بنا بر گزارش مرکز پژوهشی و نظرسنجی پیو، از مجموع جمعیت جهان حدود 8 دهم درصد آواره هستند.
بر اساس این گزارش، از زمان آغاز بررسی آمار آوارگان در سال ۱۹۵۱ بدین سو، این رقم رکورد بیشترین میزان آوارگی در جمعیت جهان به شمار میرود.
در این گزارش آمده است: تا پایان سال ۲۰۱۵، بیش از ۶۰ میلیون نفر در سراسر جهان در وضعیت آوارگی بودهاند که این رقم از زمان جنگ جهانی دوم بدین سو بالاترین رکورد محسوب میشود.
مرکز پژوهشهای پیو درگیریها در سوریه را یکی از اصلیترین عوامل رشد سرسامآور میزان آوارگان جهان معرفی کرده است.
بر اساس این گزارش افراد آواره مطابق با معیارهای کمیساریای عالی سازمان ملل متحد در امور پناهندگان به افرادی اطلاق میشود که مجبور به ترک خانه خود شدهاند و این تعریف شامل افرادی میشود که در داخل کشور خود نیز مجبور به ترک محل سکونت خود شدهاند و به نقطه دیگری از همان کشور و یا جایی در کشور دیگر رفتهاند.
این گزارش در حالی است که "فیلیپو گراندی" کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل نیز چندی پیش اعلام کرد: 65 میلیون و 300 هزار نفر از مردم جهان در آوارگی بهسر می برند که نزدیک به 40 میلیون نفر از آنها را آوارگان داخلی تشکیل می دهند.
بحران پناهجویی و آوارگی در حالی در جهان رو به گسترش است که روز به روز شرایط برای زندگی این افراد سخت تر می شود.
بسیاری از پناهجویان به دلایل مختلفی از جمله جنگ و نا امنی راهی مناطق و کشورهای دیگر جهان از جمله کشورهای اروپایی می شوند و در این راه مخاطرات بسیاری را متحمل می شوند.
این در حالی است که این کشورها نیز روز به روز بر سختگیری ها و اعمال قوانین مختلف بر سر راه پذیرش آنها می افزایند.
اختلافات سیاسی، گسترش تروریسم و ترس از حضور تروریست ها در میان پناهجویان، به هم خوردن شرایط اقتصادی و بحران های اجتماعی ناشی از آن، سبب شده که بسیاری از کشورهای اروپایی هر روز موضع جدیدی اتخاذ نمایند و فشار بر مهاجران و پناهجویان را افزایش دهند.
برخی از این کشورها با محصور کردن مرزها و عدم پذیرش آنها و برخی دیگر با در نظر گرفتن شرایط جدید و اعمال شرایط سختگیرانه و حتی باز گرداندن آن عده از پناهجویانی که مدارک کافی یا مستدل در اختیار ندارند، روز به روز بر فشار بر پناهجویان می افزایند.
وزیر کشور ایتالیا چندروز قبل تاکید کرد: ایتالیا به همراه دیگر کشورهای اروپایی، سیاست ها سختگیرانه خود را در قبال آوارگان تشدید کرده است.
بلغارستان، یونان، اتریش، صربستان نیز از جمله دیگر کشورهایی هستند که نه تنها راه را برای پناهجویان بسته بلکه خواهان عدم پذیرش آنها در دیگر کشورهای اروپایی چون آلمان نیز هستند.
این وضعیت در حالی است که حتی پناهجویان پذیرفته شده نیز در کمپ های غیر استاندارد و با کمترین امکانات در شرایط بسیار وخیم انسانی و بهداشتی نگهداری می شوند.
رفتار با پناهجویان به گونه ای دور از معیارهای انسانی است که چندی پیش دبیرکل سازمان ملل، جامعه بین الملل را به خاتمه دادن به اعمال غیرانسانی و محافظت از حقوق پناهجویان فرا خواند.
به گفته کارشناسان اگر چه وقوع جنگ در بسیاری از مناطق جهان یکی از دلایل اصلی مهاجرت هااست اما گسترش فقر، بی عدالتی، بدتر شدن شرایط زیست محیطی و تغییرات آب و هوایی و خطرحضور گروه های تروریستی از دیگر دلایلی است که سبب شده تا بسیاری از مردم با عبور از مرزها و رو به رو شدن با مخاطرات بسیار راه مهاجرت در پیش گیرند.
در چنین شرایطی مقابله با مهاجران و پناهجویان قطعا راه حل بلند مدت و درستی نیست بلکه افزایش تلاش ها در سطح بین المللی برای برقراری امنیت، کاهش فقر، تقسیم منابع و کمک به توسعه همه جانبه در سطح جهان همچنین رعایت حقوق انسانی و ترویج احترام به حقوق انسانی و شهروندی می تواند راه حل مناسب تری برای کاهش تعداد پناهجویان و آوارگان باشد.