بررسی روابط دوجانبه و مهمترین مسائل منطقه ای و بین المللی از محورهای رایزنی وزیر خارجه با مقام های چین، ژاپن و مالزی است.
در اهداف راهبردی این سفر؛ علاوه بر جنبه سیاسی، موضوع تبادلات تجاری و اقتصادی دو جانبه نیز با توجه به گسترش دیپلماسی اقتصادی ایران حائز اهمیت است. بویژه آنکه چین، ژاپن و مالزی از طرف های مهم تجاری و نفتی ایران هستند.
اهمیت راهبردی ایستادگی در مقابل تحریم های یکجانبه آمریکا
«اندری یو» مدیردفتربینالمللی فدراسیون صنعت نفت ومواد شیمیایی چین می گوید: "شرکتهای چینی در هر شرایطی به نفت ایران نیاز دارند و به خرید آن ادامه میدهند. این یک روال عادی میان ایران و چین است و ارتباطی به آمریکا ندارد."
ایستادگی در مقابل تحریم های یکجانبه آمریکا اهمیتی راهبردی دارد، زیرا اجماع ضد واشنگتن به معنای دفاع از منافع جهانی و فراتر از مسئله ایران و برجام است.
«وانگ یی» وزیر امور خارجه چین در اظهارات اخیر خود ضمن تاکید بر توسعه روابط با ایران در حوزههای سیاسی، اقتصادی، مبارزه با تروریسم و سایر زمینههای مورد علاقه، برجام را دستاورد مهم دیپلماسی و نماد چندجانبهگرایی دانست و با رد هرگونه یکجانبه گرایی، بر عزم چین برای همکاری با ایران و جامعه جهانی برای حفظ این دستاورد مهم بینالمللی تاکید کرد.
اکنون دوران انحصارطلبی اقتصادی آمریکا در جهان سپری شده است و واشنگتن قادر به تغییر این واقعیت نیست.
«لی کوی ون» Li kui wen مدیرتحلیل آماری سازمان گمرک چین در این زمینه تصریح می کند: "پکن مخالف یک جانبه گرایی اقتصادی آمریکا یا هر کشور دیگری است و قوانین داخلی این کشور برای چین اهمیتی ندارد."
در سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران چند جانبه گرایی از اصول راهبردی در روابط دیپلماتیک ایران است و در این چارچوب ایران در حوزه همکاری با کشورهای شرق آسیا به پیمان مودت و همکاری «آ.سه.آن» (تاک) پیوسته است.
«محمد مهدی ملکی» کارشناس مسایل آسیا در این زمینه می گوید: "پیوستن ایران به این معاهده، حاکی از نوعی پذیرش تعامل با ایران بعنوان یک قدرت مهم منطقه ای و تاثیر گذار بین المللی است."
نگاه به شرق گامی مهم در روابط سیاسی و اقتصادی
دیپلماسی چند جانبه گرایی نشان داده است که همه راهها لزوما به واشنگتن ختم نمی شود. بر این اساس سیاست نگاه به شرق گامی مهم در راستای موازنه سازی در روابط سیاسی و اقتصادی محسوب می شود که به دو دلیل عمده شکل گرفته است.
دلیل نخست؛ مقابله با تهدیدهای سیاسی - اقتصادی ناشی از یکجانبه گرایی غرب است.
دلیل دوم؛ افزایش سهم شرق آسیا در عرصه تحولات بینالمللی است.
در این راستا، دیدار از ژاپن و مالزی نیز بعنوان دو مقصد دیگر سفر آسیایی ظریف حائز اهمیت است.
حضرت ایت الله خامنه ای رهبر معظم انقلاب اسلامی در فرازی از بیانات شان در دیدار اخیر «آبه شینزو» نخست وزیر ژاپن در تهران خاطر نشان کردند: "ژاپن کشور مهمی در آسیا است و اگر به گسترش روابط با ایران تمایل دارد باید اراده قاطع خود را نشان دهد، همانگونه که برخی کشورهای مهم این اراده را نشان داده اند."
مالزی نیز از اعضای سازمان منطقه ای آ.سه.ان است. مهمترین هدف این سازمان تلاش کشورهای عضو برای برقراری صلح دائمی، همبستگی و اتحاد همیشگی و همکاری های مردمی است.
شرق دور آسیا در سال های اخیر به موازات توسعه اقتصادی به یکی از قطبهای مهم سیاسی تبدیل شده است. از اینرو سفر رییس دستگاه دیپلماسی ایران به چین، ژاپن و مالزی که در ادامه مذاکرات ظریف در سفر اروپایی وی انجام می شود با توجه به شرایط کنونی منطقه حائز اهمیتی در سطح بین المللی است.
این رایزنی ها قطعا به نزدیکتر شدن دیدگاه ها نسبت به پیامدهای خطرناک یکجانبه گرایی آمریکا کمک می کند و از جهت به نفع صلح و امنیت منطقه ای و بین المللی است.
نویسنده: جمشید امین زاده
133/116
بیشتر بخوانید:
موسوی: ظریف به چین، ژاپن و مالزی سفر می کند
ظریف: فشارهای آمریکا علیه ایرانیان کارساز نیست