ایران پرس- اتحادیه‌اروپا به‌عنوان نهادی تاثیرگذار درعرصه بین‌المللی با چالش‌های سیاسی، اجتماعی، اقتصادی روبه رو است؛ به طوری که اکنون حتی درباره صلاحیت برخی کشورهای عضو برای احراز پست ریاست آن نیز تردیدهای جدی وجود دارد. 

در حالی که قرار است رومانی از اول ژانویه تا پایان ژوئن 2019 به مدت 6 ماه ریاست دوره‌ای اتحادیه اروپا را برعهده بگیرد، «ژان کلود یونکر» رئیس کمیسیون این اتحادیه، این کشور را فاقد قدرت رهبری لازم برای تصدی این سمت دانست و گفت: رومانی نمی‌تواند به عنوان یک کشور متحد در اتحادیه اروپا حضور پیدا کند.

اکنون رومانی در حالی دوره ریاست خود بر اتحادیه اروپا را آغاز می کند که این اتحادیه در آستانه سال جدید باید با چالش های متعددی دست و پنجه نرم کند.

براساس آخرین نتایج نظرسنجی موسسه "یوروبارومتر"، مهاجرت، تروریسم و اوضاع مالی و اقتصادی مهمترین چالش کشورهای اروپایی در سال 2019 است.

ادامه بحران پناهجویان و موضعگیری‌های متفاوت کشورهای اروپایی در برابر آنها همچنان چالش جدی میان کشورهای عضو اتحادیه اروپاست.

در حالی که برخی از کشورهای این اتحادیه موضوع سهمیه بندی پناهجویان را مطرح می کنند اما کشورهای شرق اروپا عموما با این مساله مخالف هستند.

همچنین برخی از کشورهای عضو این اتحادیه از جمله ایتالیا و یونان نیز به عنوان مبدا ورود پناهجویان به اروپا، مرزهای خود را بر روی پناهجویان بسته‌اند.

«سباستین کورتس»، صدراعظم اتریش در این باره می‌گوید: بسیاری این اعتقاد را داشتند که سیاست درهای باز به روی مهاجران انسانی است، اما این سیاست، تلفات بسیاری را به دنبال داشت.

بدین ترتیب بحران پناهجویان و اتخاذ سیاست‌های هماهنگ در این راستا، همچنان چالش جدی پیش روی اتحادیه اروپاست.

ادامه بحران مالی و اقتصادی در برخی کشورهای عضو اتحادیه اروپا دیگر چالش بزرگ پیش‌رو این اتحادیه است. بسیاری از کشورهای اروپایی از جمله یونان، ایتالیا و اسپانیا اکنون با مشکلات اقتصادی، افزایش بیکاری و تورم روبه رو هستند.

از سوی دیگر، وجود دیدگاههای متفاوت درباره خط مشی مالی و اقتصادی و چگونگی برون رفت از معضلات اقتصادی باعث افزایش اختلاف بین اعضای اتحادیه اروپا شده است.

چنانچه درمورد ایتالیا مقامات اتحادیه اروپا اقدامات دولت این کشور را برخلاف تعهدات رم به بروکسل و قوانین این اتحادیه اعلام کرده و در خصوص اتخاذ تدابیر تنبیهی علیه ایتالیا هشدار داده اند.

برگزیت و تبعات ناشی از آن نیز دیگر دغدغه کشورهای عضو اتحادیه اروپاست.

براساس توافق صورت گرفته، بریتانیا باید تا آخر ماه مارس 2019 رسما اتحادیه اروپا را ترک کند و این درحالی است که همچنان اختلافات بسیاری درمورد چگونگی انجام  برگزیت وجود دارد.

«منفرد وبر» Manfred Weber، رئیس فراکسیون حزب مردم در پارلمان اروپا در این باره می‌گوید: هرچند خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا ظاهرا تصمیمی ملی است، اما این موضوع به همه اروپاییان مربوط می‌شود.

افزایش خطر گسترش تروریسم و قدرت گرفتن احزاب دست‌راستی را نیز می‌توان از دیگر چالش‌های جدی پیش روی اتحادیه اروپا دانست.

در سالهای اخیر افزایش فعالیت احزاب و جنبش‌های راست‌گرای افراطی و قدرت گرفتن آنها در برخی کشورهای اروپا، نگرانی بسیاری را برای مقامات اروپایی به وجود آورده است.

احزاب دست راستی در اروپا طرفدار ملی گرایی و جدایی از اتحادیه اروپا هستند، موضوعی که خط قرمز این اتحادیه محسوب می‌شود.

از سوی دیگر، فراگیر شدن اعتراضات اجتماعی چون اعتراضات جلیقه زردها در فرانسه که به دیگر کشورهای اروپا نیز گسترش یافته، شرایط را بیش از پیش دشوار و پیچیدتر کرده است.

دراین شرایط، تشدید اختلافات داخلی در اتحادیه اروپا می‌تواند زنگ خطری جدی برای حفظ همگرایی و قدرت این اتحادیه در بعد داخلی و بین المللی باشد، از این رو انتظار می رود سال 2019 سالی پر چالش برای اروپایی‌ها باشد. 138/120

نویسنده: آتوسا دینیاریان

بیشتربخوانید:

یونکر خواستار آسان سازی تصمیم گیری در اتحادیه اروپا شد

دیدار ترامپ و یونکر؛ توافق برای حل بحران تجاری آمریکا و اروپا

گزارش: ادامه تنش اقتصادی ایتالیا و اروپا

لوموند: آکواریوس و بحران مهاجرت در اروپا