در تازه ترین اظهارنظر، مقامات ژاپنی هرگونه گفتگو با آمریکا برای بازنگری در توافق نامه امنیتی دو کشور را رد کردند.
"یوشیهیده سوگا" Yoshihide Suga سخنگوی دولت ژاپن گفت: مقامات آمریکا و ژاپن در خصوص بازنگری پیمان امنیتی به هیچ عنوان مذاکره نکردهاند و تعهدات طرفین در این توافق به طور متوازن بین دو کشور تقسیم شده است.
این اظهارنظر واکنشی به سخنان اخیر "دونالد ترامپ" رییس جمهور آمریکا است که با انتقاد از توافق نامه امنیتی آمریکا و ژاپن گفته بود اگر آمریکا مورد حمله قرار بگیرد ژاپنی ها تنها کاری که خواهند کرد تماشای تصاویر این حمله از تلویزیون سونی است.
وی تلویحا خواستار بازنگری در این توافق شد و همچنین ادعا کرد که همه کشورها از جمله ژاپن از تجارت با آمریکا سود میبرند و توکیو و واشنگتن درگیر مذاکرات تجاری دشوار هستند.
البته اختلافات آمریکا تنها با میزبان نشست سران گروه 20 نیست.
تهدید تازه رییس جمهور آمریکا مبنی بر وضع تعرفه بر 300 میلیارد دلار از کالاهای چینی در صورت نتیجه بخش نبودن مذاکرات او با همتای چینی اش در ژاپن و یا درخواست ترامپ از هند برای لغو تعرفه های تازه این کشور بر شماری از کالاهای وارداتی از آمریکا، نشانه هایی تازه از تنش های دامنه دار آمریکا با اعضای گروه 20 است.
ریشه بیشتر این اختلافات سیاستهای دولت کنونی آمریکاست که با نادیده گرفتن هنجارها و قواعد بین المللی در عرصه تجارت و سیاست خارجی، اقتصاد و سیاست جهانی را با تلاطم مواجه کرده است.
تداوم تنشهای تجاری و ژئوپلیتیک آمریکا با چین به عنوان دومین اقتصاد بزرگ جهان و همچنین اختلافات عمدتا تجاری با اعضای اتحادیه اروپا، اقتصادهای نوظهور از جمله هند، مکزیک و برزیل موید این واقعیت است که اعضای گروه 20 در نشستی که فردا در اوساکا آغاز می شود برای غلبه بر موانع تجاری و هدایت اقتصاد جهان به مسیر درست مذاکرات دشواری پیش رو دارند.
وبسایت ان اچ کی ژاپن در گزارشی درباره نشست سران گروه 20 نوشت:
رهبران کشورهای گروه 20 هنگام ملاقات با یکدیگر در روز جمعه در نشست سالانه خود در اوساکا موضوعات دشواری برای بحث پیش رو خواهند داشت.
در زمانی که تنش های تجاری و سیاست های مخاطره آمیز ژئوپولتیک تشدید شده است آنها تحت فشار شدیدی هستند. این نشست در حالی برگزار می شود که اصطکاک بین آمریکا و چین بر اقتصاد جهانی سایه افکنده است."
هر چند تصمیمات گروه 20 برای هیچ کدام از اعضا از منظر حقوقی الزام آور نیست اما از آنجایی که 20 اقتصاد بزرگ حدود دو سوم جمعیت و بیش از 80 درصد از کل تولید ناخالص اقتصادی جهان را در برمی گیرند، نشست های سران این گروه مورد توجه است.
با این حال، آنچه روشن است اینکه نشست امسال گروه 20 نیز اگرچه برای نخستین بار در ژاپن به عنوان یکی از کشورهای صنعتی برگزار می شود اما با توجه به پافشاری دولت کنونی آمریکا بر دیدگاهها و سیاستهای یکجانبه این کشور، به نظر نمی رسد که این نشست بتواند گرهی از معضلات کنونی جهان بگشاید.
از همین روست که "نیک رابرتسون" خبرنگار و تحلیلگر تلویزیون سی ان ان آمریکا، نشست اوساکای ژاپن را محل تقابل دونالد ترامپ با چندجانبه گرایی تعبیر می کند و می گوید:
این نشست نخستین درگیری ترامپ با چندجانبه گرایی در حوزه تجارت و به ویژه اصلاحات در سازمان جهانی تجارت و همچنین حوزه توسعه پایدار یا همان مسائل مربوط به تغییرات اقلیمی است.
در هرحال، سرعت گرفتن روند اختلافات اقتصادهای بزرگ با آمریکا در حوزه های مختلف از جمله مسایل تجاری نشان می دهد ژاپن بعنوان میزبان نشست سران گروه 20، برای برگزاری نشستی موفقیت آمیز احتمالا با چالش ها و موانع زیادی مواجه خواهد شد. 138/118
نویسنده: محمود بلند اختر
بیشتربخوانید:
ژاپن، میزبان نشست وزیران گروه 20 در خصوص اقتصاد و تجارت