"محمد اشرف غنی" در این سفر همچنین در نشست بانک جهانی که در جمهوری آذربایجان برگزار می شود، شرکت می کند.
در این سفر قرار است مقامات کابل و باکو چند تفاهمنامه در بخش های مختلف از جمله تکنولوژی، فرهنگی و خط آهن امضا کنند.
افغانستان در سال های اخیر نگاهی ویژه به کشورهای حوزه آسیای مرکزی و قفقاز داشته است. محصور بودن این کشور در خشکی، مشکلات مرزی، سیاسی و امنیتی آن با پاکستان و همچنین دوری افغانستان از بازارهای اروپایی باعث شده است تا کابل برای گشایش مسیرهای تجاری تازه به تکاپو بیفتد.
نگاه ویژه افغانستان به بندر چابهار ایران و همچنین کشورهای آسیای مرکزی و قفقاز تلاشی ازسوی کابل برای غلبه بر این مشکلات و یافتن مسیرهای مبادلاتی تازه است که به لحاظ زمانی و هزینه نیز به صرفه باشد.
یکی از مسیرهایی که افغانستان در یکی دو سال اخیر برای تجارت مد نظر قرار داده مسیر لاجورد است.
این مسیر از افغانستان شروع می شود و پس از عبور از ترکمنستان، جمهوری آذربایجان و گرجستان به ترکیه می رسد.
"قیس محمدی" استاد دانشگاه و تحلیلگر مسائل اقتصادی به خبرگزاری اسپوتنیک میگوید: «راه لاجورد، زمان انتقال کالا به اروپا را برای افغانستان از یک ماه به 14 روز کاهش میدهد و بازارهای اروپا به روی کالاهای افغانستان باز میشود.
البته استفاده از این راه امکانات جدید میخواهد و در صورتی که حکومت افغانستان نتواند از تکنولوژی های جدید استفاده کند، در بهره گیری از این مسیر ناکام خواهد ماند.»
افغانستان و جمهوری آذربایجان همچنین در حوزه های انرژی، راه آهن و در مسایل فرهنگی همکاری دارند.
در سفر سال گذشته اشرف غنی به جمهوری آذربایجان 7 تفاهم نامه در زمینه های مختلف بین دو کشور امضا شد. جمهوری آذربایجان نیز به خصوص به علت جلب نظر سازمان پیمان آتلانتیک شمالی "ناتو"، نگاهی ویژه به افغانستان دارد.
از سوی دیگر، بخشی از برنامه اشرف غنی در جمهوری آذریجان به شرکت او در نشست بانک جهانی و سخنرانی در این نشست معطوف است.
با توجه به این واقعیت که اشرف غنی در گذشته برای ده سال در بانک جهانی مسئولیت داشته است و همچنین افغانستان یکی از کشورهایی است که بانک جهانی در آن در حال اجرای چندین طرح مختلف است، اشرف غنی در این سفر می خواهد توجه این نهاد مهم مالی جهان را به کشورش جلب کند.
به خصوص اینکه در ارزیابی سال 2018 بانک جهانی، شرایط اقتصادی و امنیتی افغانستان نامساعد و رو به بدتر شدن توصیف شده است. در وبسایت بانک جهانی درباره افغانستان آمده است:
بهبود وضع اقتصادی افغانستان به کندی صورت می گیرد زیرا ناامنی باعث کاهش سرمایه گذاری بخش خصوصی و همچنین کاهش تقاضا در این کشور شده است. رشد اقتصادی نیز به دلیل شرایط نامساعد آب و هوایی کاهش پیدا کرده است.
از این گذشته افغانستان همچنان با چالش های سیاسی فراوان مواجه است. وضع امنیتی در این کشور هم رو به وخامت است به طوری که از سال 2007 تاکنون تعداد تلفات ناشی از درگیری در این کشور دو برابر شده است و در سال 2016 و 2017 بیش از 1.1 میلیون افغان به علت اختلافات داخلی آواره شدند.
در چنین شرایطی و درست چند ماه قبل از انتخابات ریاست جمهوری، اشرف غنی به عنوان رئیس جمهور و نامزد انتخابات ریاست جمهوری آینده در تلاش است تا ضمن یافتن راه هایی برای غلبه بر مشکلات اقتصادی افغانستان، دیپلماسی و تلاش خود را نیز به رخ رقبا و مخالفانش بکشد.
نویسنده: بلنداختر
135/117
بیشتر بخوانید:
ابراز خرسندی "اشرف غنی" از انتقال نخستین محموله صادراتی افغانستان به بندر چابهار
آغاز انتقال نخستین محموله صادراتی افغانستان به هند از طریق بندر چابهار/ تحلیل
جهان در سال 97: تحولات افغانستان