ایران پرس- "مجید تخت روانچی" نماینده دائم ایران در سازمان ملل متحد روز جمعه در نامه ای به "آنتونیو گوترش" دبیرکل این سازمان، مراتب اعتراض شدید جمهوری اسلامی ایران  را به عملکرد دولت ترامپ در صادر نکردن روادید وزیر خارجه ایران برای شرکت در نشست شورای امنیت، اعلام کرد.

"مجید تخت روانچی" در این نامه نگرانی عمیق خود را نسبت به تکرار عدم پایبندی آمریکا به تعهدات قانونی  و استفاده از کرسی مقر سازمان ملل (نیویورک) به عنوان ابزار سیاسی علیه کشورهای خاص ابراز کرد.

 

"تخت روانچی" از دبیرکل سازمان ملل خواست بر اساس بند 21 توافقنامه مقر این سازمان، به حل و فصل این چالش بپردازد که اعتبار سیستم سازمان ملل متحد را زیر سوال برده است.

قرار بود "محمد جواد ظریف" وزیر خارجه جمهوری اسلامی ایران برای شرکت در نشست شورای امنیت سازمان ملل در روز پنج شنبه به نیویورک سفر کند که دولت آمریکا در ادامه فشار حداکثری بر ایران، برای رئیس دستگاه دیپلماسی، روادید ورود به نیویورک را صادر نکرد.

استفاده ابزاری و غیرقانونی آمریکا از میزبانی مقر سازمان ملل متحد  بر فعالیت های سازمان ملل سایه انداخته است. بر اساس اصول اولیه این نهاد بین المللی، دولت آمریکا متعهد است به تمام اعضای سازمان ملل، بی هیچ بهانه‌ای مجوز ورود دهد و وزارت خارجه و حتی نهاد‌های امنیتی این کشور حق ندارند درباره نمایندگان اعضا و شرکت کنندگان در مجامع محدودیتی قائل شوند یا حتی اظهار نظر موثر کنند.

در این زمینه قطعنامه‌‌های متعددی از طرف مجمع عمومی سازمان ملل صادر شده که دولت‌‌ها را از اعمال مقررات فرا سرزمینی منع می‌‌کند.

بند 2 ماده 7 منشور ملل متحد نیز ناظر بر اصل عدم مداخله در امور داخلی دولت‌‌هاست.

آمریکا پیش از این نیز در ماه سپتامبرسال گذشته همزمان با برگزاری اجلاس های مجمع عمومی سازمان ملل  در سفر ظریف به نیویورک کارشکنی کرد و روادید هیأت ایرانی برای سفر به نیویورک را با تأخیر صادر کرد.

دولت آمریکا همچنین در ماه ژوئیه  2019 در جریان سفر وزیر خارجه ایران به نیویورک جهت شرکت در نشست عالیرتبه شورای اقتصادی-اجتماعی سازمان ملل، محدودیت های شدیدی علیه وی اعمال کرد.

یکی از تعهدات ایالات متحده طبق توافق 1947 مقر سازمان ملل؛ الزام به رعایت مصونیت هیات های دیپلماتیک کشورهای عضو سازمان ملل و خود داری از هرگونه مانع تراشی  برای حضور در مجامع و نشست های سازمان ملل در نیویورک است.

اعلام محدودیت برای وزیر خارجه جمهوری اسلامی ایران در سفرهای کاری به نیویورک، در قیاس با رفتارهای عجیب و قریب آمریکایی ها چندان هم غیر منتظره نیست.

" دونالد ترامپ" از زمانی که  به عنوان رئیس جمهوری آمریکا وارد کاخ سفید شده است؛ در موارد متعدد با زیر پا گذاشتن قوانین و مقررات بین المللی؛ جامعه بین المللی را با چالش مواجه کرده است.

نکته قابل توجه در این موضوع  خاص مسئله ای است که  "مایک پمپئو" وزیر خارجه آمریکا (14 ژوئیه 2019) در مصاحبه خود با واشنگتن‌پست اعتراف کرد و گفت: نگران  تاثیرگذاری سفر‌های کاری ظریف و اثری است که او بر افکار عمومی آمریکا و جهان می‌گذارد.

بدیهی است یکی از چالش های آمریکا این است که مقامات ایرانی هر بار در این کشور حضور می یابند بیش از دیگران مورد توجه رسانه ها و مراکز تصمیم گیری و مطالعاتی قرار می گیرند و انعکاس اخبار مرتبط با آنها در رسانه های آمریکایی چالش های متعددی را برای دولت آمریکا ایجاد می کند.

آمریکایی ها اکنون با بخاطر آوردن تجریه سفرهای  پیشین ظریف و ترس از اثرگذاری  وزیر خارجه ایران  بر سیاست داخلی آمریکا بویژه در شرایط فعلی، سعی دارند با ایجاد محدودیت هایی برای  رفت و آمدهای دیپلماتیک مقامات ایران  مانع از تاثیر گذاری  قدرت نرم ایران بر افکار عمومی آمریکا و جهان شوند.

نویسنده: امین زاده 

117

بیشتر بخوانید:

اعتراض کشورهای عضو جنبش عدم تعهد به آمریکا برای عدم صدور روادید ظریف

ابراز نگرانی گوترش از اقدام آمریکا در عدم صدور روادید برای دیپلمات های خارجی