پادشاه عربستان همچنین در سی و هفتمین دوره شورای عالی شورای همکاری کشورهای عربی حوزه خلیج فارس حاضر خواهد شد که در بحرین در روزهای ششم و هفتم دسامبر برگزار میشود.
یکی از مباحث اصلی در سی و هفتمین دوره شورای عالی همکاری خلیج فارس موضوع تشکیل اتحادیه کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس است.
ایده تشکیل اتحادیه کشورهای عرب حوزه خلیج فارس در حالی دنبال می شود که تعاملات این کشورها در قالب شورای همکاری خلیج فارس با چالش های مختلفی مواجه بوده است.
در واقع شورای همکاری خلیج فارس به دلیل سیاست های انحصار گرایانه عربستان در تبدیل این شورا به عنوان ابزاری در خدمت سیاست های آل سعود در منطقه موجب واگرایی میان اعضا شده است و در مجموع این شورا به تشکلی خنثی و بی خاصیت در عرصه منطقه ای تبدیل شده است.
شورای همکاری خلیج فارس در ابتدا به منظور ارتقاء همکاری های اقتصادی فیمابین و ارتقاء مناسبات بین کشورهای حوزه خلیج فارس پایه ریزی شد.
اما در زمان جنگ تحمیلی صدام علیه ایران این تشکل عملا" به مجموعه در خدمت صدام و تحریکات نظامی و تبلیغاتی ضد ایران تبدیل شد.
بیانیه های کلیشه ای شورای همکاری خلیج فارس علیه ایران از همسویی های این شورا با سیاست های مغرضانه و سیطره جویانه غرب در منطقه حکایت دارد.
نکته قابل تامل دیگر آن که همزمان با وارد فاز نظامی شدن شورای همکاری خلیج فارس و تشکیل واحدی موسوم به "سپر جزیره" این واحد نظامی به ابزار سرکوب مردم کشورهای عضو نیز تبدیل شده است.
این موضوع در جریان سرکوب مردم بحرین و ورود نیروهای این تشکل نظامی به بحرین جهت مشارکت در سرکوب مردم بحرین توسط رژیم آل خلیفه کاملا آشکار شد.
اقدامات شورای همکاری خلیج فارس در زمینه اقتصادی نیز نشان داده است که این شورا در زمینه های اقتصادی نیز به ویژه در سال های اخیر به دلیل سیاست های نسنجیده و مشکوک عربستان در خصوص کاهش قیمت نفت به شدت متضرر شده وعملا" گرفتار مسایل اقتصادی شدند.
اقدامات عربستان در تبدیل شورای همکاری خلیج فارس به کانون حامی تروریست ها در سوریه و عراق و نیزهمراه ساختن این شورا با سیاست های جنگ افروزانه آل سعود در یمن نیز موجب گردید که تبعات ناشی از سیاست های شکست خورده عربستان در منطقه تنها به عربستان محدود نمانده و تبعات آن کم و بیش شامل کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس شود.
این موضوع انتقاد برخی از این کشورها و دوری جستن برخی از آنان از جمله عمان را از سیاست های عربستان در پی داشته باشد که به منزله واگرایی های در مجموعه شورای همکاری خلیج فارس است.
در چنین شرایطی عربستان با پیگیری طرح تشکیل اتحادیه کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس بار دیگر در صدد است که نفوذ و سیطره خود را بر این کشورها ادامه دهد و سیاست های ماجراجویانه خود را در منطقه به پیش ببرد.
البته این در شرایطی است که کشورهای عربی واقع در حاشیه خلیج فارس تجربه ناموفقی از شورای همکاری خلیج فارس داشته اند و بعید است که بتوانند در قالب اتحادیه که نیازمند همکاری و تعامل جدی است موفقیتی به دست آورند.
از این رو برخی از این کشورها نظیر عمان پیشاپیش موضوع اتحادیه کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس را روندی شکست خورده ارزیابی کرده و مخالفت صریح خود را با آن اعلام کرده اند.