علی کرمی: روحانی در جریان سفر دو روزه به کوالالامپور با مسوولان عالیرتبه مالزی درباره روابط دو جانبه، از جمله در عرصههای مختلف اقتصادی و همکاری صنعتی و تکنولوژیکی گفت وگو میکند.
روحانی پیش از سفر به مالزی به ویتنام دیگر کشور در حوزه جنوب شرق آسیا رفت و در جریان دیدار دو روزه وی در هانوی، با هدف گسترش مناسبات اقتصادی ایران و ویتنام دو سند همکاری بین دو کشور امضاء شد.
سفر رئیس جمهوری اسلامی ایران به منطقه مهم و اقتصادی جنوب شرق آسیا درچارچوب سیاست ایران در نگاه به شرق انجام شده است.سیاست ایران در نگاه به شرق، مورد توجه حضرت آیت الله خامنهای رهبر معظم انقلاب اسلامی بوده و روحانی درچارچوب این منویات به ویتنام و مالزی سفر کرده است و پس از آن به تایلند میرود.
رهبر معظم انقلاب اسلامی سیاست قطعی ایران را در همکاری با کشورهای آسیایی و توجه به شرق ترسیم کردند و بر اهمیت روابط با کشورهای آسیایی اصرار دارند.درچارچوب این سیاست، ظرفیتهای عظیمی در جنوب شرق آسیا وجود دارد و ایران و مالزی به سبب اشتراکهای متنوع، فرصت خوبی برای بهترین استفاده از این ظرفیتها دارند.
مالزی کشور مهم آسیایی و اسلامی و دارای تنوع در حوزه اقتصادی و تکنولوژی در جنوب شرق بوده و جمهوری اسلامی ایران همواره بر تقویت سطح روابط با مردم و دولت مالزی تاکید داشته است.
برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) فرصت جدیدی برای توسعه مناسبات ایران و کشورهای مختلف به ویژه درچارچوب سیاست ایران در نگاه به شرق فراهم کرده است.
مالزی و ایران از فرصت پسابرجام میتوانند به نحوی شایسته استفاده کنند تا کاستیهای دوران تحریم و گذشته جبران شود.
سفر رئیس جمهوری ایران به مالزی، به منزله بازسازی و گسترش سطح مناسبات و همکاریهای دو کشور به ویژه در عرصههای علمی، فرهنگی، اقتصادی و فناوری در دوران پسابرجام قابل ارزیابی است.
مواظع مشترک سیاسی، اشتراک فرهنگی- مذهبی و علاقمهمندی مردم ایران برای سفر به جنوب شرق آسیا، مولفه مهمی در مسیر گسترش همکاریهای کوالالامپور- تهران مورد تاکید است.
دیدگاه مشترک و نزدیک ایران و مالزی در عرصه منطقهای و بین المللی و مخالفت با افراطگرایی و تروریسم، همکاری دو کشور را در بخشهای دیگر هموار کرده است.
ایران و مالزی علاوه بر روابط دوجانبه، درچارچوب سازمانهای منطقهای هم میتوانند منافع مشترک خود را جست وجو کنند.ایران و مالزی با استفاده از عضویت در گروه هشت کشور اسلامی در حال توسعه (دی- ۸) نقش مهمی در توسعه همکاری منطقهای- اسلامی دارند.
ایران و مالزی به سبب این که دو کشور مهم اسلامی در قاره آسیا هستند در توجه به محصولات حلال و صادرات آن به دیگر کشورها نقش مهمی میتوانند ایفاء کنند.
گردشگری، دانش و فناوری و همکاری علمی و فرهنگی بهترین حوزههای همکاری ایران و مالزی است.جمهوری اسلامی ایران در عرصههای فرهنگی و گردشگری و علم و فناوری در قاره آسیا پیشتاز بوده و پسابرجام، فرصتی برای استفاده از توانمندهای مشترک ایران و دیگر کشورهای آسیایی فراهم کرده است.