«سیدعباس عراقچی» در ادامه این سفر، روز دوشنبه نیز درکویت با معاون نخست وزیر و وزیر امورخارجه این کشور گفت و گو کرد؛ مرحله سوم این سفر نیز دیدار از قطر است.
معاون سیاسی وزیر امورخارجه ایران در دیدار با شیخ «صباح خالد الحمد آل صباح» معاون نخست وزیر و وزیر امورخارجه کویت با اشاره به سیاست اصولی جمهوری اسلامی ایران مبنی بر استقرار صلح و ثبات در منطقه مهم خلیج فارس، تاکید کرد: امنیت، مفهومی یکپارچه و غیرقابل تفکیک است و حوزه های سیاسی و اقتصادی را همزمان در بر می گیرد.
ویژگی های سیاست خارجی ایران در قبال تحولات کنونی منطقه
سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران در قبال تحولات کنونی منطقه دارای دو ویژگی است: ویژگی نخست، اعتقاد به گفت و گو و رایزنی برای حل مشکلات، با کشورهای منطقه است.
در وضعیت فعلی، مهمترین نیاز منطقه دستیابی به یک فهم مشترک نسبت به اهمیت امنیت در ابعاد سیاسی و اقتصادی است.
بر این اساس، ویژگی دوم در سیاست خارجی ایران، تلاش در جهت تبدیل تهدید ها به فرصت برای همکاری و فاصله گرفتن از تنش هاست.
امنیت یک کالای وارداتی نیست که بتوان با دعوت از بیگانگان آنرا بدست آورد بلکه محصول اعتماد متقابل و استفاده از ظرفیت های درون منطقه ای برای رسیدن به منافع مشترک است.
با تاکید برهمین اصول دستگاه دیپلماسی ایران برای برقراری روابطی متوازن و سازنده هم در زمینه سیاسی و امنیتی و هم در حوزه همکاری اقتصادی با تمامی کشورهای منطقه خلیج فارس بر اساس احترام و منافع متقابل تمایل و آمادگی کامل دارد.
این روند ها نشان می دهند، ایران در همه جنبه ها از خود خویشتنداری در سطح بالایی نشان داده است و این سفرها و رایزنی ها نیز تاییدی برهمین نکته است.
تنش های تحمیل شده آمریکا بر منطقه، به زیان همه کشورهاست
از دید گاه ایران، تنش های تحمیل شده بر منطقه و سیاستی که آمریکا با تحریم های غیرقانونی خود به اجرا گذاشته، به زیان همه کشورهاست و تاکنون نیز تبعات گوناگونی برای کشورهای منطقه و همچنین در عرصه فرامنطقه ای به دنبال داشته است.
این روند در شرایطی ادامه دارد که حضور منطقه ای ایران از سوی ناظران بیطرف و مستقل و حتی سازمان ملل همواره در جهت کاهش مشکلات و تقویت ثبات و امنیت در منطقه ارزیابی شده است و نمونه آن را در سوریه و عراق شاهد هستیم.
این موضوع همان نکته ای است که «ابراهیم شرقیه»، تحلیلگر مرکز بروکینگز در شهر دوحه مرکز قطر نیز بر آن تأکید دارد.
«محمود البازی» عضو کرسی حقوق بشر در یونسکو نیز در یادداشتی تحت عنوان "گفتوگوی عربها با ایران ممکن و ضروری است" در روزنامه فرا منطقهای رأی الیوم، با طرح این سوال که نمیدانم چرا عربستان از گفت وگو و مذاکره هراس دارد مینویسد:
"چرا ما باید مبلغ جنگ باشیم؟ ما مشترکات زیادی با ایران داریم؛ ایران یک کشور مسلمان و همسایه ما است و عربستان به عنوان یک قدرت اسلامی در منطقه باید با منطق بیشتری تعامل کند و با عقلانیت بیشتری با بحرانها و چالشهای منطقه مقابله کند."
این تحلیلگر مسائل سیاسی و استاد دانشگاه با بیان این که گزینههای زیادی برای تعامل با ایران روی میز است و یکی از آنها گفت وگوی مستقیم و یا غیرمستقیم است، می افزاید ؛ "محمدجواد ظریف این مساله را بارها تکرار و اعلام کرده است که ایران تمایل به گفت وگو با همسایگان دارد. هر کس میخواهد با ایران وارد جنگ شود باید خودش متحمل نتایج و پیامدهای آن شود و ما عربها میتوانیم از نتایج خطرناک آن دور شویم. خلاصه کلام این است که گفت وگو ممکن و ضروری است."
نویسنده: جمشید امین زاده
115/118
بیشتر بخوانید:
عراقچی: گفت و گو با کشورهای منطقه از مبانی سیاست خارجی ایران است
عراقچی: خویشتنداری ایران به پایان رسیده است
عراقچی: از این پس پایگاه های آمریکا در منطقه تروریستی شناخته می شوند