وزیر نفت ایران دیدار با دبیرکل سازمان کشورهای صادرکننده نفت "اوپک" را مثبت ارزیابی کرد و گفت: احتمال این که در نشست 30 نوامبر (10 آذر) وزیران نفت و انرژی اوپک به توافق برسند، زیاد است.

به گزارش ایرنا، دبیر کل اوپک صبح روز شنبه برای دیدار و مذاکره با وزیر نفت ایران درباره نشست آتی این سازمان ، بررسی تحولات بازار انرژی و اجرای فریز نفتی به تهران آمد.

به گزارش وزارت نفت، بیژن زنگنه پس از دیدار با "محمد سانوسی بارکیندو"، افزود: دبیرکل در این دیدار، گزارش مفصلی از فعالیت‎های انجام شده پس از نشست فوق العاده اوپک در الجزایر و مذاکراتی که با مقام‎های کشورهای عضو و غیرعضو این سازمان از جمله ونزوئلا، عراق، کویت، امارات، عربستان، روسیه و ... در جریان سفرها یا در حاشیه نشست‎های بین المللی داشته است، ارائه کرد.

وی افزود: کشورهای عضو و غیرعضو اوپک در تلاش هستند در نشست عادی آذرماه این سازمان در وین به تصمیمی جامع برسند و اطلاعاتی که دبیرکل امروز به من دادند، دلگرم کننده است.

زنگنه تحولات پیش روی بازار نفت را مثبت پیش بینی کرد و گفت: نگاه مثبتی به تحولات آینده دارم و فکر می کنم در آینده وضع بهتری خواهیم داشت.

به گفته وی، احتمال این که اعضای اوپک در نشست ماه نوامبر به توافق برسند، زیاد است.

وزیر نفت یادآور شد: کشورهایی که در سال‎های اخیر تولید بیشتری داشته اند، برای بهبود وضع بازار مسوولیت بیشتری هم دارند.

زنگنه ادامه داد: امروز اقتصاد غرب هم برای خروج از رکود، انتظار دارد قیمت نفت به سطح بالاتری از قیمت‎های کنونی برسد.

وی گفت: همه نگران کاهش سرمایه گذاری در صنعت نفت در سال‎های اخیر هستند، روندی که آثار منفی آن بر بازار نفت در سال‎های آینده نمود پیدا می کند.

وزیر نفت در پاسخ به این سووال که آیا فکر می کنید اعضای اوپک به توافق نشست الجزایر پایبند هستند یا خیر؟ گفت: فکر می کنم اعضای اوپک به این توافق پایبند هستند و برای عملیاتی کردن آن تلاش می کنند.

وی همچنین در پاسخ به پرسشی درباره احتمال همراهی نکردن عراق در مذاکرات پیش رو، این احتمال را رد کرد و گفت: دبیر کل اوپک با مقام‎های بلندپایه عراق دیدار داشته و نتایج آن دلگرم کننده بوده است.

زنگنه همچنین در پاسخ به سوالی درباره نتایج عملکرد کمیته تعیین سقف تولید اعضای اوپک، عنوان کرد: این کمیته ایجاد شده و تشکیل جلسه داده است؛ اما این کمیته‎ها بیشتر ماهیت کارشناسی و فنی دارند و به طور معمول چنین تصمیم‎هایی (تعیین سقف تولید) در نشست وزیران گرفته می شود.

وزیر نفت ایران با بیان این که کمیته‎های کارشناسی می توانند سناریوهای مختلف تولید را ارائه دهند، درباره سناریوی مقدار تولید نفت خام ایران گفت: ایران پیش از این دیدگاه‎های خود را در این باره اعلام کرده است و بر دیدگاه‎های پیشین خود اصرار دارد.

زنگنه در پاسخ به این پرسش که از دید شما قیمت منصفانه و عادلانه نفت چقدر باید باشد، این قیمت را نسبی دانست و گفت: قیمت مناسب، قیمتی است که منافع تولیدکننده و مصرف کننده را به دنبال داشته باشد.

وی افزود: اعضای اوپک نفت با قیمت 55  تا 60 دلار را هدف‎گذاری کرده اند.

نشست الجزایر که در اوائل مهرماه برگزار شد، موافقت اعضای اوپک را با اجرای فریز نفتی در برداشت و قرار شد که در نشست وین ( 10 آذر)، درباره جزئیات آن تصمیم گیری کنند.

مهم ترین دستور جلسه نشست آتی اوپک، تصمیم گیری درباره اجرای فریز نفتی است.

بر اساس توافق اولیه، ایران، لیبی و نیجریه از مشارکت در اجرای فریز نفتی معاف شده اند.

چنانچه طرح فریز نفتی شکل اجرایی به خود گیرد، روند افزایش تولید نفت تثبیت شده و برخی کشورها مانند عربستان نیز ناچار به کاهش تولید خواهند شد.

اعضای اوپک شامل الجزایر، آنگولا، اکوادور، گابن، اندونزی، ایران، عراق، کویت، لیبی، قطر، عربستان سعودی، امارات متحده عربی، ونزوئلا و نیجریه حدود 40 درصد نفت خام جهان را تامین می کنند.