ایران پرس: سومین سالگرد قتل بی رحمانه جورج فلوید سیاه پوست آمریکایی توسط یک پلیس سفید پوست به نام درک شووین در شهر مینیا پولیس ایالت مینه سوتا در حالی فرارسیده که مساله نژاد پرستی و خشونت پلیس آمریکا علیه سیاه پوستان هم چنان ازمعضلات مهم این کشور محسوب می شود.

تبعیض نژادی و خشونت علیه سیاه پوستان قدمتی به اندازه تاریخ آمریکا دارد و همواره به عنوان یکی از خصوصیات منفور جامعه آمریکا مطرح بوده است. یکی از ابعاد مهم این بحران نژادی که در سالهای اخیر بسیار پر رنگ شده است، خشونت بی حد وحصر پلیس آمریکا علیه سیاه پوستان است که صحنه های تراژیکی را رقم زده است.

طبق آمارها احتمال کشته شدن سیاه‌پوستان از سوی پلیس در آمریکا سه برابر سفید پوستان است. در واقع بخش مقابل توجهی از خشونت های نژادپرستان سفید پوست در جامعه آمریکا علیه اقلیت های نژادی و دینی از جمله سیاه پوستان صورت می گیرد و پلس های سفید پوست نژاد پرست در این میان در اعمال خشونت علیه آنها نقش پر رنگی دارند.

فلوید غروب دوشنبه 25 مه 2020 با رفتار خشن پلیسی رو‌به‌رو شد که به دستان او دستبد زده و او را با صورت روی زمین خواباند. این افسر پلیس با خونسردی زانویش را روی گردن فلوید فشار داده و موجب مرگ تدریجی و دلخراش وی شد. این مرد سیاه پوست مرتب فریاد می زد، «نمیتوانم نفس بکشم.» شووین در 29 مه پس از بازداشت به قتل درجه سه متهم و سپس با وثیقه ۵۰۰ هزار دلاری آزاد شد.

به رغم اینکه شووین در مارس 2021 به اتهام قتل از نوع در جه 2محاکمه و در نهایت به حدود 23 سال حبس محکوم شد، اما این امر مانع از تداوم خشونت بی دلیل و گسترده پلیس آمریکا علیه سیاه پوستان نشده و هم چنان تیراندازی و خشونت علیه آنها از سوی پلیس آمریکا با شدت جریان دارد. در آخرین حادثه در این زمینه بامداد شنبه گذشته یک پسر 11 ساله سیاه‌ پوست در شهر کوچک ایندیانولا در ایالت می ‌سی ‌سی ‌پی که در تماس اضطراری از پلیس برای مداخله در مشاجره و درگیری خانوادگی استمداد کرده بود، هدف تیراندازی قرار گرفت و به شدت مجروح شد. اداره پلیس می ‌سی ‌سی ‌پی می‌گوید ضارب به مرخصی اجباری اعزام شده است.

در ژوئیه 2014 نیز«اریک گارنر»سیاه‌پوست آمریکایی براثر فشردگی گردن و قفسه سینه در حالی که می‌گفت «نمی‌توانم نفس بکشم» در نیویورک به دست پلیس آمریکا به قتل رسید. در سال‌های گذشته، شمار زیادی از سیاهان بر اثر خشونت پلیس آمریکا جان باخته‌اند که از جمله آنها می توان به«مایکل براون»، «والتر اسکات»، «تامیر رایس» اشاره کرد.

قتل وحشیانه جورج فلوید توسط درک شووین بازتاب رسانه ای گسترده ای با پخش کلیپ های آن در شبکه های اجتماعی پیدا کرد و موجب بروز اعتراضات گسترده و بی سابقه ای در سراسر آمریکا در محکومیت نژادپرستی نهادینه‌شده در ساختار جامعه آمریکاو خشونت بی حد پلیس علیه سیاهان گردید. این اعتراضات گسترده و سراسری در قالب جنبش «جان سیاهان ارزش دارد» تبلور پیدا کرد.

مساله مهم رویکرد جانبدارانه و در واقع بی تفاوتی دستگاه قضایی آمریکا در رسیدگی و مجازات عاملان خشونت علیه سیاه پوستان است. نگاهی به برگزاری دادگاهها و روند دادرسی های قبلی در موارد مشابه نشانگر رویکرد تبعیض آمیز دادگاه ها در رسیدگی به این موارد است که در بسیاری اوقات به تبرئه پلیس های قاتل انجامیده است. 

جاستین فلدمن کارشناس اجتماعی می‌گوید: «ایالات متحده امریکا از لحاظ تعداد افراد کشته‌شده بر اثر خشونت پلیس یک نمونه استثنایی در میان همه کشورهای پیشرفته جهان است. نه تنها امریکا در رتبه اول کشته‌شدگان بر اثر خشونت پلیس قرار دارد، بلکه هیچ شکل از مسوولیت کیفری و سیاسی هم متوجه پلیس در این خشونت‌ها نمی‌شود.»

در این میان مواردی مانند قتل جورج فلوید توسط پلیس سفید پوست آمریکایی آن چنان غیر موجه و در عین حال با انعکاس گسترده بوده که چاره ایی برای دادگاه آمریکایی جز صدور حکم زندان برای درک شووین باقی نمانده بود. اکنون مطالبه عمومی در آمریکا به ویژه از سوی سیاه پوستان اجرای عدالت و اعمال رویه هایی است که به خشونت ساختار مند پلیس آمریکا علیه سیاهان خاتمه دهد.

نویسنده: سید رضا میرطاهر

116