این در حالی است که "جان ریچارد سون"، فرمانده نیروی دریایی آمریکا در پکن حضور دارد. چین اعلام کرده است، هدفش از انجام این رزمایش، افزایش توان نظامی برای مقابله با حملات احتمالی از سوی دشمن است.
چین پیش از این و قبل از صدور رای دیوان داوری بین المللی لاهه به سود فیلیپین، در بیست و دوم تیر ماه (دوازدهم جولای ) یک رزمایش بزرگ در دریای چین جنوبی، برگزار کرده بود.
مقامات مسئول چینی خاطرنشان کردند: از این به بعد، تمرینات نظامی این کشور در دریای چین جنوبی و در ابعاد مختلف، بی وقفه ادامه خواهد داشت.
اما گفته می شود، در پی صدور رای دیوان داوری بین المللی در 12 جولای و رد این رای از سوی چین، تحرکات نظامی منطقه ای این کشور و برخی کشورها ی دیگر در دریای چین جنوبی افزایش یافته است.
برخی آگاهان سیاسی می گویند، انجام رزمایش های چین در این دریا هیچ ارتباطی با حضور "جان ریچارد سون"، فرمانده نیروی دریایی آمریکا در پکن ندارد؛ چراکه این دیدارها، از پیش برنامه ریزی شده است و کشورها بر اساس پروتکل ها با هم کار می کنند.
در همین حال، شلیک سه فروند موشک بالستیک توسط کره شمالی که تا مسافت 500 و 600 کیلومتری دریای ژاپن فرود آمدند، می تواند از یک هماهنگی توافق نشده حکایت کند.
این موشک ها از نوع اسکاد (SCUD) اعلام شدند و تاثیر و عملکرد آنها می تواند ادامه همان سیاست پیونگ یانگ در "بازدارندگی " تفسیر شود.
دراین سوی قضیه، تحلیل ها متناسب با سطح تهدیدها به سمت اتحاد مجدد آمریکا و کره جنوبی سوق پیدا کرده است، عمدتاً به این دلیل که کره جنوبی به آمریکا مجوز داده است تا واشنگتن موشک تاد (سامانه دفاع ضد موشکی) خود را در خاک کره جنوبی مستقر کند.
موضوعی که چین و حتی بخشی از مردم کره جنوبی، به آن واکنش نشان دادند.
نکته مهم دیگری که درخلال این تحولات و در سناریوی التهابات سیاسی وجود دارد، رد مذاکرات مشروط چین از سوی فیلیپین است.
بدان معنا که چین از فیلیپین خواسته با کنار گذاشتن رای دیوان داوری بین المللی، به گفت و گوها ادامه دهد، اما مانیل این درخواست پکن را نپذیرفت.
مقامات فیلیپینی با تکیه به این رای، دست بالاتری در گفت و گو با چین خواهند داشت، زیرا دیوان مذکور اعلام کرد: هپچ شاهد و مدرکی دال بر اینکه چین بطور تاریخی بر آبها و منابع دریای چین جنوبی تسلط داشته باشد، در دست نیست.
با این حال، چین در یک اقدام پیش دستانه از دخالت کشورهای بیگانه در مسائل دریای چین جنوبی انتقاد و اعلام کرد، هیچ گاه در مقابل بیگانگان از مواضع ملی و حاکمیتی خود در این دریا عقب نشینی نمی کند.
از نگاه چین، آمریکا با طرح بحث تکراری آزادی کشتیرانی و دریانوردی، درپی یافتن محمل مناسبی برای حضور نظامی خود در دریای چین جنوبی است.
به باور دولت مردان چینی، آزادی دریانوردی در این دریا مساله ای ساختگی از سوی آمریکا است که تمرکز اصلی این کشور بر آن است.
دریک نگاه و تحلیل غیرجانبدارانه از چین، واقعیت این است که همه کشورها به میزان تاثیر گذاری شان در دریای چین جنوبی و برای سهم بردن از آن، تنش آفرین هستند.
اما فاجعه اصلی آنجا است که مرزهای تدبیر و دیپلماسی روزی از سوی همین کشورها نادیده گرفته شود که در آن صورت، وقوع درگیری نظامی اجتناب ناپذیر خواهد بود.
هشدار چین درباره وقوع درگیری در دریای چین جنوبی و همچنین گفت وگوها با فرمانده نیروی دریایی آمریکا درپکن حول این مسائل، می تواند در راستای کاهش تنش ها ارزیابی شود.