این دومین سفر ترامپ به ژاپن در دوره ریاست جمهوری وی محسوب می شود.
«دونالد ترامپ» و «کیم جونگ اون» رهبر کره شمالی دوبار، در ژوئن 2018 در سنگاپور و در فوریه 2019 در هانوی پایتخت ویتنام دیدار و مذاکره کردند که هر چند دور نخست با توافقاتی به پایان رسید، اما دور دوم آن بی نتیجه بود.
نشست هانوی پس از آن که دولت آمریکا از پذیرش رفع تحریمهای کره شمالی خودداری کرد، بی نتیجه پایان یافت. پیونگیانگ بارها از واشنگتن به دلیل ادامه اعمال فشار اقتصادی به کره شمالی، آن هم با وجود تخریب برخی سایتهای هستهای و موشکی این کشور، انتقاد کرده است.
هر چند ترامپ قبلا ادعا کرده بود که در مسیر حل و فصل بحران هستهای شبه جزیره کره پس از دیدارهای وی با کیم جونگ اون پیشرفتهای قابل ملاحظه ای صورت گرفته، اما پس از مطرح شدن درخواستهای غیر منطقی واشنگتن از پیونگ یانگ یعنی توقف کامل برنامه هستهای کره شمالی بدون دادن ما به ازایی در قبال آن یعنی رفع تحریمهای گسترده علیه پیونگ یانگ، اکنون قطار مذاکرات متوقف شده و کره شمالی نیز آزمایش موشکهای بالستیک خود را از سر گرفته است.
این شکستی آشکار برای ترامپ قلمداد می شود، در واقع آمریکا و کره شمالی به نقطه قبل از برگزاری مذاکرات سران دو کشور بازگشته اند.
اکنون واشنگتن امیدوار است با توسل به مقامات ارشد ژاپنی، آنها را وادار کند تا با مقامات ارشد پیونگ یانگ برای از سرگیری مذاکرات دو جانبه وارد گفت و گو شوند.
«جان بولتون» مشاور امنیت ملی کاخ سفید در این باره گفت: "اگر نخستوزیر ژاپن با رهبر کره شمالی دیدار کند کمک زیادی به آغاز دوباره گفتگوها با این کشور خواهد کرد." مشاور امنیت ملی کاخ سفید با این ادعا که آزمایش موشکی اخیر کره شمالی ناقض قطعنامه سازمان ملل بود، گفت: "با این وجود، ادامه گفتگو با این کشور هنوز هم ممکن است."
شرط کره شمالی برای ادامه مذاکرات با آمریکا
این در حالی است کره شمالی روز جمعه 24 مه اعلام کرد، تا زمانی که دولت آمریکا از درخواستهای یکجانبه خود برای خلع سلاح هستهای دست برندارد، هرگز مذاکرات هستهای با آمریکا را از سر نخواهد گرفت.
هر چند خلع سلاح اتمی شبه جزیره کره از مهمترین خواستههای واشنگتن است، اما پیونگ یانگ نیز به دنبال رفع تحریمهای بین المللی، امضای توافقنامه نهایی صلح بر مبنای پایان جنگ کره، خروج نیروهای نظامی و تسلیحات آمریکا از شبه جزیره کره و ایجاد کانال مستقیم دیپلماتیک برای حل و فصل مسائل است.
کره شمالی در نشست هانوی به آمریکا پیشنهاد ادامه توقف آزمایش های هستهای در ازای لغو 5 مورد از تحریم های آمریکا را مطرح کرده بود.
«چوئه سون هویی» معاون وزیر امور خارجه کره شمالی در این باره گفت: "آمریکاییها با رد پیشنهاد ما موقعیتی را از دست دادند که فقط هر هزار سال یک بار پیش می آید."
دولت ترامپ بر این تصور بود که با مطرح کردن شرطی بسیار سخت یعنی خلع سلاح هسته ای کامل و یک باره کره شمالی، کیم جونگ اون را در موضع انفعالی قرار می دهد، اما تجربه گذشته نشان داده است که رهبر کره شمالی به خوبی از نقش مهم برگ های برنده این کشور در مقابل آمریکا یعنی توانمندی هسته ای نظامی و قدرت موشکی کره شمالی آگاه است و به هیچ عنوان حاضر نیست که بدون گرفتن امتیازات اساسی به ویژه رفع تحریم ها از کره شمالی این توانمندیها را کاهش داده و یا آنها را از بین ببرد.
اکنون با توقف مذاکرات بین واشنگتن و پیونگ یانگ، یکی از دستاوردهای ادعایی ترامپ در عرصه سیاست خارجی یعنی حل بحران هسته ای شبه جزیره کره از میان رفته است.
نویسنده: سيدرضا مير طاهر
141/116
بیشتر بخوانید:
شرط کره شمالی برای بازگشت به مذاکرات با آمریکا/ تحلیل
تاکید "کیم جونگ اون" بر لزوم تغییر رفتار آمریکا در سایه افزایش تهدیدات واشنگتن
ترامپ: با «اون» رابطه فوقالعادهای دارم!