در چند ماه گذشته رفت و آمدهای متعددی بین تهران و مسقط صورت گرفته است.
در این سفرها اهداف اقتصادی، سیاسی و مسائل منطقه ای از سوی مقام های دو کشور دنبال شده ونتایج خوبی نیز در حوزه ها ی مختلف حاصل شده است.
درهمین راستا این دیدار که به فاصله کمتر از یکماه از سفر "یوسف بن علوی" وزیر خارجه عُمان به تهران انجام شد؛ حائز اهمیت ارزیابی شده است.
ایران وعمان دو کشور در دو سوی تنگه هرمز هستند.
بر این اساس تهران و مسقط خواهان حفظ ثبات و بالاترین سطح از امنیت دراین منطقه حساس هستند و به این حساسیت باید به عنوان یک نقطه ی قوت در روابط منطقه ای نگاه کرد.
به دلایل جغرافیایی و تاریخی، عمان روابط منحصر به فردی با ایران دارد. در شرایطی خاص این سطح از روابط توانسته است برای رایزنی های منطقه ای سودمند باشد.
مقام های عمان در فرآیند گفت وگوهای هسته ای و شکل گیری برجام ایفای نقش کردند و پس از آن نیز مسقط یکی از طرف های مشورت و رایزنی ایران در زمینه مسائل منطقه ای بوده است.
به این دلیل رفت و آمدهای مستمری بین مقام های دو کشورصورت می گیرد.
این گفت و گوها؛ از دو منظر حائز اهمیت است:
از منظر اقتصادی؛ ظرفیت های اقتصادی و موقعیت راهبردی ایران بعنوان حلقه ارتباط جغرافیایی جنوب به شمال فرصت کم نظیری را برای همکاری های اقتصادی دو و چند جانبه فراهم کرده است.
"علی بن مسعود السنیدی" وزیر تجارت و صنایع عُمان در تایید این دیدگاه می گوید: عُمان از طریق کریدور شمال - جنوب می تواند بخشی از نیازهای خود را برای امنیت غذایی تامین کند و وابستگی خود را به دیگر منابع کاهش دهد.
"مهدی برهانی" کارشناس مسائل اقتصادی با اشاره موضوع انرژی و انتقال گاز از ایران به عمان معتقد است که با فرآوری و ایجاد ارزش افزوده و صادرات مجدد گاز از بنادر صلاله و صحار که از مهم ترین بنادر عمان هستند؛ می توان روابط اقتصادی ایران و عمان را گسترش داد.
در واقع پیوستگی جغرافیایی ایران و عمان در تنگه هرمز و اهمیت ژئوپلیتیکی و ژئواستراتژیکی منطقه، سبب گشوده شدن افقهایی جدید برای همکاری اقتصادی بین عمان و آسیای میانه از طریق ایران شده است.
از منظر امنیت در منطقه نیز باید گفت، رفت و آمدها و برگزاری منظم نشست های مشترک امنیتی از موضوعات اولویت دار در سیاست خارجی تهران و مسقط بوده است.
از نگاه ایران کشورهای منطقه باید در تأمین امنیت منطقه نقشآفرینی فعال داشته باشند.
در این راستا "حسن روحانی"، رئیس جمهوری اسلامی ایران طرح صلح هرمز را در اجلاس مجمع عمومی سازمان ملل ارائه کرده است.
"یوسف بن علوی" وزیر خارجه عمان در سفرش به تهران در دوم دسامبر با بیان اینکه ایران و عمان در بسیاری از موضوعات منطقهای و بینالمللی دیدگاهها و مواضع مشترکی دارند، خاطر نشان کرد، ابتکار جمهوری اسلامی ایران در ارائه طرح صلح هرمز مطمئناً به نفع همگان و توسعه ثبات و امنیت کشورهای منطقه خواهد بود.
چالش اصلی امنیت در منطقه، مداخلات فزاینده آمریکا و اقدامات تنش ساز از سوی کشورهایی است که با راه انداختن جنگ در عراق، سوریه و یمن و با سیاست ایران هراسی به دنبال تشدید تنش و بحران سازی در منطقه هستند.
این اقدامات تشکیل اتحادهای درون منطقه ای را به چالش کشیده است.
لذا با توجه به این موضوعات؛ سفر ظریف به عمان و رایزنی های مستمر دیپلماتیک بین تهران و مسقط را می بایست دیداری با اهداف راهبردی در جهت کاهش شکاف های سیاسی در روابط میان کشورهای منطقه دانست که به حفظ ثبات و امنیت همه کشورهای منطقه کمک می کند.
نویسنده: جمشید امین زاده
117/118
بیشتر بخوانید:
دیدار فعالان اقتصادی مقیم عمان با ظریف
سفر ظریف به عُمان
استفاده از ظرفیتهای ایران و عمان برای تبدیل شدن به قطب تجاری منطقه
تاکید ایران و عمان بر لزوم گسترش همکاریهای اقتصادی