دفتر حقوق بشر سازمان ملل روز جمعه با انتشار گزارشی اعلام کرد شاهدان شهادت دادهاند که نیروهای امنیتی میانمار «کودکان، نوزادان، بچهها، زنان و افراد مسن را کشتهاند؛ بهسوی افرادی که در حال فرار بودند، آتش گشودند، همۀ روستاها را به آتش کشیدهاند؛ تعداد زیادی را بازداشت کردهاند؛ بهصورت گسترده و نظاممند اقدام به تجاوز و خشونت جنسی کردهاند؛ بهصورت عمدی منابع غذایی و مواد غذایی را از بین بردهاند.»
این گزارش سازمان ملل میافزاید: «عملیات پاکسازی منطقهای احتمالاً به مرگ صدها تن منجر شده است.»
ک زن به تحقیقکنندگان سازمان ملل توضیح داد که نیروهای امنیتی میانمار چگونه گلوی پسربچه 8 ماهاش را بریدهاند. یک زن دیگر از سوی سربازان مورد تجاوز جنسی قرارگرفته است و نیروهای ارتش میانمار دختربچۀ 5 سالهاش را کشتهاند.
زید رعد الحسین، کمیسر ارشد حقوق بشر سازمان ملل در بیانیهای گفت: «ظلم و ستمی که کودکان روهینگیا تحت آن قرار گرفتند، غیرقابلتحمل است.»
سازمان ملل در این گزارش اعلام کرد از زمان آغاز عملیات ارتش میانمار در واکنش به حملۀ 9 اکتبر به نیروهای مرزی خود، حدود 69 هزار نفر از مناطق شمالی ایالت راخین به بنگلادش گریختهاند.
گزارش سازمان ملل پس از آن در ژنو منتشر شد که محققان سازمان ملل در ماه گذشته شهادت 220 قربانی روهینگیا و شاهد را که از مناطق تحت محاصرۀ ارتش میانمار فرار کرده بودند، جمعآوری کردند؛ این افراد خود را به منطقۀ کاکس بازار در بنگلادش میرسانند.
رنج و عذاب مسلمانان روهینگیا که 1.1 میلیون نفر از آنها در شرایط دورۀ نژادپرستی در ایالت راخین زندگی میکنند، از مدتها پیش موجب اختلاف میان مقامات میانمار و بنگلادش بوده است.
میانمار تقریباً همۀ اتهامات مبنی بر نقض حقوق بشر در ایالت راخین را رد میکند و میگوید یک عملیات قانونی ضد تروریستی در جریان است.
مقامات میانمار درحالیکه مانع از حضور ناظران و خبرنگاران به مناطق درگیری میشوند، ساکنان روهینگیا را به همکاری با تروریستها برای کشتار، تجاوز و ... متهم میکنند.
زید در همین حال خواستار واکنش جدی جامعه بینالمللی ضد جنایات میانمار علیه روهینگیاها شد و گفت میانمار باید مسئولیت موارد متعدد نقض گستردۀ حقوق بشر علیه مردم خود را بپذیرد.
وی تصریح کرد: «یک مرد چه نفرتی باید داشته باشد که بتواند یک کودک را مادرش بگیرد و مورد ضربوجرح قرار دهد؟ و مادری که شاهد قتل است، درحالیکه از سوی نیروهای امنیتی که باید از وی حفاظت کنند، مورد تجاوز گروهی قرار میگیرد؟ این چه نوع عملیات پاکسازی است؟»
زید گفت: «اهداف امنیتی چه کشوری با این روش محقق خواهد شد؟»
یکی از مقامات بنگلادش روز چهارشنبه گفت این کشور مصمم است تا مسلمانان روهینگیا فراری از میانمار را در جزیرهای در خلیج بنگال اسکان دهد.
منتقدان معتقدند که این جزیره غیرقابلسکونت است.
این مقام بنگلادشی در واکنش به این موضوع افزود این اسکان موقت خواهد بود و میانمار در نهایت باید با بازگشت مسلمانان روهینگیا به خانۀ خود موافقت کند.113/112
بیشتر بخوانید
ترور یک مقام مسلمان حزب حاکم میانمار
سازمان ملل متحد: از ماه اکتبر گذشته 87 هزار مسلمان روهینگیایی از غرب میانمار آواره شده اند
درخواست برای تحقیق مستقل بین المللی درباره کشتار مسلمانان میانمار/ تحلیل