ایران پرس- سیاه نمایی عربستان علیه ایران از رویکردهایی است که با آمدن  ترامپ به  کاخ سفید مورد توجه ریاض قرار گرفته است درهمین چار چوب «محمد بن سلمان» وزیر دفاع عربستان که به واشینگتن سفر کرده؛ با ترامپ دیدار و مذاکراتی داشته است.

دراین گفت وگوها در باره بسیاری از مسائل اقتصادی بین دو کشور تبادل نظر شده است که شامل سرمایه گذاری گسترده عربستان در آمریکا و نیز قرار دادن فرصت های بزرگ و استثنایی در اختیار شرکت های آمریکایی برای ورود به بازار عربستان است.  

در این حال برخی منابع از جمله رویترز یکی از محورهای اصلی این گفتگوها را  اجماع دو طرف مبنی بر تهدید نشان دادن ایران در منطقه  دانستند.

رویترز نوشت؛ مشاور ارشد جانشین ولیعهد عربستان در بیانیه خود در این باره اعلام کرد؛ نشست دو طرف، اوضاع را به مسیر درست خود باز می گرداند، و تغییری شگرف را در روابط میان دو کشور در عرصه های سیاسی، نظامی، امنیتی و اقتصادی ایجاد می کند.  

مقام های ریاض  به واسطه رویکرد های  دولت ترامپ، به دستاوردهای این سفر بسیار خوشبین هستند. با این حال مقام های ریاض برای جلب نظر امریکا و بدست آوردن حمایت های بیشترروی سه موضوع متمرکز شده اند. موضوع اول برجسته سازی نقش عربستان در تحولات منطقه  بعنوان یک کنشگر مثبت است. عربستان سعی دارد اقدام نظامی علیه یمن را که یک تجاوز اشکار است بعنوان بخشی از راهبردهای امنیت سازی در منطقه از جانب عربستان نشان دهد.

 تهدید نشان دادن ایران درمنطقه، محور های اصلی در مذاکرات محمد بن سلمان در واشینگتن

موضوع دوم تهدید نشان دادن ایران درمنطقه است که این هدف یکی از محور های اصلی در مذاکرات «محمد بن سلمان» در واشینگتن است. اما موضوع سومی که عربستان بر روی ان متمرکز شده عادی نشان دادن روابط کشورهای عربی با رژیم صهیونیستی و اطمینان دادن به امریکا در جهت  عدم مخالفت با سیاست های اسراییل در منطقه است.

اظهارات  اخیر «اویگدور لیبرمن» وزیر جنگ  اسراییل  که  گفت اسراییل به مرحله پیشرفته ای ازهماهنگی با عربستان رسیده است؛ این موضوع را تایید می کند. نشان دادن  تمایل به خرید سلاح های بیشترازامریکا نیز گزینه دیگری است که عربستان آنرا در دستورکار قرارداده است تا به این طریق  اهداف تجاری ترامپ را از منظر خرید میلیاردی سلاح محقق سازد.

براساس اطلاعات و داده های آژانس همکاریهای امنیت دفاعی پنتاگون، آمریکا از سال 2009 تا کنون انواع تسلیحات به ارزش 115 میلیارد دلار به عربستان سعودی و درمجموع نزدیک به دویست میلیارد دلار سلاح به کشورهای عرب حوزه خلیج فارس فروخته است. 

شکست سیاست‌های تهاجمی عربستان در منطقه

عربستان درحالی وارد این بازی خطرناک شده که در سیاست‌های تهاجمی اش با شکست مواجه شده است. وقتی درباره سیاست های عربستان در منطقه سخن می گوییم بدون شک درباره موضوعی حرف می زنیم که لایه های پیچیده ای دارد؛ اما نگاه آمریکا به کشورهای عربی منطقه هیچگاه با رویکرد به منافع منطقه و صلح و امنیت جمعی نبوده است.

سیاست امریکا، ایجاد چالش و بحران سازی درمنطقه است که ظاهراً پایانی ندارد. چنین وضعیتی در هر حال حاصل  سیاست های تفرقه اندازانه سعودی ها درمنطقه نیز است.

مقام های ریاض اکنون می دانند که ابتکارعمل درمیدان و افکارعمومی و دیپلماسی را یکجا از دست داده اند و حالا با وجود  خالی بودن خزانه‌ مالی ازدلارهای نفتی و شکست در طرح‌های منطقه‌ای و افزایش معضلات داخلی، سعی دارند با قرار گرفتن در کنار ترامپ موقعیت خود را درسطح منطقه‌ای و جهانی  حفظ کنند؛ اما در باره موفق بودن این سیاست تردید های جدی وجود دارد. 118/111

بیشتر بخوانید:

ایران؛ محور رایزنی وزرای دفاع عربستان و امریکا