ایران پرس - حسن روحانی رئیس جمهوری اسلامی ایران،  به دعوت رسمی روسای جمهوری ترکمنستان و آذربایجان امروز سه شنبه، عازم عشق آباد شد.

امضای چندین سند همکاری در حضور روسای جمهوری اسلامی ایران و ترکمنستان بویژه در حوزه همکاریهای دوجانبه اقتصادی در دریای خزر و نشست مشترک تجار بخش خصوصی ایران و ترکمنستان برای بررسی و توسعه روابط تجاری فیمابین از برنامه های این سفر است.

رئیس جمهوری اسلامی ایران همچنین بعد از ظهر چهارشنبه از شهر مرو ترکمنستان به شهر باکو پایتخت جمهوری آذربایجان سفر می کند.

سفر رییس جمهوری با رویکرد بهبود روابط اقتصادی و تجاری میان دو کشور و امضای بیش از 10 سند همکاری در حوزه های مختلف صورت می گیرد. سند فعالیت مشترک ایران و جمهوری آذربایجان برای احداث راه‌آهن رشت به آستارا و سند همکاری دو کشور در زمینه نفت و گاز در دریای خزر از جمله اسنادی است که در باکو امضاء می‌شود. 

روسیه - قزاقستان - ترکمنستان - ایران و جمهوری  آذربایجان کشورهای ساحلی دریای خزر هستند. این پیوستگی فرصتی استثنایی برای همکاری و توسعه مناسبات تجاری و اقتصادی فراهم کرده است.

دریای خزر نقطه اتصال و زمینه همکاری ایران ، روسیه، قزاقستان، ترکمنستان و جمهوری آذربایجان

"افشار سلیمانی " سفیر اسبق ایران در آذربایجان و پژوهشگر و تحلیلگر مسائل روسیه و منطقه معتقد است :

"..همکاری های منطقه ای بین کشورهای حاشیه دریای خزر و سازمان همکاری های دریای سیاه، سازمان همکاری های اقتصادی (اکو)، اتحادیه اقتصادی اورآسیا، سازمان همکاریهای شانگهای و سازمان کشورهای مشترک المنافع در راستای استراتژی بهم پیوستگی اقتصادی است."

ترکمنستان از مهمترین کشورهای هدف صادراتی ایران در حوزه آسیای میانه محسوب میشود و به دلیل تنوع محصولات صادراتی به این کشور، بیشترین رقم صادرات ایران در میان منطقه آسیای میانه به ترکمنستان است.  ترکمنستان همچنین  حلقه اصلی  شاهراه تجاری به کشورهای آسیای میانه  است. بدیهی است همکاریهای تجاری و حمل و نقلی میتوانند توسعه کشورها و رفاه ملتهای منطقه را به ارمغان بیاورند. در همین راستا، احداث و تکمیل هرچه سریعتر خط آهن آستارا-رشت-قزوین جهت تحقق اتصال مسیر ریلی بندرعباس تا هلسینکی از طریق آذربابجان و روسیه با هدف عملیاتی شدن کریدور شمال -جنوب از بمبئی تا هلسینکی حائز اهمیت می باشد.

بندر چابهار و کریدور شمال جنوب، دروازه همسایگان شمالی ایران برای ورود به اقیانوس هند

در این چار چوب عضویت ترکمنستان  و جمهوری آذربایجان در سازمان همکاریهای اسلامی و سازمان اکو و نیز قرارداشتن این دو کشور در همسایگی ایران  در دریای خزر از اهمیت زیادی برخوردار است.

ماه دسامبر گذشته نمایندگان کشورهای حاشیه دریای خزر در باره پیش نویس توافقنامهای در خصوص همکاریهای اقتصادی-تجاری میان کشورهای حوزه خزر، گفت و گو کردند. قرار است این سند در نشست آتی سران کشورهای ساحلی دریای خزر به امضا رسد.  بدیهی است لازمه  رسیدن به این اهداف؛ تحکیم همکاری و تفاهم بیشتر در مسایل منطقه و تقویت ثبات و امنیت توسط کشورهای منطقه است. امروز منطقه با معضل تروریسم و افراطیگری دست به گریبان است و بدیهی است که در این سفر   درباره این مساله نیز گفت و گو میشود.

همکاری سه کشور اکنون پیام های روشنی برای بازیگران فرامنطقه ای دارد و نشان می دهد این روابط برپایه اعتماد متقابل  و منافع جمعی  شکل گرفته است.

نویسنده: نسرین خویی 

137/112

بیشتر بخوانید

برنامه های سفر رئیس جمهور به ترکمنستان و جمهوری آذربایجان/ اینفوگرافی

افتتاح خط ریلی حمل بار بین ایران و جمهوری آذربایجان

فرصتی که بندر چابهار برای کشورهای منطقه فراهم می‌کند/ تحلیل

دریای خزر نقطه اتصال و زمینه همکاری ایران ، روسیه، قزاقستان، ترکمنستان و جمهوری آذربایجان
بندر چابهار و کریدور شمال جنوب، دروازه همسایگان شمالی ایران برای ورود به اقیانوس هند