سفر شیخ تمیم به آمریکا دارای دو بعد روابط دوجانبه و مسایل بین المللی است.
در سطح دوجانبه بیش از همه نگاه " ژئوپلیتیکی" و " اقتصادی" بر روابط دو کشور حاکم است.
به لحاظ ژئوپلیتیکی، جغرافیا و منابع انرژی قطر برای آمریکا اهمیت دارد.
پایگاه هوایی العدید قطر، بزرگترین پایگاه هوایی آمریکا در خارج از این کشور است که میزبان حدود ۱۱ هزار نظامی آمریکایی است.
دو کشور از سال گذشته توسعه این پایگاه را در دستور کار قرار دادند و این موضوع در سفر امیر قطر به واشنگتن یکی از محورهای گفتگو با مقامات آمریکایی است.
در همین حال، دولت قطر نیز در روابط با آمریکا، نگرانی های ژئوپلیتیکی خود را مد نظر دارد.
در راس این نگرانی ها اقدام های عربستان سعودی ضد دولت قطر قرار دارد که به خصوص از ژوئن ۲۰۱۷ به بعد افزایش یافته است و همچنان نیز اقدام هایی نظیر تحریم قطر ادامه دارد.
دولت آمریکا نه تنها تاکنون اقدامی در جهت کاهش تنش میان قطر و چهار کشور عربستان، امارات، بحرین و مصر انجام نداد بلکه تداوم این تنش را نیز همسو با منافع مادی خود می داند.
با این حال، برداشت دولت قطر این است که آمریکا مانع هر گونه اقدام نظامی عربستان علیه دوحه است.
تنش درون عربی محور گفتگوی "شیخ تمیم" با مقامات آمریکا در این سفر خواهد بود اما واشنگتن صرفا به توصیه های غیر الزام آور اکتفا می کند.
در همین حال، افزایش تنش در خلیج فارس از جمله میان ایران و آمریکا نیز دیگر محور گفتگوی شیخ تمیم با مقامات آمریکایی است.
روزنامه قطری " الرایه " در این خصوص نوشت: سفر امیر قطر به آمریکا همزمان با تحولات پرشتاب منطقه ای است به خصوص اینکه بحران قطر وارد سومین سال شده و تنش ها در منطقه خلیج فارس نیز به طور بی سابقه ای ادامه دارد و همین امر مشورت مستقیم بین دوحه و واشنگتن به منظور حفظ ثبات منطقه، امنیت و صلح جهانی را می طلبد.
به لحاظ منابع انرژی، قطر در زمره بزرگترین صادرکنندگان گاز در جهان است.
اگرچه آمریکا وارد کننده گاز قطر نیست اما حساب ویژه ای بر نقش قطر در تنظیم بازار انرژی باز کرده است.
مسایل مادی نیز محور گفتگوی امیر قطر با مقامات آمریکا خواهد بود.
"دونالد ترامپ" از زمان ورود به کاخ سفید نشان داد که به کشورهای عربی حوزه خلیج فارس نگاه مادی دارد.
به نظر می رسد در این سفر قرارداد نظامی جدیدی میان دوحه و واشنگتن منعقد خواهد شد.
منظور ترامپ از اینکه در ضیافت شام خطاب به امیر قطر گفت که " شما هم پیمان بزرگی هستید" نیز ناشی از همین نگاه مادی به این کشور است.
به نظر می رسد مسایل مربوط به افغانستان و مذاکره میان طالبان و مقامات افغانستان نیز محور دیگر گفتگوی امیر قطر با مقامات آمریکایی باشد.
در همین راستا، "مطلق بن ماجد القحطانی"، فرستاده وزیر خارجه قطر در امر مبارزه با تروریسم و میانجیگری برای حل و فصل منازعات، از موفقیت کنفرانس صلح افغانستان در دوحه خبر داد و گفت، مذاکرات صلح افغانستان که به مدت دو روز در دوحه تحت نظارت مشترک قطر و آلمان برگزار شد، موفقیت آمیز بود.
138/118
نویسنده: سید رضی عمادی