ایران پرس- "محمد اشرف غنی" در مراسم تحلیف خود در مقام  ریاست جمهوری افغانستان با اشاره به تشکیل هیات گفت‌وگوکننده با طالبان، گفت: به زودی دستور آزادی زندانیان این گروه از زندان صادر خواهد شد.

اشرف غنی  در مراسم تحلیف دومین دوره ریاست جمهوری خود در کابل افزود، همه باید بدانند که حمله به بخشی از مردم افغانستان یا یک مذهب، حمله به تمام مردم افغانستان محسوب می شود.

همزمان با مراسم تحلیف غنی، عبدالله عبدالله رقیب انتخاباتی وی نیز مراسم تحلیف برگزار و خود را رئیس جمهور ی جدید افغانستان معرفی کرد.

سخنان اشرف غنی درباره انکه بزودی زندانیان طالبان ازاد خواهند شد از شتابزدگی وی در دست یابی به توافق با این گروه در شرایط خاص کنونی افغانستان حکایت دارد که امروز ( دوشنبه) با برگزاری دو مراسم تحلیف از سوی دو رقیب انتخاباتی نگرانی ها از تشدید بحران سیاسی در این کشور را برای مردم افغانستان افزایش داد.

اشرف غنی خود را بر اساس نتایج اعلام شده از سوی کمیسیون مستقل انتخابات افغانستان پیروز انتخابات ریاست جمهوری این کشور می داند ودر مقابل عبدالله خود را برنده انتخابات بر اساس آرای پاک می داند.عبدالله می گوید ۳۰۰ هزار رای از مجموع یک میلیون و ۸۵۰ هزار رای ماخوده در انتخابات ریاست جمهوری افغانستان تقلبی است و با ابطال آن وی برنده انتخابات است.

بر اساس این  دو برداشت متفاوت از سوی عبدالله و غنی است که هریک از آنان مراسم تحلیف جداگانه برای خود برگزار کردند.

اشرف غنی که پس از پاسخ منفی عبدالله به زلمای خلیل زاد نماینده ویژه آمریکا درامور افغانستان برای مصالحه انتخاباتی و تاکید وی بر تشکیل دولت موازی که با برگزاری مراسم تحلیف جدیت عبدالله بر عدم پذیرش دولت غنی اشکارتر شده است، موقعیت دولت خود را متزلزل می بیند درصدد است تا اوضاع را به  نفع خود تثبیت کند.

بر همین اساس غنی در اظهاراتی شتابزده و بر خلاف موضع قبلی خود وعده آزادی زندانیان طالبان را در روزهای آینده مطرح کرده است.

در حالی که غنی پیشتر با انتقاد از موافقت آمریکا برای ازادی زندانیان طالبان پیش از گفتگوهای بین الافغانی در توافق صلح با این گروه در دوحه پایتخت قطر، تاکید کرده بود درباره ازادی زندانیان طالبان باید در مذاکرات بین الافغانی تصمیم گیری شود.

موضع تازه غنی نشان می دهد که وی برای جلب حمایت بیشتر آمریکا برای تثبیت موقعیت دولت وی و همچنین جلب نظر طالبان برای ورود به گفتگوهای صلح درچارجوب تیم مذاکره کننده ای که غنی انرا معرفی می کند ، ازادی زندانیان طالبان پیش از شروع مذاکرات بین الافغانی را وعده داده است.

این اظهارات غنی بر خلاف مطالبه ملی در افغانستان درباره  لزوم شکل گیری اجماع سیاسی در این کشور درباره کیفیت و نحوه مذاکرات با طالبان پس از امضای توافقنامه صلح این گروه با آمریکاست که نقش مجالس نمایندگان و سنای افغانستان را نادیده گرفته است.

این نگرانی وجود دارد که شتابزدگی و برخورد احساسی غنی با مسئله صلح  با طالبان و گفتگوهای مربوط به آن به  سرنوشت توافق آمریکا با این گروه تبدیل شود که در ان منافع  حاکمیت ملی افغانستان عامدانه و با هدف خروج کاخ سفید از پرونده جنگ شکست خورده در  این کشور نادیده گرفته شده است.118

نویسنده: محمدرضا عسگری