ایران پرس- «محمدجواد ظریف»، وزیر امور خارجه ایران امروز(دوشنبه) در صدر هیاتی سیاسی برای شرکت در بیست و سومین نشست وزیران خارجه کشورهای عضو «اکو» ECO عازم دوشنبه پایتخت تاجیکستان شد.

وزیر امور خارجه ایران در سفر به تاجیکستان؛ با مقامات بلندپایه این کشور نیز دیدار و در خصوص راه های گسترش و تقویت همکاریهای دوجانبه گفت و گو خواهد کرد.

 سازمان همکاری اقتصادی «اکو» Economic Cooperation Organization؛ سازمانی منطقه‌ای است که در سال 1985 از سوی ایران، پاکستان و ترکیه با هدف پیشبرد همکاری‌های اقتصادی، فنی و فرهنگی میان کشورهای عضو تاسیس شد.

اعضای این سازمان را در حال حاضر ایران، ترکیه، پاکستان، افغانستان، ترکمنستان، قرقیزستان، ازبکستان، قزاقستان، تاجیکستان و جمهوری آذربایجان تشکیل می دهند. منطقه  اکو با وسعتی بیش از 8 میلیون کیلومترمربع، دارای ظرفیت های بزرگ اقتصادی است.

از نظر شاخص های جمعیتی و بازار مصرف نیز منطقه اکو با جمعیتی بیش از 400 میلیون نفر، بالقوه یک بازارمستعد است. وجود زمینه های مساعد برای سرمایه گذاری مشترک نیزازویژگی های منطقه اکو محسوب می شود؛ اما این بخش نمود چندانی ندارد.

ضرورت تقویت روابط بین کشورهای عضو سازمان همکاری های منطقه ای اکو

نگاهی به موقعیت کلی این مجموعه نشان می دهد که  ساز و کارهای مناسبی  در اکو برای همکاری میان اعضا وجود دارد و در این راستا موافقت نامه های همکاری چند جانبه متعددی بین  کشور های این منطقه امضا شده است. 

«علی علیمددی» عضوسازمان توسعه تجارت جمهوری اسلامی ایران با بیان ضرورت تقویت روابط بین کشورهای عضو سازمان همکاریهای منطقه ای اکو،  می گوید:

"متاسفانه منطقه عضو اکو شاهد بیشترین خشونتها و ناامنی ها در سطح جهان است، در چنین وضعیتی باید تلاش کرد تا ضمن چیره شدن بر مشکلات روابط تجاری بین کشورهای عضو را تقویت کرد."

«اکو» اکنون در دوران تازه ای از تحولات منطقه ای و بین المللی قرار گرفته است و برای پیشبرد برنامه های خود به تعاملات قوی تری نیاز دارد تا بتواند موانع پیش رو را از سر راه بردارد.

تنش های سیاسی در منطقه اکو

مهمترین این موانع وجود تنش های سیاسی در منطقه اکو و محیط پیرامونی آن و همچنین مشکلات داخلی در درون برخی اعضای اکو است.

بعنوان مثال می توان به تنش های دیرینه در روابط پاکستان و افغانستان اشاره کرد.

ترکیه نیز که از پایه گذاران اکو محسوب می شود با وجود داشتن ظرفیتهای مناسب اقتصادی،  درگیر تنش هایی در حوزه سیاست خارجی خود شده است.

این چالش ها  بر ظرفیت های اقتصادی  اکو سایه انداخته وبهره مندی ازان ها را بسیار سخت و حتی غیر ممکن کرده است. این در حالی ست که ده کشور عضو اکو هریک دارای مزیت های قابل توجهی برای همکاری هستند و توانسته اند زنجیره بزرگی  از خطوط ترانزیتی را در زمینه های تجارت، حمل و نقل و انرژی ایجاد کنند.

با توجه به مجموعه این فرصت ها و چالش ها اجلاس اکودر «دوشنبه» می تواند به ایجاد مکانیسم هایی در جهت پیشبرد برنامه ها و فعالیت های سازمان همکاری اقتصادی (اکو) کمک کند.

نویسنده: جمشید امین زاده 

133/110

بیشتر بخوانید:

شانزدهمین مجمع عمومی اتاق بازرگانی و صنعت اکو در تهران آغاز شد

گزارش: گسترش حمل و نقل جاده اي براي رونق اقتصادي اعضای اکو

آغاز سومین نشست دادستان های کل کشورهای عضو«اکو» در اسلام آباد