«محمد بن سلمان» که طی سال های گذشته نه تنها سودای پادشاهی در عربستان بلکه حتی سودای رهبری جهان عرب را داشته است، اکنون برای خروج از انزوای جهانی دست به دامان دوستان خود شده است.
قتل «جمال خاشقجی»، روزنامه نگار سعودی در کنسولگری عربستان در استانبول ترکیه که توسط نیروهای امنیتی عربستان انجام شد، عامل اصلی شکل گیری افکار عمومی جهانی علیه محمد بن سلمان است.
بر اساس گزارش های متعدد از جمله گزارش سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا (سیا) و همچنین کُدهای «رجب طیب اردوغان»، دستور این جنایت توسط محمد بن سلمان صادر شده است.
در خصوص سفر ولیعهد سعودی به شش کشور امارات، بحرین، تونس، مصر، الجزایر و موریتانی ذکر چند نکته حایز اهمیت است.
نخست اینکه، این سفر تنها سه روز پس از سرپوش گذاشتن جنایت بن سلمان توسط «دونالد ترامپ»، رئیس جمهوری آمریکا انجام می شود.
دونالد ترامپ با بیان اینکه ممکن است محمد بن سلمان ولیعهد سعودی از قتل خاشقجی باخبر بوده یا نبوده باشد، تاکید کرد که روابط راهبردی واشنگتن و ریاض ادامه خواهد یافت. به نوعی ترامپ خیال بن سلمان را از باقی ماندن در پست ولیعهدی عربستان راحت کرد و پس از این اتفاق، بن سلمان سفر خود را آغاز کرد تا گام دوم را برای خروج از انزوای جهانی بردارد.
دوم اینکه، محمد بن سلمان مقصد خود را برای خروج از انزوا به کشورهایی قرار داد که حاکمان این کشورها از دوستان ولیعهد سعودی هستند.
امارات و بحرین طی سال های اخیر همسوترین کشورها با عربستان و ولیعهد آن بودند، مصر نیز در جریان قطع رابطه با قطر در کنار عربستان سعودی قرار دارد.
تونس، الجزایر و موریتانی روابطی مانند امارات، بحرین و مصر با عربستان ندارند، اما به نوعی وابستگی مالی به ریاض دارند.
حاشیه های سفر بن سلمان به تونس و الجزایر
با این حال، سفر به تونس و الجزایر برای ولیعهد سعودی چندان نیز بی حاشیه نخواهد بود.
پایگاه خبری «الشارع المغاربی» به نقل از منابع آگاه گزارش داد که 50 نفر از وکلای تونسی با ارائه دادخواستی به قوه قضائیه، خواستار جلوگیری از ورود بنسلمان به تونس شدند. روزنامه الجزایری البلاد نیز از مخالفت مردم الجزایر با سفر محمد بن سلمان به این کشور خبر داده و دلیل این مخالفت را نیز جنایت های مکرر ولیعهد سعودی اعلام کرده است.
سفر محمد بن سلمان به شش کشور عربی پیش درآمدی بر حضور وی در نشست جی 20
سوم اینکه؛ سفر محمد بن سلمان به شش کشور امارات، بحرین، تونس، مصر، الجزایر و موریتانی پیش درآمدی بر حضور وی در نشست جی بیست است که قرار است روز 30 نوامبر در آرژانتین آغاز شود.
در واقع، محمد بن سلمان نمی خواست نخستین سفر وی پس از فشارهای شدیدی که بابت قتل جمال خاشقجی متحمل شد، به آرژانتین و حضور در جی بیست باشد.
بنابراین، ولیعهد عربستان قبل از حضور در آرژانتین و دیدار احتمالی با برخی از رهبران کشورهای صنعتی، سفری به نوعی سمبلیک به کشورهای عربی همسو با ریاض انجام داد تا نشان دهد این کشورها از ولیعهدی وی در عربستان حمایت می کنند.
نویسنده: سید رضی عمادی
133/118
بیشتر بخوانید:
مخالفت وکلای تونسی با سفر بن سلمان به تونس
فعالان شبکه های اجتماعی سفرخارجی «محمدبن سلمان» را شرم آور خواندند
شاهزاده معترض سعودی: بن سلمان به پایان مسیر سیاسی خود رسیده است+ویدئو