید در ابعاد مختلف سیاسی،اقتصادی،امنیتی،نظامی بررسی کرد.
در بعد سیاسی مقامات رژیم صهیونیستی در تلاشند با برقراری ارتباط وسیع با برخی از کشورهای آفریقا از موقعیت و حق رای آنان در اجلاس های بین المللی به نفع خود سود برند.
بررسی دلایل تلاش تل آویو برای نفوذ در آفریقا
از سوی دیگر با بر ملا شدن سیاست های ضد انسانی و شکست سیاست های خصمانه و تجاوزکارانه تل آویو در منطقه اکنون مقامات اسرائیل نه تنها برای حل بحران مشروعیت خود به گسترش روابط با کشورهای آفریقا رو آورده اند بلکه در تلاشند با توجه به حمایت های سرسختانه بسیاری از کشورهای این قاره از آرمان فلسطین از تشکیل جبهه ضد اسرائیلی دیگر در این منطقه جلوگیری کنند.
از بعد اقتصادی نیز قاره آفریقا به واسطه داشتن زمینه های بکر سرمایه گذاری های اقتصادی و چشم انداز رو به رشد اقتصادی، وجود منابع غنی معدنی و زیر زمینی، منابع عظیم انرژی، موقعیت استراتژیک بسیاری از کشورهای این قاره برای اسرائیل حائز اهمیت است.
از این رو از دیر باز بسیاری از شرکت های اسرائیلی در پروژه های مختلف اقتصادی در کشورهای مختلف آفریقا حضور دارند.
در واقع مقامات اسرائیل از مشکلات اقتصادی،عدم توسعه یافتگی، فقر و بیکاری وکشورهای آفریقا نهایت استفاده را برده و در قالب اجرای پروژه های اقتصادی مختلف از جمله در بخش های مختلف کشاورزی، بهره برداری از منابع آب، تولید برق حضور دارند.
«الیزا بن نون» Aliza Bin- Noun سفیر اسرائیل در فرانسه با اشاره به اینکه حجم تبادلات تجاری میان اسرائیل و قاره آفریقا حدود یک میلیارد و 200 میلیون دلار ارزیابی می شود، می گوید:
"شرکت های اسرائیلی در بخش های مختلفی چون انرژی قابل بازیافت، ارتباطات،کشاورزی و پزشکی در این قاره حضور دارند."
توسعه روابط نظامی و امنیتی موضوع دیگری برای مقامات رژیم صهیونیستی است. مقامات اسرائیل در تلاشند با حضور در قاره آفریقا در راستای تامین منافع نظامی و امنیتی خود اقدام کنند.
فروش انواع سلاح و ادوات جنگی،حضور نیروهای نظامی به بهانه آموزش نظامی در کشورهای مختلف،داشتن پایگاه های نظامی از جمله دلایل اهمیت این بخش برای مقامات تلآویو است.
«خالد قدومی» نماینده جنبش مقاومت اسلامی فلسطین (حماس) در تهران در این باره می گوید:
"شاهد تجارت سیاه رژیم صهیونیستی در آفریقا و سایر کشورها هستیم."
اگر چه مقامات اسرائیل همچنان درصدد پیشبرد سیاست های خود در قاره آفریقا هستند اما به نظر می رسد با توجه به تجربه استعمار و سیاست ظلم ستیزی اکثر کشورهای آفریقایی از یکسو و از سوی دیگر مشخص بودن ماهیت واقعی رژیم اسرائیل، این رژیم نمی تواند سیاست های خود را در آفریقا پیش ببرد.
نویسنده: آتوسا دینیاریان
116/112
بیشتر بخوانید:
تلاش رژیم صهیونیستی برای نفوذ در اتحادیه آفریقا
تحریم شرکت در کنفرانس مشترک «رژیم صهیونیستی-آفریقا» از سوی سودان