کاخ سفید برای کاهش اعتراض ها و نیز واداشتن آنکارا به توقف تهاجم کنونی به شمال سوریه، مایک پنس معاون رئیس جمهور و مایک پمپئو وزیر خارجه را به همراه رابرت اوبراین مشاور امنیت ملی را به ترکیه فرستاد تا رجب طیب اردوغان رئیس جمهوری ترکیه را وادار به عقب نشینی از موضع خود نماید.
به رغم اینکه اردوغان قبلا اعلام کرده بود که حاضر به ملافات با این مقامات آمریکایی نیست، اما وی در دیدار با پنس و پس از مذاکره با وی ظاهرا ناچار شد تا طبق خواست طرف آمریکایی عمل کند.
مایک پنس روز پنجشنبه در پایان مذاکرات خود و هیئت همراهش با اردوغان اعلام کرد که دو طرف برای برقرای آتشبس در شمال شرقی سوریه به توافق رسیده و بیانیهای مشترک در ۱۳ بند درباره مفاد این توافق منتشر کردند.
پنس اظهار داشت: «ترکیه در این مذاکرات متعهد شده است که عملیات چشمه صلح را متوقف خواهد کرد تا نیروهای ی.پ.گ بتواند ظرف 20 ساعت آینده از منطقه امن مرزی [نوار مرزی به عرض 20 کیلومتر] خارج شود.
پس از آن نیز عملیات به طور کامل متوقف خواهد شد.ترکیه همچنین متعهد شده است که به شهر کوبانی (عین العرب) حمله نکند.» در چارچوب توافق بین پنس و اردوغان، آمریکا و ترکیه به اتفاق هم متعهد شدهاند که با همکاری جامعه جهانی، راهکار صلحآمیزی را برای ایجاد یک منطقه امن در شمال سوریه پیدا کنند تا امنیت و ثبات مرز سوریه و ترکیه تضمین شود.
دو کشور همچنین متعهد شدهاند که با فعالیتهای داعش در شمال سوریه مبارزه کنند و اقداماتی را برای حمایت از آوارگانی که قبلاً در مناطق تحت کنترل داعش ساکن بودهاند، انجام دهند.»
پنس در ادامه گفت: «آمریکا در مدت 120 ساعتی که برای خروج نیروهای ی.پ.گ از منطقه امن مرزی در نظر گرفته شده، به خروج این نیروهای از آن منطقه کمک خواهد کرد تا یک آتشبس دائمی در آنجا برقرار شود.
آمریکا و ترکیه به همراه سایر کشورهای جهان برای تضمین منطقه مرزی بین ترکیه و سوریه همکاری خواهند کرد.» به نظر می رسد که اردوغان که با تحریم های شدید آمریکا مواجه شده و نیز پس از انتشار نامه ترامپ به وی که با لحنی غیر متعارف و در واقع توهین آمیز به وی درباره عملیات نظامی در شمال سوریه هشدار داده بود اکنون ناچار شده در عقب نشینی آشکار از مواضع قبلی خود، شرایط مد نظر واشنگتن را بپذیرد.
دونالد ترامپ پس از توافق کشورش با ترکیه برای آتشبس موقت در شمال شرقی سوریه اعلام کرد که دیگر نیازی به تحریم ترکیه نمیبیند.
البته اردوغان با مسائل دیگری مانند توافق سران کردهای سوریه و دولت دمشق برای استقرار ارتش سوریه درکوبانی و منبج و در واقع در شمال شرق سوریه مواجه شده و از این مساله آگاه بود که ادامه عملیات نظامی ترکیه در نهایت منجر به رویارویی مستقیم با ارتش سوریه خواهد شد.
در عین حال دمشق در موضع گیری در باره توافق آمریکا و ترکیه موضعی احتیاط آمیز در پیش گرفته است .
"بثینه شعبان" مشاور رسانهای و سیاسی رئیسجمهوری سوریه در واکنش به توافق آنکارا و واشنگتن بر سر آتشبس در شمال سوریه، اعلام کرد که این توافق مبهم است و در راستای منافع سوریه نیست.
عملیات نظامی ترکیه در شمال شرقی سوریه مخالفتهای زیادی را در میان کشورهای منطقه و دیگر کشورهای جهان برانگیخته است.
حتی متحدان ترکیه نیز ضمن احترام به دغدغههای این کشور برای تأمین امنیت مرزهای خود، خواستار پایان بخشیدن به عملیات نظامی ارتش این کشور در سوریه شدهاند.
اکنون با عقب نشینی اردوغان در برابر تهدیدات آمریکا، اعتبار اظهارات و ادعاهای وی در باره لزوم انجام عملیات چشمه صلح در شمال سوریه زیر سئوال رفته است.118
نویسنده: سید رضا میرطاهر
بیشتر بخوانید:
مایک پنس: با ترکیه بر سر آتش بس در شمال سوریه توافق کردیم