معاون رئیس جمهوری آمریکا اولین مقام ارشد دولت جدید آمریکا است که از استرالیا دیدن میکند. تقویت روابط دوجانبه و همچنین همکاریهای امنیتی در بحبوحه مناقشات در دریای جنوب چین و تنش در شبه جزیره کره، محور گفتوگوهای او با مقامهای ارشد استرالیایی بود.
«مایک پنس» شنبه 22 آوریل پس از دیدار با نخست وزیر استرالیا، گفت در صورتی که چین، کره شمالی را مجبور به دست برداشتن از برنامه سلاح هسته ای نکند، دولت ترامپ و متحدانش کره شمالی را به این کار وا می دارند.
«مالکوم ترنبول» نخست وزیر استرالیا نیز از سخن گفتن در مورد پیوستن استرالیا به حمله نظامی به کره شمالی در آینده پرهیز کرد و گفت: در این مرحله، حمایتی که ما انجام می دهیم در سطح دیپلماسی است و بسیار اهمیت دارد. کاملا مطمئن هستیم که چین برای این چالش و مسئولیت گام بر می دارد.
ماجرا جوئیهای نظامی آمریکا در دریای جنوبی چین واکنش محتاطانه متحدان نظامی آمریکا در شرق آسیا به خصوص استرالیا را به دنبال داشته است. استرالیا از متحدان نظامی ، سیاسی و اقتصادی آمریکا در حوزه اقیانس آرام است. در زمان «باراک اوباما» درچارچوب پیوندهای عمیقی که میان آمریکا و استرالیا وجود دارد دو طرف برای انتقال تعدادی از پناهجویان مستقر در پاپوآ گینهنو و جزیره نائورو توافقنامه ای امضاء کردند.
در چارچوب این توافقنامه، پرونده این پناهجویان بررسی میشود و تعدادی از آنها که در شرایطی «آسیب پذیرتر» قرار دارند، برای اسکان به آمریکا خواهند رفت. بر اساس گزارشها این توافقنامه بین استرالیا و آمریکا تحت نظارت کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل متحد UNHCR صورت میگیرد. براساس سیاستهای مهاجرتی دولت استرالیا، پناهجویانی که با قایق خود را به سواحل این کشور برسانند، یا برگردانده میشوند و یا به اردوگاههای پناهجویان در پاپوآ گینه نو و جزیره نائورو اعزام میشوند.
سازمان عفو بینالملل پیشتر در گزارشی با انتقاد از سیاستهای مهاجرپذیری دولت استرالیا، شرایط اردوگاه نائورو برای پناهجویان را «شکنجه» توصیف کرده بود. اما توافقنامه آمریکا و استرالیا در باره انتقال تعدادی از پناهجویان به آمریکا موجب کشمش و تنش لفظی میان ترامپ و مالکوم ترنبول نخست وزیر در اولین گفتگوی تلفنی نخست وزیر استرالیا پس از ورود ترامپ به کاخ سفید شد.
ترامپ این توافق را مغایر سیاست مهاجرتی خود توصیف کرد، اما نخست وزیر استرالیا تاکید کرد دولت آمریکا باید به تعهداتی که در این مورد برعهده گرفته است عمل کند. روزنامه واشنگتن پست نوشت که رئیس جمهوری آمریکا با عصبانیت مکالمه را قطع کرد و گوشی تلفن را گذاشت. «دونالد ترامپ» در آن روز با رهبران و مقامات چند کشور دیگر گفت و گو کرده بود و به نوشته این روزنامه، پس از مکالمه با نخست وزیر استرالیا گفت: "این بدترین مکالمه امروز بود."
سفر مایک پنس به استرالیا و تعهدش به انتقال تعدادی از پناهجویان به آمریکا را می شود گفت در جهت دلجویی از مقامات استرالیا در پی تنش لفظی میان رئیس جمهور آمریکا و نخست وزیر استالیا بود. پنس در این زمینه گفت: آمریکا به این توافق پایبند است؛ توافقی که مستلزم دقت در بررسیهاست و اکنون مشمول تمامی پناهجویانی میشود که قرار است در آمریکا پذیرفته شوند. پرزیدنت ترامپ پایبندی به این توافق را به صراحت اعلام کرده است.
مایک پنس در جهت متعادل کردن سیاستها و مواضع دونالد ترامپ رفتار می کنند. سفرهای او به مناطق مختلف و کشورهای متحد و نزدیک امریکا در واقع در جهت ترمیم سیاستهای امریکا در پی مواضع تهاجمی دونالد ترامپ در قبال متحدان نزدیک آمریکا است.114/111
بیشتر بخوانید:
تاکید آمریکا و استرالیا برحفظ اتحاد دو کشور
وزیرخارجه اسبق استرالیا: ترامپ روانی ترین رئیس جمهوری تاریخ آمریکا است
سفارت آمریکا در استرالیا از ارائه روادید به اتباع دو تابعیتی خودداری کرد
کره شمالی : استرالیا در صورت همراهی با آمریکا در معرض حمله هسته ای قرار می گیرد