سرجو ماتارلا رئیس جمهوری ایتالیا با پذیرش استعفای ماریو دراگی نخست وزیر، پارلمان را منحل و برگزاری انتخابات زودهنگام در ماه سپتامبر را اعلام کرد. دولت ایتالیا دومین دولت اروپایی پس از سقوط دولت بوریس جانسون در بریتانیا در پی حمله روسیه به اوکراین است. در محافل سیاسی و خبری یکی از دلایل سقوط دولت در ایتالیا، تبعات بحران اوکراین پس از حمله روسیه ارزیابی شده است.
جنگ اوکراین، دولت ایتالیا را تحت تنگنای زیادی قرار داد
در پی تشدید بحران اوکراین قیمت حامل های انرژی به خصوص گاز و بنزین افزایش یافته است. ایتالیا حدود 40 درصد از گاز و نفت مورد نیاز خود را از روسیه تامین می کند. اعمال تحریم های اقتصادی گسترده علیه روسیه دولت ایتالیا را در تامین گاز در تنگنای زیادی قرار داده است. دولت های اروپایی در چند دهه گذشته کم سابقه ترین تورم را تجربه می کنند. ایتالیا به عنوان سومین اقتصاد حوزه یورو طی ماههای اخیر به دنبال افزایش نرخ بهره با رشد هزینه بدهیهای دولتی نیز روبرو شده است. کل بدهیهای دولتی ایتالیا به 2.5 تریلیون یورو میرسد؛ رقمی که طی ماههای اخیر همزمان با افزایش هزینه بدهیهای دولتی نگرانی هایی را بابت بحران مالی در ایتالیا و تاثیر آن بر حوزه یورو پدید آورده است. بدهیهای دولتی ایتالیا به قدری بالا است که در عمل امکان اجرای طرح نجات مالی و جلوگیری از ورشکستگی دولتی را در صورت بروز بحران مالی از بانک مرکزی اروپا میگیرد.
ماریو دراگی برای بهبود معیشت مردم با توجه به افزایش تورم بسته کمک مالی را به پارلمان ارائه داد اما یک جناح از جنبش پنج ستاره شریک ائتلافی دولت ماریو دراگی تحت رهبری جورپ کونته آن را کافی ندانسته و با آن مخالفت کرد. این تنها دلیل شکاف در دولت ماریو دراگی و در نهایت سقوط دولت ایتالیا نیست.
اختلاف نظر درباره ارسال تسلیحات به اوکراین
بر سر ارسال تسلیحات به اوکراین نیز اختلاف نظر عمیقی در دولت ایتالیا بروز کرده است. «لوئیجی دی مایو» وزیر خارجه ایتالیا از جنبش پنج ستاره با اشاره به موضع مردد آن نسبت به کمک به اوکراین از حزبش جدا شد. پیش از آن «جوزپه کونته» رئیس جنبش پنج ستاره با ارسال تسلیحات به کی یف مخالفت کرده بود. کونته در دولت قبلی ایتالیا نخست وزیر بود و تلاش دارد تا چهره ای قدرتمندتر از خود پیش از انتخابات بعدی به نمایش بگذارد و از مخالفت رای دهندگان با ارسال کمک نظامی به اوکراین بهره ببرد.
طبق نطرسنجی ایپسوس در ایتالیا حدود نیمی از رایدهندگان گفتند که با ارسال تسلیحات بیشتر به اوکراین مخالف هستند. لوئیجی دی مایو وزیر خاجه مستعفی ایتالیا با بیان اینکه بحران کنونی در دولت ایتالیا به نفع کرملین تمام میشود، گفت: این بلبشوی سیاسی، حمایت نظامی ایتالیا از اوکراین را مختل کرده و انعقاد قراردادهای جدید انرژی را با مشکل مواجه میکند.
سقوط دولت ایتالیا موجب نگرانی در سطح اروپا نیز شده است. جریان راست افراطی اروپا و مخالف ارسال تسلیحات به اوکراین از محبوبیت بالایی برخوردار است. روزنامه در نیویورک تایمز در گزارشی در این زمینه نوشت: سقوط دولت دراگی بسیاری از ایتالیاییها و مقامات اروپایی را نگران کرد و بازارهای اروپایی را به لرزه انداخت.
نویسنده: مرتضی مکی